Har du kjøkkenskapene fulle av dyre eller halvgode frokostblandinger, musli og granolaer? Spis dem opp – og start så med å lage din egen spesialblanding.

– Det er en kjempefin vane. Mange av frokostblandingene man kan kjøpe i butikken inneholder for mye sukker og salt, og for lite fiber. Fordelen med å lage din egen er at du da vet hva som er i den, og du får akkurat den smaken du liker, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun sier at dersom man først forsøker å lage frokostblandingen selv, oppdager man fort hvor utrolig enkelt det er. Dermed er sjansen også stor for at man fortsetter å gjøre det, mener hun.

Selv lager hun gjerne en frokostblanding av like deler havregryn, linfrø, havrekli, hvetekim, solsikkekjerner og tørket frukt – gjerne med tørkede eplebiter hun selv har tørket i stekeovnen. Frokostblandingen spiser hun gjerne med frisk frukt og bær på, også.

– Det gir meg en ekstra god følelse å spise noe som er hjemmelaget, også fordi at jeg da får fullstendig kontroll på ingrediensene og hva jeg putter i meg, sier hun.

– Bruk det du har i skapet

– En frokostblanding som inneholder en høy andel fullkorn servert med melk eller yoghurt og litt bær eller frukt gir deg en sunn og mettende frokost, som bidrar til et stabilt blodsukker. Dette er positivt både i forhold til prestasjon, overskudd, vekt og helse og er en god start på dagen, sier Torunn Nordbø, daglig leder av Opplysningskontoret for brød og korn.

Hun er enig med Gulbrandsen i at det er enkelt og hyggelig å lage sin egen kornblanding.

-Sørg for å velge ingredienser som smaker godt og samtidig gir deg et høyt innhold av fullkorn og kostfiber. I tillegg gir det deg en god mulighet til å bruke det du har i skapet av korn, gryn, nøtter, frø og tørket frukt.

Tørk frukten selv

Det er enkelt å tørke frukten selv, selv om det tar litt tid. Tørk den på lav varme slik at mest mulig fuktighet blir borte fra frukten, tipser Gulbrandsen.

Epler og pærer egner seg for eksempel fint til tørking. De trenger ikke skrelles, men vask

dem godt før du bruker dem. Start med å stikke ut kjernehusene og skjære frukten i runde skiver som er i underkant av en centimeter tykke. Tre frukten på snor eller på skaftet til en tresleiv, som igjen kan henges på rillene i stekeovnen.

– Tørk frukten til de har fått en fløyelsaktig hinne utenpå, 1-1,5 timer i 90 grader. Senk temperaturen til 50–40 grader og tørk frukten til det ikke kommer mer fuktighet ut av den når du klemmer på den. Det tar omtrent et døgn, sier hun.

Blåbær og tyttebær er også greie å tørke hjemme, tipser den matfaglige rådgiveren. Start med å rense og spre bærene i ett lag utover et bakebrett. Lufttørk dem i 2–3 døgn, og pass på at du steller bærene på et tørt og luftig sted slik at de ikke begynner å mugne. Tørk dem så i stekeovnen, først ved 30–40 grader i 1–2 timer, deretter på 70 grader til de er helt gjennomtørre.

Granola med bokhvete

Granola er en kornblanding med nøtter og frø, som gjerne er ristet i ovnen.

– Har du ikke forsøkt granola med bokhvete, har du gått glipp av noe, skriver Real Simple.coms (LENKE https://www.realsimple.com/food-recipes/browse-all-recipes/buckwheat-almond-and-coconut-granola-recipe) Amanda Eidelstein og begrunner det med at den nøttaktige smaken gir granolaen en ekstra spiss, i tillegg til at det også blir et herlig knasende element i blandingen.

Bokhvete inneholder antioksidanter og kan bidra til å senke blodtrykket og redusere risikoen for visse typer kreft, fortsetter hun.

Oppskriften hun viser til er som følger:

3,75 dl bokhvetegryn 3,75 dl havregryn

2,5 dl mandler, skåret i skiver 3 spiseskjeer lønnesirup 2 spiseskjeer oliven olje 1 spiseskje kaldpresset kokosolje, smeltet 2 t-skjeer vaniljeekstrakt 1 t-skje fennikelfrø ½ t-skje flaksalt 2,5 dl usøtet kokosmasse

Start med å varme ovnen til 160 grader. Bland deretter alle ingrediensene, unntatt kokosmassen, og spre blandingen jevnt på et bakebrett. Bak i ovnen til det blir lysegyllent, det tar omtrent 20 minutter. Ta blandingen ut av ovnen og miks inn kokosmassen. Sett så alt tilbake i ovnen og la det stå i 10–15 minutter videre – inntil det har blitt ordentlig gyllent. Avkjøl og oppbevar i en lufttett beholder i romtemperatur i opptil en måned.

GRANOLA MED EPLER OG KANEL

200 g havregryn 75 g mandler 50 g gresskarkjerner 50 g solsikkekjerner 1 dl eplejus ½ ts malt kanel 2 ss flytende honning 25 g tørkede epler i skiver

  • Sett ovnen på 160° C og ha bakepapir på en stekeplate.

  • Ha alle ingrediensene utenom honningen og epleskivene i en bolle og bland godt.

  • Tøm blandingen på stekeplaten og fordel det hele utover i et jevnt lag.

  • Spre honningen over og sett brettet inn i den forvarmede ovnen. Stekes i 20–25 minutter. Rør litt underveis slik at det blir jevnt ristet.

  • Avkjøl blandingen helt før du blander inn de tørkede epleskivene.

  • Oppbevar blandingen mørkt og kjølig i et tett glass eller annen lukket beholder. Kilde: Torunn Nordbø/Opplysningskontoret for brød og korn

MUSLI MED EPLEMOS

6 dl havregryn 4 dl puffet ris 1 dl kokosmasse 2½ dl eplemos 1 dl mapel sirup (lønnesirup) 2 ts vaniljesukker 2 ss malt kanel ½ ts salt 1 dl hakkede mandler

  • Bland sammen havregryn, puffet ris, kokosmasse, vaniljesukker, kanel, salt og hakkede mandler. Rør eplemos og sirup godt sammen og hell over de tørre ingrediensene.

  • Bland alt godt sammen og hell det over på en bakeplate med bakepapir.

  • Stek på 175°C i 25 minutter, men rør om av og til slik at müslien blir jevnt brun og fin.

  • Avkjøl og oppbevar i tett boks.

  • Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt