- Leiligheten så helt strøken ut. Vi trodde vi flyttet inn i en helt fin og klar bolig, vi hadde aldri trodd at det skulle være så ille, sier Marte Lehne.

Sammen med samboeren Espen Venold Brandt kjøpte Lehne en part av en firemannsbolig på Tåsen mai 2012. «Nydelig 4-roms leilighet med unik og skjermet hage – nytt kjøkken, nye bad …», er det skrevet i prospektet.

«Boligen fremstår som meget godt vedlikeholdt, og er betydelig oppgradert det siste året.»

November i fjor bygget naboen ut sin bolig vegg i vegg med Lehne og Brandts kjeller. Noen vinduer måtte fjernes og tettes igjen. Da oppdaget naboens snekkere at veggen var morken og råtten, det stod damp ut fra badet på andre siden av veggen.

Har du tips om lignende saker? Send oss en mail!

Forliksavtale på 475 000 kroner

Den nyoppussede leiligheten hadde alvorlige feil på begge badene, og i kjellergulvene. Det endte med et forlik på 475 000 kroner mellom eierforsikringsselskapet Norwegian Claims Link og paret.

Forliksavtalen omfattet blant annet manglende membran på begge badene. På badet nede gjorde manglende membran at vannet rant ut i kjellerrommet. I tillegg omfattet avtalen byggefeil i et tilbygg, og noe av parketten i kjelleretasjen.

Saken endte likevel ikke der, for håndverkerne fant større skader da badene og kjelleren skulle utbedres. Da håndverkerne begynte å ta opp parketten fant de fuktskader i veggene i kjelleren.Samtidig oppdaget de at gulvkonstruksjonen under parketten var feil. Betongstøpen var altfor tynn, armeringen var feil, og varmekablene lå feil.

Takstmannen som gikk over mente skadene ville koste 270 000 kroner å reparere.

Norwegian Claims Link mente at forliksavtalen var endelig, og at paret ikke kunne kreve mer.

Vant i tingretten

Saken kom opp i Oslo tingrett i slutten av september. Lehne og Brandt vant saken mot boligselger og Norwegian Claims Link. De ble tilkjent 270 000 kroner pluss forsinkelsesrenter. Selger ble også dømt til å betale saksomkostninger på 112 000 kroner.

Norwegian Claims Link mente det ikke forela en mangel. Eiendommen er solgt «som den er». Det innebærer at kjøperne overtar risikoen for eventuelle skjulte feil ved boligen, mente eierforsikringsselskapet.

De påpekte også i retten av selgerne ikke hadde kunnskap om at håndverkerne var ufaglærte. Det er retten enig i.

Retten mente at skadene som ble avdekket under utbedringsperioden er nye skader, og ikke skader omfattet av forliket. Forsikringsselskapet burde tatt forbehold om forliket ikke skulle omfattet skader som ikke var kjent på forlikstidspunktet.

Saken dreide seg også om et maurangrep, som ifølge takstmann ville koste 7000 kroner å fikse. Kjøperne fikk ikke medhold i kravet.

- Betydelige skader

- Det er full pott, sier Lehne og Brandts advokat fra Help Forsikring, Johan G. Bernander.

Bernander legger til at det fremstår som nokså åpenbart at partene var enige om å forlike den første saken for forholdene som var kjent etter fagkyndig vurdering.

- I avtalen vises det eksplisitt til denne rapporten. De nye forholdene var jo ikke kjent på dette tidspunktet og heller ikke oppdaget av en profesjonell takstmann som hadde besiktiget boligen. Hvordan skulle da alminnelige forbrukere kunne forstå at det var andre skader skjult i konstruksjonen?, sier Bernander.

- Mangelspørsmålet var nokså klart. Det var betydelige skader, og amatørmessig arbeid – noe som er helt umulig å se i salgsprospektet, sier Bernander.

Ikke enige i dommen

Line S. With, advokat og leder av prosedyre i Norwegian Claims Link, er ikke enig i dommen.

- Vår kommentar til saken er at vi ikke er enige i dommens resultat eller begrunnelse. Etter en helhetsvurdering hvor vi blant annet har tatt hensyn til prosessrisiko har vi valgt å ta dommen til etterretning og dermed ikke anke den, sier With.

With vil ikke kommentere saken ytterliggere.

- Endelig ferdig

- Det har tatt fryktelig lang tid, denne saken har preget oss, sier Marte Lehne.

- Men nå er alt i orden, og man glemmer fort.

Lehne og Brandt ble ferdige med oppussing i begynnelsen av juni i fjor.

Det har tatt fryktelig lang tid, denne saken har preget oss, sier Marte Lehne. Her med samboer Espen Venold Brandt og datter Frida. Foto: Privat
Da skapene som stod her ble fjernet, oppdaget håndverkerne fuktskadene. Badet i kjelleren ligger på andre siden av veggen. Foto: Help
Bak flisene var det et lag gips og ingen membran. Gipsen er ødelagt av fukt, samt at stenderverket også er delvis ødelagt, ifølge takstmann. Foto: HELP