— Fra sommeren av kan innbyggerne gjøre flere endringer på egen tomt og bygge mer uten å søke kommunen, så lenge de følger regelverket. Dette vil gjøre det enklere for alle som vil sette opp en garasje, en sykkelbod, en terrasse eller vindfang, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

De nye reglene trer i kraft 1. juli. Sanner minner om at det er viktig å sjekke kommunens plan for området der man bor, før man setter i gang.

— Og det er alltid lurt å snakke med naboen på forhånd, sier han.

Har du tips om denne saken?

Forenklingen innebærer at man kan bygge garasje, uthus, hobbybod eller lignende på inntil 50 kvadratmeter inntil 1 meter fra nabogrensa uten å søke. Det er også lov å bygge for eksempel mindre levegger eller lage biloppstillingsplasser.

Man kan også oppføre tilbygg på opptil 15 kvadratmeter, for eksempel balkong, åpent inngangsparti eller ved- og sykkelbod, så lenge tilbyggene ligger minst 4 meter fra nabogrensen.

Hvor stor utnyttelsesgrad har tomten?

De nye forskriftene er vedtatt, men de må utdypes i en veiledning innen 1. juli, ifølge Anders Kirkhus, seniorrådgiver i Sintef Byggforsk.

For eksempel skal ikke byggene som kan oppføres uten søknad inneholde rom for beboelse. Hva det betyr må utdypes, kan bygget for eksempel inneholde et gjesterom?

— Vi har en stygg mistanke om, men ikke belegg for, at det blir flere nabokrangler, sier Kirkhus.

Selv om man ikke trenger å søke, må man følge alle krav i Plan- og bygningsloven. Hvor mange privatpersoner vet hva slags utnyttelsesgrad egen tomt har, og hvordan den skal beregnes, spør Kirkhus.

— Vi stiller spørsmålstegn ved hvorfor slike ting ikke skal avgjøres hos en kompetent byggesaksbehandler. Blir det først bygget og det oppstår en nabokrangel, vil en dommer avgjøre saken. Det koster samfunnet mye mer penger, og har et mye mer usikkert utfall. Vi ser for oss at løsningen blir dyrere totalt sett, sier Kirkhus.

Han tror ikke det er mange som sitter og tenker «jeg bygger ikke garasje fordi jeg må søke».

— Plan- og bygningsloven er en ja-lov fra før. Du har lov til å bygge hvis det ikke strider mot en bestemmelse, for eksempel grad av utnytting, brannkrav eller sikkerhet, sier Kirkhus.

Nabokrangler?

Nye byggeregler kan bety nabokrangler, ifølge Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

- At det nå blir mulig å bygge garasje eller uthus opptil 50 kvadratmeter inntil 1 meter inntil nabogrensen, er typisk et forhold som det kan blir konflikter av, sier Vennesland til Dinside.

Per Christian Nordal fra Huseiernes Landsforbund er skeptisk til å fjerne nabovarslingen. Samtidig ønsker forbundet en enklere byggeprosess.

— Nabovarslingen er en fin måte å markere starten på noe, at det skal skje noe i nabolaget. Vi har hatt et ønske om at det ikke skulle fjernes. Nå risikerer vi få flere konflikter, sier Nordal til Viivilla.no.