Funkishuset er bygget på den gamle grunnmuren fra 1961, og ligger høyt og fritt på Eidsvågneset i Bergen.

De store vinduene strekker seg fra gulv til tak. Utsikten er av det spektakulære slaget.

Snart fem år etter at familien på fire flyttet inn, er nærheten til sjøen og naturen rundt noe av det de setter mest pris på.

Men det var ikke kjærlighet ved første blikk da tegningene fra arkitekten kom på e-post en fredag ettermiddag.

«Han har misforstått alt», sa Kalle Løtveit oppgitt på telefonen til kona Beate Aske Løtveit.

foto
FALT FOR UTSYNET: - Da jeg kom inn i det gamle huset og fikk se denne utsikten, sa jeg at dette måtte vi bare ha, forteller Beate Aske Løtveit. Mannen Kalle Løtveit ville gjerne ha gulv fra danske Dinesen. Skyvedøren inn til stuen og trappen opp til loftet, er også laget av samme typen gulvplanker av tømreren som bygde huset. Ti år gamle Lovise Aske Løtveit har kort vei til sjøen når hun skal seile med seilbrett. Foto: Jan M. Lillebø

Men da paret hadde møte med arkitekt Børje Sundt Laastad tre dager senere, flyttet de ikke på en strek.

I løpet av helgen hadde de forstått hva det var han ville, og at alle spørsmålene om seilbrettinteressen, kajakkturene og hvordan døgnet fortonet seg, ikke var småprating, men kartlegging av familiens behov.

— Det er en grunn til at noen er arkitekter og andre driver med noe annet. Jeg liker at det er lys gjennom hele huset og alle stedene du kan se gjennom vinduene, sier tobarnsfaren, som underviser i idrett og friluftsliv ved Høgskolen i Bergen.

Bli med hjem til Fredrik Græsvik:

foto
SPISESTUEN: Kjøkkeninnredning fra franske Mobalpa. Foto: Jan M. Lillebø

Dette huset måtte de kjøpe

Det var bare ti minutter igjen av visningen da Beate Aske Løtveit kom inn i stuen, fikk se utsikten og innså at dette huset måtte de kjøpe.

På det tidspunktet var det bare et år siden familien hadde flyttet inn i en firemannsbolig på Eidsvåg. Den gang jobbet de begge som lærere.

Men paret fant ut at hvis de leide ut hageleiligheten og den øverste etasjen, og pusset opp huset rom for rom, så ville de ha råd til det.

Den ærverdige leiligheten i Parkveien er pusset opp i respekt for sporene fra fortiden:

foto
ANTIKVITET: Den gamle slagbenken er kjøpt i Stavern og ble fraktet hjem til Bergen surret fast på taket på bilen. Foto: Jan M. Lillebø
foto
MED UTSIKT. Funkishuset er bygget på den gamle grunnmuren fra 1961, og ligger høyt og fritt på Eidsvågneset i Bergen. Foto: Jan M. Lillebø

De to øverste etasjene måtte vekk

Etter å ha renovert kjelleren, som hadde fukt og råteskader, og fikset opp utleieleiligheten der, tok huseierne kontakt med arkitekt.

— Tømrer Ole-Helge Solstad forklarte oss at med så store endringer som vi planla, så ville det lureste være å sage vekk de to øverste etasjene. Det angrer vi ikke på. Ellers ville vi ha endt opp med et skeivt reisverk som utgangspunkt, og det ville heller ikke ha lønnet seg å flikke på det gamle, presiserer Kalle Løtveit.

40-åringen er oppkalt etter bestefedrene og døpt Karl-Ingolf, men bruker vanligvis bare kallenavnet.

foto
GANGEN: Gulvet har fått en liten rød løper av fliser for å bryte opp. Garderobeskapet er laget av Dinesengulv og snekret på stedet. Ulven på veggen er fra Scandinavian Surface. Puff fra Eilersen. Foto: Jan M. Lillebø
foto
OVERBLIKK: Ikke noe å si på utsikten fra foreldresoverommet. Sengen fra nederlandske Auping kostet plutselig en tredjedel av prisen på opphørssalg. Foto: Jan M. Lillebø

Vi garanterer at du får det mer ryddig hjemme om du følger denne lista:

Nedenfor boligen ligger et felles friområde som grenser til sjøen.

På Storøyen, en pikyrende liten padletur unna, har Åsane Seilforening sin base som den aktive familien ofte benytter når de trener.

På oppsiden av huset er det en bratt naturtomt. Der har Kalle Løtveit på sikt tenkt å lage et lysthus som skal ha samme form som funkishjemmet. Han liker å holde på med grovarbeid utendørs.

— Å sitte i sofaen tidlig en lørdag morgen med en kopp espresso med melk og planlegge dagen mens ungene sover, og ha litt tid alene, er godt. Jeg jobber også en del hjemme fordi jeg reiser så mye, forteller Beate Aske Løtveit.

Hun arbeider med skolebyggplanlegging og skoleutvikling hos Norconsult, og mener at barn i fremtiden må gjøre noe annet enn å sitte 13 år bak en pult.

foto
LOFTSTUEN: Takhøyden er over fire meter i TV-stuen, som også er gjesterom. Brudekjolen hang før i vinduet for å skjerme mot innsyn, men står nå bare på stas. Foto: Jan M. Lillebø
foto
BADET: Bak det gule vinduet er badeværelset. Siden huset ligger så høyt, er det ikke nødvendig med gardiner. Armatur fra Vola, formgitt av Arne Jacobsen. Foto: Jan M. Lillebø

— Er du opptatt av design?

— Nei, egentlig ikke, men jeg blir veldig glad i ting. Barnestolen fra Ikea synes jeg er kul, men det handler mer om gjenstandene enn hvilket merke de er. Her ute på Eidsvåg kan du komme på butikken uten sminke etter en joggetur. Folk er sammen med ungene sine og møtes på fjellet. Det er ikke så mye fokus på cupcakes og designmøbler, slår den 45 år gamle tobarnsmoren fornøyd fast.

foto
TRIVES: - Jeg liker alt med rommet mitt, men det er litt lite. Huset er veldig stort, og vi kan leke mørkegjemsel hvis vi slukker lysene. Det gøyeste jeg vet, er å seile seilbrett. Da står du på et surfebrett med et segl i hånden, forklarer ti år gamle Lovise Aske Løtveit. Foto: Jan M. Lillebø
foto
TENÅRINGSROM: Her bor 14 år gamle Mikkel Aske Løtveit. Foto: Jan M. Lillebø

Vi kan i tillegg anbefale disse inspirerende boligartiklene:

Hele 6,2 meter over sofaen har de vindu mot himmelen: