BEVARING: For arkitektene var det viktig at de gamle trærne på tomten ble bevart. De utgjør en vital del av helhetsinntrykket man får når man ser huset stikke opp fra hekken. - Det tar cirka ett år å bygge et hus og femti år å få et pent tre, sier Steffan Iwersen. Foto: Espen Grønli

I utkanten av København ligger boligområdet Brønshøj. Midt mellom rekker av klassiske danske mursteinsboliger og noen funkisvillaer dukker det plutselig opp en glassboks som skiller seg ut fra alt annet.

— Det viste seg at det ikke er særlig mange som har et sånt hus i Danmark. Noen mener vi har vært pionérer, men vi har funnet et par andre massivtrehus i Danmark, sier den danske arkitekten Steffan Iwersen.

Bankene gikk konkurs

Han står lett henslengt og drikker kaffe med sin islandske kone, Kristin Brynja Gunnarsdóttir, ved en gammel snekkerbenk som fungerer som kjøkkenøy i det åpne stue- og kjøkkenrommet.

PROSESSEN: Her ser man hvordan huset settes sammen av ferdig leverte moduler. Foto: Privat

Arkitektparet driver det felles kontoret Einrum arkitekter som har prosjekter på Island og i Danmark.I 2008 bodde de på Island og Einrum hadde nettopp vunnet konkurransen om den nye landsbanken i Reykjavik i samarbeid med det islandske kontoret Arkiteó og det danske kontoret BIG, men så veltet landets økonomi.

SNEKKERBENK: Takhøyden i første etasje er 2,7 meter. Det er lagt opp vann og strøm til en kjøkkenøy i midten av rommet, men i påvente av bedre økonomi utfyller en gammel snekkerbenk rollen ypperlig. Foto: Espen Grønli
SAMKJØRTE: Steffan Iwersen og Kristin Brynja Gunnarsdóttir har tegnet huset sammen. Er en idé godt nok begrunnet er det likegyldig hvem av dem det er som har kommet på den. Foto: Espen Grønli
DETTE KJØPTE DE: Det gamle huset som stod på tomten var helt falleferdig og måtte uansett rives. Foto: Privat

— Bankene gikk konkurs en etter en, og dermed forsvant oppgaven vår. Det gjorde at vi på et tidspunkt tenkte at det måtte skje noe annet, sier Steffan Iwersen.

Paret hadde opprinnelig møtt hverandre i København i 1996 og det føltes naturlig å dra tilbake til Danmark i 2011. De leide først et hus i Brønshøj. Det var vanskelig å finne et egnet hus til hele familien med fire barn.

Først da et gammelt falleferdig hus med hull i taket ble lagt ut til salgs, fikk de sjansen til å tegne sitt eget.

Vår mest delte sak i fjor:

Dro ned til fabrikken

Kristin og Steffan valgte å gå for massivtre som vanligvis brukes til større industri— og offentlige bygg, men som enda ikke er utbredt i privat boligbygging i Danmark.

, mens Østerrike, Sveits og Tyskland er kommet langt. For å sikre at danske regler ble ivaretatt, valgte Steffan Iwersen å benytte en dansk forhandler.Han fant frem til Lilleheden som distribuerer østerriksk massivtre, og dro selv ned til fabrikken i Ybbs an der Donau for å se nærmere på hvordan materialet ble utviklet.

SMART: Trappen i gangen består av jernelementer som er festet direkte i veggen. Hvert trappetrinn fremstår som om de svever i luften. Inne i trappetrinnene er det rom til oppbevaring. Foto: Espen Grønli
PROSESSEN: Her ser man hvordan huset settes sammen av ferdig leverte moduler. Foto: Privat

— Det første jeg la merke til var selve fabrikken som sto i massivtre-elementer, ubeskyttet for vær og vind. Fabrikken er i stand til å produsere plater i størrelser på 2,95 ganger 16 meter. Har du fått med deg denne saken?

De tegnet en løsning som gjorde at fabrikken kunne prefabrikkere ytterveggene som hele moduler som ble levert direkte på byggeplass. Både Kristin og Steffan sto selv og tok imot elementene sammen med noen kompiser og en tømrer som ønsket å lære om massivtre.

— Da vi var ferdige med første etasje, begynte det å regne. Jeg husker jeg tenkte, er alt ødelagt nå? Vil treet utvide seg? Vil veggene slå seg og bli skjeve? Men nei, det tørket bare opp og beholdt sin form, sier Iwersen.

Det ble noen svarte skjolder på veggene etter regnet, men de kunne lett fjernes med sandpapir.

— Vi hadde en idé om å kjøre alt ned til et minimum. Vi har et betonggulv i første etasje. Det er ikke lagt et ekstra lag med tregulv oppå det. Og gulvet i andre etasje er massivtre. Det er samme materiale hele veien igjennom, forklarer Kristin Brynja Gunnarsdóttir.

Topper en uvanlig liste:

Huset har ikke fuktsperre

Dansk lov påbyr høy isolasjon og en fuktsperre som nesten fungerer som en plastpose som dekker hele huset. For ekteparet var tanken på å bo i en plastpose lite fristende.

UTVENDIG INNI: I sofahjørnet har de ikke satt inn et vanlig vindu, men latt glassplatene på fasaden skape en dus skjerming for innsyn. Foto: Espen Grønli

— Nye hus består normalt av et treskjell, eller en annen type bæring, med isolasjon som det så legges en fuktsperre oppå. Så kommer gipsplater oppå der igjen. Her er det ikke fuktsperre, massivtreet er i seg selv fuktsperre nok. Det avgir fuktighet og det puster. Vi er for en mer enkel og robust oppbygging, sier Brynja Gunnarsdóttir.Fasaden er dekket av gjennomskinnelige glassplater med et grønnlig skjær. En tysk løsning som brukes mest til industribygg. Glasset er vedlikeholdsfritt og kan vare i over hundre år.

MORGENSOL: Arkitektene la hovedsoverommet i østlig retning for å få morgensolen inn av de store vindusflatene. Legg merke til hvordan bruken av prefabrikkerte massivtreelementer gjør at gulv- og taklister blir overflødig. Foto: Espen Grønli

— Husets ventilasjonsanlegg benytter seg av glasset i fasaden. Luften varmes opp mellom glasset og den svarte bakplaten. Denne varme luften, som selv om det bare er fem grader utenfor, kan bli opp til tredve grader, og det brukes til å varme opp huset, forklarer Iwersen.

- Vi fikk en pose penger til låns

Kristin Brynja Gunnarsdóttir understreker at løsningen bærer preg av økonomi.

MINNE: På baderommet i første etasje står det en kvist som stammer fra det eneste treet de måtte felle på tomten da de bygget. Den brukes som håndkleknagg. Foto: Espen Grønli

— Vi fikk en pose penger til låns, det skulle vi bli ferdige på.Hele huset er sentrert rundt en kjerne der våtromsrørene er lagt. I første etasje ligger kjøkkenet i midten, vegg i vegg med et baderom. I andre etasje ligger soverommene på rekke og rad på forsiden, mens baderom, kontor og trappeløp ligger på baksiden.

BEHANDLET MED LUT: Arkitektene har valgt å overflatebehandle med lut for å få mest mulig ut av massivtreets pustende egenskaper og den stemningen det naturlige treverket skaper. Foto: Espen Grønli

For arkitektene har det vært en verdifull erfaring. Vanligvis tegner de for andre og får tilbakemeldinger, nå kan de selv oppleve at det virker.— Det føles ikke som et hus, det føles mer som en jakke, sier Kristin.

  • Vi kan i tillegg anbefale disse inspirerende boligartiklene:

Hele 6,2 meter over sofaen har de vindu mot himmelen: