Tallene for salg og igangsetting av nyboliger er lavere første kvartal i år enn første kvartal 2015. Det viser ferske tall fra Boligprodusentenes forening.

Salget ligger fire prosent bak fjorårets, noe som ifølge Per Jæger i Boligprodusentenes forening kan forklares med årets tidlige påske. Igangsettingen var 18 prosent lavere enn samme tid i fjor.

Det er salget av småhus som har gått mest ned, 16 prosent. Salg av eneboliger har gått ned fire prosent og leiligheter kun én prosent siste kvartal.

Leilighetsmarkedet vokser alltid mest, ifølge Jæger.

— Reguleringsplanene omhandler i stor grad leiligheter om dagen. Det betyr at det igangsettes flest leiligheter. Leilighetsmarkedet øker, fordi det er få leiligheter i Norge, sier Jæger.

Samtidig er de samlede tallene positive for de siste tolv månedene, igangsettingen og salget er ni og ti prosent høyere enn de tolv foregående månedene. Salget av nye leiligheter er 21 prosent høyere.

— Fortsatt er det et veldig godt salg. Det selges fremdeles mange boliger. Et stort behov for boliger blir dekket, vi blir mange flere, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes forening.

Leier frivillig:

Her ble det solgt flest boliger

Det ble solgt flest boliger i Akershus de siste tolv månedene, 18 prosent av de solgte. Der ble det også bygget mest.

Ikke overraskende var det nedgang i salget og igangsettingen i Rogaland, Hordaland og Vest-Agder. Det er på grunn av oljenedturen, ifølge Jæger. I tillegg var igangsettingen lavere i Sør-Trøndelag.

Lever eneboligdrømmen i utakt med lommeboken?

foto
NYBYGG: Salget første kvartal 2016 gikk litt ned fra første kvartal 2015. En tidlig påske får litt av skylden. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

Salg og igangsetting første kvartal 2016, sammenlignet med første kvartal 2015:Akershus salg: -7 prosent

Akershus igangsetting: -26 prosent

Oslo salg: 10 prosent

Oslo igangsetting: -1 prosent

Vest-Agder salg: 10 prosent

Vest-Agder igangsetting: -58 prosent

Rogaland salg: -29 prosent

Rogaland igangsetting: -3 prosent

Hordaland salg: -28 prosent

Hordaland igangsetting: -52 prosent

Sør-Trøndelag salg: 11 prosent

Sør-Trøndelag igangsetting: -22 prosent

Mer om boligmarkedet: