Det som ser ut som jordklumper eller små hauger med jord i plenen, er meitemarksekstremter. Haugene er stort sett fire-fem centimeter i diameter, og et par centimeter høye.

— Ta en løvrive og dra haugene utover. Det er masse god plenmat og mikroorganismer i meitemarkens avføring, sier Morten Bragdø, anleggsmester og plantefysiolog ved Randesund Planteskole i Kristiansand.

Meitemarkens avføring kan faktisk sørge for at plenen din blir penere og grønnere til våren.

Gartnerens hemmelige triks:

— Avføringen gir fin struktur i jorden

Haugene synes veldig godt nå, fordi det er sesong for at meitemarken jobber. De graver tunneler ved å spise seg på kryss og tvers nedover i jorden. Avføringen, som er planter og jord, ender som disse små haugene i blant annet plenen.

TAR SEG AV LØVET: Bildet viser hvordan stormeitemark (Lumbricus terrestris) samler sammen løv rundt åpningen til gangen sin. Foto: Trond Knapp Haraldsen, NIBIO

Både om våren og høsten jobber marken på, men i år har det vært jevn aktivitet gjennom hele sesongen fordi det har vært fuktig, forteller Trond Knapp Haraldsen, seniorforsker ved NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi). — Avføringen er næringsrik siden den er en blanding av råtne planterester og mineraljord. I tillegg er den grynete i konsistensen, noe som gir god jordstruktur, sier Haraldsen.

Dessuten bidrar markens tunneler og hulrom til god rot- og jordkontakt for planter og blomster.

Haraldsen har elleve meitemarkarter i sin plen, og har bevisst økt bestanden av mark. Han får næring til jorden, bedre jord, og de store meitemarkene trekker løv og lignende ned i gangene for å spise det. Dermed trenger han ikke rake lenger, og han bruker veldig lite gjødsel i plenen.

Ikke bruk peisovnen som søppelbøtte:

Prøv også løvtrikset

Klipp plenen siste gang for sesongen når løvet skal samles i hagen, anbefaler Morten Bragdø.

Spre løv utover gresset før du klipper plenen. Løvet klipper du sammen med gresset, helt til det er småbiter igjen. Da er du sikret god næring til jorden.

— Det er viktig at det ligger igjen en del løv på plenen. Bruker du en bioklipper får du til det, sier Bragdø.

En biogressklipper hakker nemlig gresset i små biter.

Blir det løv til overs, bør man bruke det i blomsterbedet som isolasjon, sånn at plantene både får mat og varme.

Få med deg disse gode tipsene:

Og sjekk ut disse artiklene: