foto
Bad med utsikt rett ut i fjellknausene. Foto: Jan inge Haga
foto
Utsikten over det spektakulære, jærske landskapet med åkre, sletter, fjellknauser og strender strekker seg fra havet i vest til Synesvarden i øst. Foto: Jan inge Haga
foto
Utsikten fra parets soverom. Foto: Jan inge Haga

Tomten på Sirevåg var egentlig bare ment å være en investering.

Roy Kenneth Skretting og Maibel Edland Togstad hadde allerede leilighet på Varhaug og drømte verken om å flytte eller bygge eget hus med det første.

— Vi tenkte på tomt som en mulighet til å tjene litt penger lengre frem i tid, med mindre vi eventuelt ville bygge noe selv ved en senere anledning, forteller Roy Kenneth.

foto
Huset er tegnet av Saark arkitekter. Første etasje ble bygd på påler for å komme høyest mulig i forhold til utsikten. Foto: Jan inge Haga

Han er fra Varhaug, og Maibel er fra Nærbø. Der var det nærmest umulig å få tak i tomt, så da tomten på toppen av Skoratuå på Sirevåg kom for salg i 2012, kjøpte paret den usett. Det endte med moderne oppdatering av boligen:

Utsikt uten sidestykke

— Ingen av oss hadde noe forhold til Sirevåg, så vi visste ikke hva helt hva som ventet oss. Men da vi dro ut til tomten for første gang, ble det en ganske spesiell opplevelse.

foto
Maibel og Birk (6 måneder) stortrives i nytt hus. Foto: Jan inge Haga

Synet som møtte dem, var nesten for godt til å være sant.Utsikten over det spektakulære, jærske landskapet med åkre, sletter, fjellknauser og strender strekker seg fra havet i vest til Synesvarden i øst. Tettere på variert natur kan man nesten ikke komme.

foto
Den røde sofaen fra Bolia blir ekstra lun og varm mot den kalde betongveggen. Foto: Jan inge Haga

— Vi bestemte oss for å vurdere om vi hadde råd til å bygge med det samme. Først fant vi et funkisinspirert kataloghus vi hadde lyst på, men etter hvert innså vi at vi ville prøve å bygge noe unikt ettersom beliggenheten var såpass spesiell, oppsummerer Maibel. Fra ranch-inspirert i Houston til funksjonelt i Norge:

Atrium i midten

Paret kontaktet Saark arkitekter, som raskt foreslo å skape et atrium midt i huset.

foto
Atriet er kledd i furu. Det samme er veggen rundt foldedørene mellom kjøkken og atriet. Foto: Jan inge Haga

— Vindanalysene avdekket konstante vinder fra nordvest, og det gjorde det problematisk å bygge uteområde mot utsikten. Arkitektene var opptatt av å skape en lun plass utendørs, og løsningen ble et atrium midt i huset. Plasseringene av vinduer i forhold til atriet gjør at vi har panoramautsikt herfra også.Paret flyttet inn våren 2014, og i fjor sommer stod foldedørene mellom atriet og kjøkkenet på vidt gap hele juli.

foto
Rene linjer og store vinduer sørger for at familien har fantastisk utsikt også fra atriet, samtidig som de får ly fra vinden. Foto: Jan inge Haga

Der ute hadde de sol fra formiddagen til klokken sju om kvelden.— Det var helt fantastisk. I tillegg er det knapt ti minutter å gå til stranden, forteller de.

- Resultatet er blitt over all forventning:

Åpen løsning

Huset er bygd i betong, men både carporten og atriet er kledd i furu.

foto
Roy Kenneth og Maibel kommer tett på naturen, og har utsikt til det spektakulære, jærske landskapet i flere retninger. Foto: Jan inge Haga

— Arkitektene foreslo også å kle den innvendige veggen rundt foldedøren mellom kjøkkenet og atriet i furu. Den løsningen setter vi veldig pris på. Det gir et naturlig samspill mellom inne- og uteområdet, forklarer Roy Kenneth.Han og Maibel ønsket seg åpen løsning mellom stue, kjøkken og spiseplass, og disse rommene omslutter atriet i midten.

foto
Den røde sofaen blir ekstra lun og varm mot den kalde betongveggen. Foto: Jan inge Haga

— Huset måtte bygges på tomtens premisser. Den er smal i sør og bredere mot nord. Løsningen ble helt optimal i forhold til utsikten. Vi ser ut mot havet og landskapet både fra oppholdsrommene her nede og fra bad og soverom i andre etasje. Vi har nesten ikke vinduer på baksiden ut mot boligfeltet, og på den måten føles det veldig privat å bo her, selv om vi faktisk har naboer, sier de. Flyttet inn i hans barndomshjem og forvandlet det:

Eget design

Hovedinngangen i huset leder rett inn i oppholdsrommene med den unike utsikten.

Selv bruker paret gjerne inngangen de har fra carporten og går tørrskodd inn på kjøkkenet.

Trappen som henger fra taket foran hovedinngangen, fremstår både som et vakkert møbel og en romdeler. Den er bygd av eik for å matche gulv og tak.

foto
Trappen er et lekkert blikkfang. Paret har designet den i samarbeid med Saark arkitekter. Foto: Jan inge Haga

— Trappen har vi, i samarbeid med arkitekt Andres G. Marti i Saark, designet selv. Vi ville ha en trapp som skilte seg litt ut, samtidig som den skulle fremstå som en naturlig del av huset. Vi er veldig fornøyd med resultatet. Når det gjelder taket, lot vi oss inspirere av andre betonghus, ved hjelp av Google. Mange hadde kombinert betong med denne typen tak. Filten mellom betongen og taket gjør utrolig godt for akustikken, og spiletaket bidrar også her. Men vi valgte spiler først og fremst av estetiske grunner. Husbygging om 20 år:

Smarthus

Rommet bak atriet ligger litt mer tilbaketrukket og er innredet med gode lenestoler.

foto
Kjøkkenet er fra Designa. Foto: Jan inge Haga

Rommet er også praktisk når lille Birk på seks måneder skal sove midt på dagen. Huset har livsløpsstandard, og det er tenkt at dette rommet kan fungere som soverom, forklarer paret.Ventilasjon, lys, varme, inngangsdør, garasjeport og musikk styrer de fra telefonene sine. Når det gjelder innredning, har paret endret smak etter at de flyttet inn i nytt hus.

— Vi er blitt mer vågale med farger og mye mer glad i tre. Det er godt å få litt varme mot betongveggene.

foto
Fra kjøkkenet har paret både utsikt over Jæren og gjestene. Foto: Jan inge Haga

Hvordan påvirker det dere å bo med denne utsikten? - I begynnelsen føltes det nesten ekstremt å bo sånn, men etter å ha bodd her i halvannet år er vi faktisk blitt litt vant til det. Men det er jo det første folk påpeker når de kommer til oss, og vi forstår at vi er heldige, sier Roy Kenneth.

Les også: