— Våren hadde en tidlig start i mars, men da ble det ikke varmt nok til at sneglen kom helt i gang. April var, i hvert fall på Østlandet, for tørr for stor snegleaktivitet, men nå i mai, etter rikelig med nedbør, er sneglesesongen i full gang, sier Erling Fløistad, forsker ved Bioforsk.

Nå kan man starte «krigen» med plukking, klipping, feller og barrierer, anbefaler han.

— Sneglene er ute hver kveld og forsyner seg grådig av alt som vokser, sier Fløistad.

Men de fleste brunskogsneglene er langt fra utvokste, så man må også se etter yngre snegler.

Flere av sneglene du finner vil være små, og ikke ensfarget brune som de voksne. De unge brunskogsneglene er lysere og har langsgående mørke striper, noe som gjør at det er umulig å skille dem fra enkelte andre snegler.

Her finner du sneglene

— Det er lurt å lete på de samme stedene i hagen der man fant snegler i fjor. Rundt en eventuell kompost er det også en god ide å sjekke nøye, sier Fløistad.

Han anbefaler at man plukker og deler snegler på kvelden.

BRUNSKOGSNEGL: Sneglen blir syv til 15 centimeter lang, og er hatet av hageeiere. Foto: Kjell Herskedal, NTB scanpix

Da vil det ikke la lang tid før man oppdager hvor de holder til, og man kan konsentrere seg om de områdene.

Sjekk under løse stein og heller, i sprekker, åpne myrer eller under tette planter.

— På sikt kan man vurdere å fjerne sneglenes mulighet til å gjemme seg der. Å fjerne sneglenes gjemmesteder i hagen er et tiltak som virkelig nytter for å få færre snegler i en hage.

Våpenet mot sneglene: Sivilagronomens oppskrift

Slik lokker og dreper du snegler

Man kan lokke sneglene i feller, og da er øl et godt lokkemiddel.

Gjem antisneglemidler med jernfosfat eller middelet Nemaslug i sneglematen. TV 2 hjelper deg har testet hva sneglene foretrekker, og kommet frem til at de fleste sneglene foretrakk øl og pizza.

Odd Smedsrud, som driver Facebook-gruppen «Vi som vil Mordersneglene til livs» og står bak nettsiden «Tips om brunskogsnegler», har mye erfaring med snegler i hagen.

Han bruker mest Nemaslug blandet ut i vørterøl mot sneglene.

IKKE BRUK SALT: Klipp sneglene i to, salt er pining. Foto: Jon Eeg, NTB scanpix

Blandingen har han enten i en plastboks med lecakuler i bunnen, eller han dypper klipte snegler i den og legger dem ut. Lecakuler for at sneglene ikke skal drukne seg.

Sneglene som får i seg Nemaslug dør av bakterieinfeksjon i løpet av en drøy uke og blir offer for artsfrender som blir syke og sprer infeksjonen videre.

Slik lager du en sneglefelle

Smedsrud har et langsiktig og et kortsiktig tips til folk som vil bekjempe snegler:

— Det første er å rydde opp i rusk og rask, ikke ha åpen kompost. Ikke ha favorittmaten til sneglene i hagen, som stemorsblomster, Tagetes og løvetann, sier Smedsrud.

— Kortsiktig kan man holde plenen kortklipt, og beskjære planter som henger ned til bakken. Ikke dekk til blomsterbed med bunndekkende planter eller dekkmateriale som bark.

En felle kan du lage av en plastboks med lokk. Inngangen er elektrikerrør inn i boksen, 16 mm i diameter.

FELLER: Plasser fellene skyggefulle steder. Foto: Odd Smedsrud

Fyll vørterøl på boksen og sett den en skyggefull plass. Da kryper sneglene inn, og sliter med å finne veien ut igjen.

Drep alle sneglene du finner, anbefaler Smedsrud. Klipp dem i to med saks, eller med en sparkelspade festet på et kosteskaft.

Bioforsk har samme anbefaling, i tillegg til at man kan helle kokende vann over dem eller legger dem i fryseren ved minus 20 grader i et døgn. Det frarådes å legge sneglene i salmiakk, strø salt over dem eller legge dem i saltlake.

Les også: