Den klassiskehvitmalte eneboligen på Storhaugen ble oppført av en byggmester i 1913. Huset var gjort om til to leiligheter da Hilde Birkeland og hennes daværende ektemann kjøpte eiendommen i 1999. De nye eierne engasjerte arkitekt Tor Helge Valen før de gikk i gang med en omfattende renovering.

Arkitekten skisserte helt nye romløsninger for småbarnsfamilien og større vinduer i stuen.

Han tegnet også garasje og en frittstående sykkelbod.

Vi garanterer at du får det mer ryddig om du følger denne listen:

Respekt for huset

— Oppussingen er gjort med respekt for huset og stilen. Vi har ikke forsøkt å transformere det til en annen tid, men vi ville ha det originale preget tilbake. Arkitekten hjalp oss med estetikken der vi kanskje ville ha sklidd ut. Overbeviste oss om at det var lurt å velge en type gulv i huset for å unngå å ende opp med et sjakkmønster.

— Vi skulle nok også ha lyttet til forslaget om å legge store skiferheller på taket på nybyggene for å skille det gamle og det nye, men det var så mye annet som måtte gjøres da at vi i stedet valgte en enklere løsning med glaserte taksteiner, forteller 50-åringen.

KJØKKENET: Bak den hvite døren er grovkjøkkenet med ekstra lagringsplass.

Fornøyd 16 år etter oppussing

For tiden deler hun hjemmet med de to yngste sønnene, Edvard på 13 og 17 år gamle Albert.

Eldstemann Vincent (23) er geologistudent i Sogndal, mens datteren Margot (21) studerer produktdesign i Lillestrøm.

— Jeg er fornøyd med at huset er veldig kurant 16 år etter at det ble pusset opp. Selv om det er jeg som har overtatt boligen etter at mannen min og jeg skilte lag, så er dette fortsatt vårt hus og noe som vi har skapt sammen.

Han driver interiørbutikken Decoroom, og har valgt ut kunsten og satt sitt preg på hjemmet, presiserer Hilde Birkeland.

Hun er utdannet siviløkonom og har de siste ti årene drevet sitt eget importfirma. Nå tar gründeren videreutdanning i praktisk pedagogikk for i tillegg å kunne undervise i økonomifag.

SPISESTUEN: Det gamle, belgiske spisebordet har fått nye ileggsplater som gir rom for mange gjester. Bokhyllen rommer familiebilder, kunst og suvenirer fra reiser.
ANTIKVITETER: Det nordfranske skapet i jaktstil er fra slutten av 1800-tallet. Stolen er arvegods, og maleriet "Å se seg tilbake" er laget av Kjersti Flaen i 2005.

Et annet vakkert hjem:

— Vår generasjon trenger å gå litt i oss selv og være bedre rollemodeller. Med de voldsomme forventningene mange foreldre har til barna, er det ikke rart det blir stressede ungdommer. De skal realisere drømmene som foreldrene ikke fikk levd ut på skolen og i barneidretten. Og i stedet for å ha omsorg for alle sine unger, fokuserer stadig flere foreldre bare på sitt barn i skolesammenheng, sier firebarnsmoren engasjert.

Se dette vakre og ærverdige hjemmet i Parkveien:

BLIKKFANG: Det store maleriet "Mad as hell" av den avdøde kunstneren Bjørn Frode Larsson, har fått plass i TV-stuen.

Er ingen interiørblad-dame

Hun er oppvokst i Austevoll, men flyttet ut 16 år gammel for å gå på skole.

Lærdommen hjemmefra om at det ikke er viktig at noe er prangende, det må være praktisk, sitter fremdeles i henne.

Men moren, som var husmor hele livet og 42 år da minstejenten Hilde kom til verden, var moderne og hadde sansen for kunst.

FINNER ROEN: I sjeselongen med fritt utsyn over hele nabolaget synes Hilde Birkeland at det er godt å slappe av. - Jeg har en liten hage som jeg liker å holde fin, sier hun.

— Jeg er ikke en sånn dame som leser interiørblader og skifter noe ut før det er slitt, eller nødvendig. Derfor er det veldig greit med antikviteter og kunst, da slipper du det med at ting blir utrangert. Jeg er litt tradisjonell.- Men noen ganger har de kjøpene jeg har vært mest skeptisk til, blitt de jeg er mest fornøyd med. Så det er viktig ikke å bli for snever, og å være åpen. Vi er jo i forandring hele livet, understreker Hilde Birkeland.

Du er kanskje interessert i å se flere vakre hjem? Da anbefaler vi disse:

PYNTER OPP: Vakre gamle arvegjenstander og hyggelige ferdaminner.
UNGDOMSHULEN: I kjellerstuen har tenåringene fått sitt eget fristed. De er vokst opp med filmene til den belgiske tegneseriehelten Tintin som også er gjennomgangsfiguren på de innrammede plakatene på veggen.
PERSONLIG PREG: Et gammelt Jesusbilde, en globus, parfymeflakonger og babybilder rammer inn den gamle kommoden i loftsstuen.
UTSIKTEN: Karnappet i spisestuen ble trolig laget på 1930-tallet.
KUNST: Kulltegningen av Lars Staffan Evjen er fra kunstprosjektet "Interiør i stillhet".

Eier du allerede bolig, og har boliglån? Her kan du sjekke hvor god rente du egentlig har, sammenlignet med naboene dine