Den nyoppførte eneboligen ser slett ikke ut som et typisk ferdighus.

— Husleverandøren har bare stått for skallet på huset, resten har vi tegnet selv – fra vinduene og utstikkene på taket til romfordelingen innvendig. Nabohuset er tilfeldigvis akkurat samme husmodell, men ligner ikke i det hele tatt, forteller Lene Rosseland Sømme, som bor i huset sammen med samboeren Kjetil og tvillingguttene Oliver og Leander på fem år.

foto
ROMDELING: En halvvegg med peisovn på begge sider skiller stuen fra spisestuen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Lene Rosseland Sømme er utdannet dekoratør og jobber som boligstylist, og er dessuten aktiv på blogg og Instagram under navnet Funksjonelt.com.Da familien skulle flytte inn i ny bolig på Nesøya i Asker, hadde hun klare formeninger om hvordan huset skulle være.

Hvor mange av disse har du hjemme?

— Det viktigste kriteriet var kanskje å få skikkelig takhøyde på stuen, vi prioriterte det fremfor flere rom. Dessuten trengte vi mer plass, og la til en ekstra etasje på de opprinnelige tegningene.

foto
GJESTFRITT: Familien var nøye med å beregne god plass til stort spisebord med plass til mange gjester. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Mye lys var også viktig, og stuen fikk derfor tegnet inn skyvedører i glass ut mot balkongen, i tillegg til et sirkelformet vindu på den øvre delen av veggen.

Plass til alt

Lenes arbeidshverdag handler om å innrede boliger for salg, og hun er derfor godt trent i å vurdere hvordan et rom best kan møbleres. Da hun skulle bygge nytt hus, ble rommene delvis planlagt ut fra møblene som skulle stå der.

— Mange kommer flyttende inn i nytt hus og oppdager at møblene ikke passer. Da vi planla huset, visste jeg akkurat hvor jeg ville ha ting, og tegnet rommene etter det. Jeg visste for eksempel hvor jeg ville ha spisebordet og hvor stort det skulle være, og målte opp og tegnet rommet slik at det ble plass, forklarer hun.

Kunne du tenkt deg å prøvebo huset før du kjøper?

Spisebordet er for øvrig i betong, og ikke så enkelt å flytte rundt på.

— Det er forferdelig tungt. Jeg kjøpte det i en butikk i Sverige, og selve bordet var ikke så dyrt – men det var veldig dyrt å transportere, påpeker hun.

foto
KONTRASTER: -Siden gulvene er hvite, har vi satt inn en del svarte møbler. Og svart piperør, jeg liker kontrasten mellom svart og hvitt, sier Lene Rosseland Sømme. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
foto
MARMOR: Kjøkkenet har benkeplater i marmor. Bildet på veggen er tatt av Julie Pike. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Til gjengjeld tåler bordet det meste, noe som er en fordel med to femåringer i huset.

Prøv vår nye tjeneste:

— De lager mye liv og røre. Men vi har likevel ikke lagt så mye vekt på å ha barnevennlige løsninger. Guttene har soverom og kjellerstue i kjelleren der de kan leke fritt. Her oppe kjører jeg min stil og liker å ha det ryddig, sier hun.

foto
SKREDDERSØM: Vasken på toalettet er laget på mål av et betongfirma. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Ett av de mindre barnevennlige valgene de ble advart mot, var å ha marmor både på benkeplatene på kjøkkenet, stuebordet og toalettgulvet.— Marmor kan visst fort få flekker ved søl. Men flatene har holdt seg fine hittil, sier hun.

Hvit base

Lene Rosseland Sømme har valgt å male vegger og gulv hvite – veggene er hvitmalt gips, mens gulvet er hvitmalt furu.

foto
BARNEROM: Tvillingene Oliver og Leander har hvert sitt soverom i underetasjen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

— Det er mulig vi tilfører litt mer farge etter hvert, blant annet vurderer vi å male peisveggen grå. Vi vil bo oss litt inn for å finne ut akkurat hvordan vi vil ha det, derfor startet vi med å male alt hvitt. Uansett er jeg ikke glad i mye farger, så skrikende farger blir det nok aldri her, forteller hun.Kontraster henter hun derimot bevisst inn.

Dette huset har du trolig ikke sett maken til!

— Siden gulvene er hvite, har vi satt inn en del svarte møbler. Og svart piperør, jeg liker kontrasten mellom svart og hvitt. I tillegg har jeg myket opp interiøret med messing, treverk, grønne planter og vintagemøbler, forteller hun.

At gulvet er i tre, er også tatt inn som en kontrast til de glatte gipsveggene.

— Et slikt gulv blir egentlig bare finere jo mer du bruker det og jo flere skavanker det får, sier hun.

foto
KONTRASTER: Det svarte skapet er nytt, men laget av gamle materialer. Lampen oppå skapet heter «Trash Me» Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
foto
KONTOR: Lene Rosseland Sømme har egen kontorplass i andre etasje. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Bruktkupp er med på å bryte opp det minimalistiske.

— Siden huset er helt nytt, synes jeg det er fint å ha noen gamle ting. På Finn har jeg blant annet kjøpt et gammelt Radionette radiokabinett, hvor radioen fremdeles virker. Og i går kjøpte jeg denne lampen, sier hun, og viser frem en gammel stålampe.

— Den kostet bare hundre kroner. Til gjengjeld måtte jeg kjøre helt til Fredrikstad for å hente den.

Krevende drøm

For Lene Rosseland Sømme har det alltid vært en drøm å bygge eget hus. Selv om hun innrømmer at det har vært krevende.

— Du må nesten ha det som en hobby, et byggeprosjekt tar mye tid. Vi brukte halvannet år bare på å planlegge og tegne huset, sier hun.

foto
LUNT: I et svart og hvitt interiør tilfører messing og grønne planter lunhet og varme. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

— Jeg har ikke tall på hvor mange ganger vi gjorde endringer. Da vi bygget var det gratis å gjøre endringer på tegningene underveis, men det er endret etter oss, ler hun.Underveis i byggeprosessen var det mye som ikke gikk som det skulle.

Kjenner du til disse viktige reglene?

— Vi hadde for eksempel vannlekkasje fra badet og ned på kjøkkenet. Og underveis i maleprosessen var det så mye kondens i stua at malingen begynte å renne nedover vinduene, forteller hun.

foto
LAMPEDILLA: Lene Rosseland Sømme elsker lamper. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Familien tok over tomten for tre år siden, og flyttet inn rett før jul i 2014, i et hus som på langt nær var ferdig. Nå er det viktigste på plass, men fremdeles gjenstår badet i kjelleren, flere av soverommene, en utleieenhet i kjelleren og hele uteområdet. I tillegg til maling og listing.— Vi blir vel ferdige om en fem års tid, smiler Lene, som likevel ikke angrer på prosjektet.

— Hvem vet, kanskje vi bygger et hus til en gang.

foto
RIMELIG: Sofaen er fra IKEA, men har fått nye puter. Gulvlampen er kjøpt brukt for en hundrelapp. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Vi håper du har lyst til å lese om noe andre spennende hjem? Da kan vi anbefale følgende:

Selger du leiligheten med skader, må du stå til ansvar for feil du ikke visste om: