Julestjernene har funnet veien til manges vinduer de siste dagene, og kanskje har du selv også fått på plass den lysende stjernen hjemme.

Har du en femtagget julestjerne, så har du kanskje hengt den med en av taggene rett ned? Da kan det hende du gleder satanister like mye som folk i julestemning.

— Satanismens tegn

En av dem som har reagert på stjernebruken, er Andrew Marson som bor i Trondheim.

— Jeg synes det er veldig merkelig. Det ser helt rart ut. Dette er jo satanismens tegn, sier Marson til Adresseavisen.

Han kommer fra Australia, men har selv bodd i Norge i 20 år og er vant til tradisjonen med julestjerner. Det var først i fjor han reagerte på måten mange av dem er hengt opp på.

— Trolig hadde jeg ikke lagt merke til det, hvis jeg ikke hadde lest om hvordan satanismen bruker tegn. Men dette er bare helt feil. Julen er en kristen tradisjon, og kristendommen har aldri hatt en slik stjerne, sier Marson.

Tradisjon, ikke satanisme

Blir du skremt av tanken på at du er i ferd med å tilbe satanismen i stedet for å markere julen, så kan professor vet NTNU, Asbjørn Dyrendal, berolige deg.

Julestjernen du har i vinduet har nemlig ingen direkte sammenheng med satanistisk tro.

— Den har ingenting med satanisme å gjøre, og den henger ikke «opp-ned». Stjernen handler i praksis mest om at det er tradisjon. Den lyser opp i julen, som er en høytid der lys spiller en viktig rolle, forklarer Dyrendal.

Se hva denne moren har fått til:

Er du allergisk mot juletrær? Her får du råd:

Vektlegger det jordiske

Han legger til at satanismens bruk av stjernen eller pentagrammet ble etablert i organisert satanisme på 1970-tallet. Siden da har tegnet blitt ansett nærmest som et stempel for troen som tilber Satan.

— Det finnes en lignende stjerne som brukes av blant annet satanister, men ikke som lysdekorasjon. De bruker det helst som en femkantet stjerne inne i en sirkel, et pentagram, og i form av halssmykke eller alterdekorasjon. De forklarer formen på stjernen på forskjellig vis. En av dem er at den har én tagg ned for å symbolisere at de vektlegger det jordiske heller enn det åndelige, sier professoren.

Og for de som er bekymret for symbolikken i julestjernen, har Dyrendal følgende beskjed:

— Kristne som føler ubehag fordi de tror feil om symbolikken, bør heller glede seg ved å snu på flisa: selv handelsstanden henger opp en Betlehemsstjerne som peker ned dit frelseren ble født.

Har du fått med deg denne herlige saken?

Les mer flere tips til interiør og bolig: