foto
SVEVER: Stolene hang høyt på årets møbelmesse. Foto: Emma Mattson
foto
DIXON: om Dixon var langt fra alene om å stille ut lysestaker og skåler i gull og messing. Foto: Emma Mattson
foto
SOTEDE PASTELLER: Normann Copenhagens utstilling var farget av sotede pasteller. De viste frem møbler fra sin kolleksjon Form. Foto: Emma Mattson
foto
TREND: Sølv, gull og kobber fortsetter å prege interiørbildet i året som kommer. Foto: Emma Mattson
foto
ÅRETS FARGE: Fargerike har kåret oransje til årets farge for 2015. Ulike nyanser av oransje var også fremtredende på årets møbelmesse, blant annet hos finske Muuto. Foto: Emma Mattson
foto
UBEHANDLET: Finér og heltre, gjerne ubehandlet, blir spådd en fornyet rolle i skandinaviske hjem. Denne skjenken ble stilt ut av danske kristensen:kristensen. Foto: Emma Mattson
foto
ULDVAREFABRIK: Gudbrandsdalens Uldvarefabrik stilte blant annet ut prototyper på sine fargerike, lydabsorberende panel, designet av StokkeAustad. Foto: Emma Mattson
foto
LUC SIDE: Luc Side er designet av Broberg & Ridderstråle for Asplund. Foto: Emma Mattson

Hele fargesirkelen var representert under årets møbelmesse i Stockholm.

Varme, dype fargetoner, blågrønne paletter og sotede pasteller, gjerne i skjønn harmoni med kobber og messing.

foto
INSPIRERT AV FIKEN: Dagny Thurmann-Hoelseth fikk i oppdrag å innrede soverommet i årets trendutstilling, og resultatet kaller hun skandinavisk maksimalisme. Puffen Tiki fra Fogia er designet av Andreas Engesvik. Sengetøyet er fra Høie og lampen i bakgrunnen er en spesialutgave av Birdy fra Northern Lightning. Foto: Emma Mattsson

Nå er vi for alvor klare for å slippe fargene løs i interiøret, og trendbildet preges av større rom for personlige valg.

Flytende grenser

foto
LUKSUS-LOBBY: Danske Lene Ostenfeldts hotellobby oser av maksimalisme og sterke farger. Foto: Emma Mattson

Trendutstillingen «Flytende grenser» vakte stor oppmerksomhet på messen. Fire kreatører hadde fått i oppdrag å innrede hvert sitt rom, som man finner både i private hjem og offentlige miljøer, for å illustrere at grensen mellom disse miljøene viskes mer og mer ut.

foto
FEMINISME: Stefan Nilsson dedikerte en hel vegg av sitt hjemmekontor til viktige kvinner. Historiske personer som Marie Curie og Rosalind Franklin hang side om side, sammen med blant andre fjorårets nobelprisvinner May-Britt Moser. Foto: Emma Mattson

Norges fargeekspert Dagny Thurmann-Hoelseth innredet soverommet, med sterke, varme farger og skandinaviske møbler.— Mens hotellene streber etter å bli mer personlige, forsøker mange å skape «hotel-looken» på soverommet hjemme. Med dette soverommet ville jeg vise fleksibiliteten i skandinavisk design, og illustrere at den også passer godt i maksimalistiske omgivelser, sier hun.

Ved siden av soverommet, besto utstillingen av et hjemmekontor, en hotellobby og et lunsj- og pauserom.

— Bakgrunnen for denne trendutstillingen er at vi i større og større grad opplever at møbelleverandørene leverer både kontor- og hjemmeinnredning. Hoteller og bedrifter kjøper inn personlige møbler som tidligere var mer typisk for det private hjemmet. Samtidig har hjemmeinnredningstrenden i lang tid vært litt steril, og dermed lar folk seg inspirere av restauranter og andre offentlige miljøer når de nå skal utvikle innredningen på hjemmebane.

Det forteller assisterende prosjektleder Johanna Lannerö ved Stockholmsmessen. Hun tror dessuten vi er litt ferdige med behovet for å skille mellom jobb og fritid.

- Jeg tror mange har akseptert at vi tilbringer mye tid på jobb. Dermed ønsker man gjerne en hjemme-aktig oase på jobb, i form av et litt mer pauserom eller lignende, mens et hjemmekontor i større grad skal tilpasses det private hjemmet, samtidig som det skal være «ordning og reda».

Vil du ha mer inspirasjon? Følg oss på instagram, @boligoghjem

Farger fra gulv til tak

De fire kreatørene bak trendutstillingen fikk frie hender, og har ikke samarbeidet.

Likevel var tre av rommene sammenfallende i fargevalg; nyanser av lilla med grønn som kontrastfarge – en fargepalett som også var gjennomgående blant flere andre utstillere på messen.

foto
HJEMMEKONTOR: Trendekspert Stefan Nilsson innredet et personlig, men enkelt og effektivt hjemmekontor. Prosjektlederne bak trendutstillingen mener at vi nå i større grad tilpasser hjemmekontoret vårt til personlighet og den øvrige innredningen i hjemmet. Foto: Emma Mattsson

Korall, terrakotta og andre nyanser av oransje var også fremtredende farger. Thurmann-Hoelseth er helt sikker på at nordmenn nå er klare for en ny fargebølge.— Salgsstatistikken tilsier at Norge er det mest fargerike landet i Skandinavia. Historisk sett har nordmenn brukt mye farger helt siden vi fikk maling. Grå hus var forbeholdt fattige, fordi de ikke hadde råd til farger. Fargepaletten folk har etterstrebet de siste årene er den samme som tjenestefolk bodde i for hundre år siden – se bare på «Downtown Abbey». Samtidig har bruken av antidepressiver eksplodert. Jeg tror ikke det er tilfeldig. Vi trenger energiske farger, særlig på vinterhalvåret, mener hun.

foto
RANG: Tonning & Stryn lanserte bordet «Rang» under møbelmessen, designet av StokkeAustad. Foto: Emma Mattsson

Flere leverandører og utstillere på messen tror at vi ganske snart vil se farger fra gulv til tak i private hjem – det holder ikke med en grønn stol.Overgangen fra hvite vegger til fargerike omgivelser kan være utfordrende, og et bra utgangspunkt er å holde seg på én side av fargesirkelen, råder Thurmann-Hoelseth.

foto
BOWL: Andreas Engesviks bord «Bowl» for svenske Fogia ble hyllet på messen. Foto: Emma Mattson

— Fargepaletten på soverommet er inspirert av fiken. Veggene er malt med dyp plommefarge, mens interiøret er preget av lys rosa, korall og lilla toner. Dette er farger som ligger rett ved siden av hverandre i sirkelen. Mange nyanser av samme farge gir et harmonisk uttrykk for øynene. Men generelt sett synes jeg det viktigste er å bruke hjertet i stedet for hodet når man innreder. Personlige behov er en økende trend, også når det gjelder interiør.

Marmor, messing og kobber

I fjor var pastellfargede møbler noe av det mest fremtredende på Stockholmsmessen, og trendanalytikere hevdet at de duse, sotede fargene var kommet for å bli.

De matte fargene utmerket seg på messen i år også, men det var helt klart de dype, varme fargene som dominerte.

Det er forventet at vi vil omfavne marmor, kobber og messing i enda større utstrekning i året som kommer, og vi spås å bli stadig mer opptatt av håndverkstradisjoner, heltre og kvalitet.

Flere norske møbeldesignere utmerket seg på messen, særlig StokkeAustad og Andreas Engesvik. Førstnevnte for sofabordet «Rang» som ble lansert på messen, designet for Tonning & Stryn. Engesviks bord «Bowl» for svenske Fogia høstet også mye oppmerksomhet.

— Det er ingen som har gått forbi uten å stoppe opp ved dette bordet, fortalte Fogias representant på utstillingen.