Den største tabben folk gjør når de kjøper bolig er å glemme badet – boligens dyreste rom, mener Trond Ramsøskar, interiørarkitekt MNIL.

— Folk titter knapt inn på badet på visning. Et duftlys og et håndkle dekker over det verste. Badet er dyrest, og du kan gjøre minst selv, sier Ramsøskar til oss.

Han anbefaler at man noterer underveis på visning, og tar bilder av rommene. Skjuler duftlyset lukten av fukt? Står vaffeljernet på benkeplaten for å dekke en skade i benkeplaten?

Han anbefaler at man stiller seg noen spørsmål før og underveis i visningen, for å unngå bomkjøp.

Kjerringrådene som gjør vasken enklere:

1. Lar rommene seg møblere?

Tilfredsstiller planløsningen behovene dine? Er man en stor familie bør man sjekke om det er nok bad, og at stue og fellesrom er store nok. Fungerer det i hverdagen med åpen kjøkkenløsning? Hverdagen er noe annet enn fest. Kanskje sitter man igjen med ett stort fellesrom, og det blir folk ofte skuffet over. Det kan bli støyete og lite privat, noen vil se på TV og noen vil lage mat. Kjøkkenet er en veldig aktiv sone, hvorfor sitter du i sofaen mens jeg lager mat?

Stemmer tegningen som ligger med prosjektet? Bestill nøyaktige tegninger fra Plan— og bygningsetaten, anbefaler Ramsøskar. Da får du riktige mål på vegger, rom og flater, og i riktig målestokk.

STYLING: Prøv å se bort fra styling. På badet er det ekstra viktig. Bad er kostbart å pusse opp. Foto: berna namoglu

2. Er det bærevegger eller lettvegger?Det er dyrt å flytte bærevegger. Er bygget fra slutten av 1800-tallet er ofte ytterveggene bærevegger, og det er tykke bærevegger i midten av leiligheten, ifølge Ramsøskar. Faller du for stukkatur og høy takhøyde er det ofte dyrt å gjøre noe med planløsningen.

Boliger fra 60-tallet og oppover har stort sett bæringen i ytterveggen og bærende søyler, ifølge Ramsøskar. Det gjør endring av planløsning veldig mye rimeligere og enklere.

— Og i en nyere villa er det enda lettere å flytte på ting. Det er ikke nødvendigvis den typen hus forelsker seg i på visning, men det har gjerne størst potensial, sier Ramsøskar.

3. Hva slags gulv er det?

Heltre, vinyl, parkett eller laminat? Det er ikke så lett å se forskjell i dag, mener Ramsøskar. Hvis det betyr noe for deg, så noter deg det. Det er en stor kostnad knyttet til å bytte eller slipe gulvet.

Dette ser «Tid for hjem»-eksperten oftest:

4. Er det strietapet på veggen?

Folk har striefobi, påstår interiørarkitekten. Betyr slette vegger mye for deg, er det viktig at du vurderer veggene ordentlig før du legger inn bud. Det er kostbart å helsparkle – for de aller færreste klarer jobben selv.

ÅPEN KJØKKENLØSNING: Stuen er gjerne en avslappende sone, mens kjøkkenet er en aktiv. Vil du virkelig ha åpen kjøkkenløsning, eller burde du ha separat kjøkken? Foto: Breadmaker

5. Hvor er lamper og stikkontakter plassert?Hvor er lampepunktet i taket? Dette glemmer folk å sjekke, erfarer Ramsøskar. Er det godt nok lys? Hvor er stikkontaktene? Noter på planløsningen.

6. Er det høye eller lave vinduer?

Lave vinduer eller vinduer som åpnes innover kan gjøre det vanskelig å flytte kjøkkeninnredning.

Dette gjelder spesielt om du kjøper bolig via prospekt, altså en nybolig. Ønsker du å flytte eller utvide kjøkkeninnredningen må du vite hvor lavt vinduene går.

Derfor gikk den over takst:

7. Er det plass til sofaen din, eller andre viktige møbler?

Mål møblene før du drar på visning, ta med målebånd.

— Man skal ikke kjøpe hus avhengig av om sofaen får plass, men du bør vite om du får plass til ting, sier Ramsøskar.

Er det plass til TV? Må dere kjøpe smalere seng? Får du plass til skapet du arvet?

8. Må du pusse opp badet umiddelbart?

Hvor mye vil det i så fall koste? 40.-60.000 kroner pr. kvadratmeter er prisen for nytt bad, anslår Ramsøskar.

Gammelt skrot?

Ikke glem fukt, membran og isolasjon

I tillegg er det viktig(ere) å undersøke om det er membran på badet, om boligen er tilstrekkelig isolert, om det må dreneres, om det er fuktskader og lignende.

Er det tegn på fukt i boligen? Sjekk spesielt nøye i kjeller hvis du er på visning i hus. Sjekk yttervegger for råteskader, og undersøk om taket er tett. Se etter misfarging på pipe og undertak på loftet, og se om det er spor etter fuktskader. Bruk sansene dine. Er det fuktig? Lukter det rart?

I tillegg bør du vurdere ventilasjon, inneklima, oppvarming, elektrisk anlegg, drenering, ytterkledning, vinduer, balkong og terrasser, ifølge SINTEF Byggforsk.

Kilde: Boken «Ramsøskars boligbok – Bli din egen interiørekspert», SINTEF

Opptatt av interiør og oppussing? Les mer her: