Paret hadde kjørt forbi eiendommen mange ganger med båt og tenkt: Hvis den noensinne kommer for salg, kjøper vi den. Og så, i 2011, var den plutselig det.

Drømmetomten, helt nede ved vannkanten på Nesodden, kom med et gammelt trehus med en grunnflate på cirka 50 kvadratmeter, uten vann og kloakk eller trapp innvendig.

I tillegg sto det et skrøpelig anneks der, som hadde blitt brukt som sjøbod og til å koke fiskegarn, og et bitte lite badehus, på tomten. De nye eierne visste ikke om de ville få lov til å bygge ut.

Vi kan garantere at du får det mer ryddig hjemme om du følger denne listen:

foto
MALERI: Utsikten er som et nytt maleri hver dag, mener Kjersti Krogstad. Da trenger de ikke bilder på veggene. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

— Vi visste ikke helt hva vi gikk til, men vi tok en sjanse, forteller Kjersti Krogstad.For slik er det som kjent her til lands, at 100 meter fra vannet er det i utgangspunktet ikke lov til å bygge. Det skal ikke være lett å få seg nytt hus i strandsonen, og lett skulle det heller ikke bli for ekteparet Krogstad.

Lar du glassene stå for lenge i oppvaskmaskinen?

Store glassflater

Gjennom store glassflater, som utgjør to av veggene i underetasjen på huset, skuer Kjersti Krogstad utover Oslofjorden. I dag er vannet stille, med store hvite isflak. Det er lett tåke i luften.

foto
PEIS: Peisen er åpen både mot kjøkkenet og stuen. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
foto
ÅPENT: Trekkspillvinduet til annekset kan åpnes opp, slik at stuen kan flyttes ut. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

— Hver dag er det et nytt bilde her ute, sier hun. Derfor har ikke hun og mannen Espen Krogstad hengt opp bilder på veggene nede. Utsikten er nok.

— Vi vil heller ikke fylle huset med så mye, sier hun.

Om sommeren åpner hun opp hele vindusveggen, rusler ned til vannkanten og hopper uti, hver kveld. Gjester plikter også å bade.

— Det blir veldig sosialt. Om sommeren er vi nesten ikke inne.

Fjorårets mest delte bolig-sak:

foto
STRANDSONE: Eiendommer i strandsonen rundt Oslofjorden er svært populære. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Første etasje er åpen mellom kjøkken, spisestue og oppholdsstue og peisen er åpen både mot kjøkkenet og stuen. En sjeselong er strategisk plassert i hjørnet der glassveggene møtes, og har panoramautsikt over vannet. Krogstad setter pris på å være helt nede ved vannet.— Det er noe med roen og utsikten. Og så skjer det alltid noe på sjøen. Det er båter eller liv. Man blir aldri alene, sier hun.

Se denne spektakulære boligen!

Et svært tankskip glir majestetisk forbi. Nesoddbåten legger fra på Oslo-siden.

— Når jeg ser den ved holmen der borte, kan jeg ta på meg skoene og gå til havnen, forteller hun.

Ser ut som huset flyter

Nærheten til vannet var utslagsgivende for hvordan huset ble.

foto
BRYGGE: Fra bryggen kan familien fiske torsk og makrell. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
foto
DRØMMEHUSET: Kjersti Krogstad hadde kjørt forbi eiendommen mange ganger med båt. Til slutt ble tomten hennes. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

— Siden de bor så nær vannet, trengte de ikke komme opp i andre etasje for å få utsikt. Derfor la vi oppholdsrommet nede og det private, mer lukkede arealet oppe, forklarer Camilla Aakre i Derlick arkitekter, som fikk oppdraget med å tegne huset.- Fordi det er såpass strengt på Nesodden, prøvde vi å holde oss innenfor den klassiske formen. Det skulle være et moderne hus innpakket i en tradisjonell form, sier hun.

Har du noen av disse tingene hjemme?

Som de andre husene i området har også dette saltak og trekledning. Panelet er liggende. Vinduene er moderne, både de som dekker hele veggen nede, og de mindre, avlange. Glassveggene i underetasjen gir et inntrykk av letthet nede og mer tyngde oppe.

foto
RO: Sjeselongen i stuen innbyr til et stille øyeblikk. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

— Når jeg ser det fra Nesoddbåten, kan det se ut som huset flyter fritt, sier Krogstad.

Fikk dispensasjon

Men for å gjøre noe som helst på tomten, var arkitektene avhengig av å få dispensasjon fra loven. Hvert bygg på tomten måtte søkes om for seg og fikk et eget saksnummer.

— Vi hadde ikke fått det til uten hjelp av arkitekten, sier Krogstad.

Når de etter mye arbeid og mange tegninger hadde fått byggingen godkjent av lokalpolitikerne, klaget fylkeskommunen på badehuset. Også Fortidsminneforeningen klaget på tillatelsene. Ny runde. Så, i november 2012, nesten et og et halvt år etter at Krogstad kjøpte eiendommen, kom svaret: Det var greit, de fikk lov til å rive det gamle huset, og til å restaurere annekset. Badehuset fikk de ikke bygge ut.

foto
VINDU: Vinduene bidrar til et moderne uttrykk og sikrer utsikten. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
foto
SOVEROM: Også fra soverommet ser ekteparet havet. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
foto
SVALGANG: I stedet for en hel andre etasje, tegnet arkitekten en svalgang i annekset. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Grunnen til at Krogstad fikk dispensasjon, var at bygget var en erstatning for tidligere bygg, ifølge arkitekten.— Huset som sto der, var et hus det ikke gikk an å bo i. Og det var lite. Om man da graver litt dypere og flytter det litt på tomten, er ikke det det samme som å bygge nytt, mener Aakre, som også fremhever at eiendommen ligger for seg selv.

— Det var ikke til sjenanse for noen.

For å få plass til eiendommen, ble det sprengt i berget. Huset fikk en grunnflate på hundre kvadratmeter.

Sjekk kvadratmeterprisen i din bydel eller by:

Fikk ikke rive annekset

Det gamle annekset fikk de ikke tillatelse til å rive. Det ble imidlertid totalt strippet innvendig. Et stort trekkspillvindu ble satt inn der det tidligere var en lem. Om sommeren åpner familien opp og flytter bordet ut på hellene utenfor. Da sitter de helt i vannkanten. Eller de kan fiske halvmeter store torsk fra bryggen like nedenfor huset.

foto
UTEPEIS: Fra kjøkkenet kan man gå rett ut til oppholdsplassen, der en utepeis gir varme til lange netter. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Arkitekten tegnet inn en svalgang i annekset, slik at stuen der ble et åpent rom helt til taket i andre etasje.— Da det ble lite lys i området mellom soverommene, ønsket vi å åpne opp for lyset nedenfra, forteller Aakre.

Mange drømmer om kakkelovner. Denne familien har tre stykker!

Annekset ble først ferdig, og ekteparet flyttet inn dit høsten 2014. De hadde forlengst solgt sitt gamle hus, og bodd litt her og der og på en liten hytte i åtte måneder.

— Vi bodde i bager i tre år. Da fikk vi sortert litt, sier Krogstad fornøyd.

foto
TAKHØYDE: Annekset ble totalrestaurert. En svalgang sørger for god takhøyde i stuen. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Fra annekset bivånet de resten av byggeprosessen på nært hold.Krogstad og ektemannen vokste opp i blokkleiligheter på Bogerud, på østkanten i Oslo. De startet selv familielivet i en leilighet, deretter ble det rekkehus på Nesodden. Nå dette. Hun innser at hun er privilegert, og tiden det tok å komme i hus er forlengst glemt.

— Vi fikk drømmestedet vårt. Noen ganger må jeg klype meg i armen, sier hun.

Siden du har lest hele saken, har du kanskje lyst til å se flere spennende hjem? Da kan vi anbefale disse tre artiklene.

Er du på jakt etter bolig? Ta en titt på denne:

Her kan du sjekke om du betaler for mye i boliglån!