— Det var litt rart å selge huset og begynne helt på nytt, sier Gudrun-Elisabeth Sandven Lindborg.

For noen år siden traff hun igjen en gammel bekjent på en fest. I ungdommen hadde de arbeidet sammen i en fiskebutikk.

— Gordon pleide å løpe etter meg med levende krabber. Jeg likte ham veldig godt, mimrer 52-åringen og smiler.

Han ville ha blokkleilighet, hun drømte om noe vaklevorent med sjel:

foto
SOSIALT: Datteren Mia Helene Lindborg og kjæresten Eirik Søfteland bor i en leilighet på Søfteland, og er ofte på besøk hos Gudrun-Elisabeth Sandven Lindborg og Gordon Skogstrand. - Det er koselig å komme hit og preike drit, drikke kaffe og spille kort, sier musiker Eirik Søfteland. Foto: Rune Sævig

Da de møttes i voksen alder, ble de kjærester. Trebarnsmoren og firebarnsfaren bestemte seg for å satse på en fremtid sammen og bygge et nytt hjem i lag. På gården Sandven ved Kalandsvatnet, like ved det hvitmalte våningshuset der hun vokste opp.Til å tegne huset, engasjerte de arkitekt Morten Ramm Salbu, som dessverre døde kort tid før grunnarbeidet kom i gang. På Facebook-siden til Ramm Salbu Arkitekter, er prosjektet omtalt som «posh lemstove til småbruk langs Osvegen».

foto
SOVEROM: I skogbrynet utenfor vinduet er det ofte hjort som beiter. Foto: Rune Sævig

— Vi hadde sett for oss et gårdshus i gammeldags stil med smårutete vinduer, så Gordon måtte svelge noen ganger da vi fikk se tegningene. Jeg likte det umiddelbart, konstaterer Gudrun-Elisabeth Sandven Lindborg.- «Ja, guu' kor festlig», hermer samboeren i et begeistret tonefall.

foto
TAKHØYDE: Den luftige stuen ligger i 2. etasje og bak halvveggen er det åpent ned til kjøkkenet. Foto: Rune Sævig

— Først fikk jeg et lite sjokk for utvendig så huset meget spesielt ut, men det tok ikke lang tid før jeg fikk sansen for det. Arkitekten kalte det et langhus. På baksiden har huset et takløft som kan minne om låvebroen, sier Gordon Skogstrand og nikker mot løen som ligger i tunet nedenfor huset. Naturen kan også nytes innendørs:

I byggeperioden bodde paret et halvt års tid på pikeværelset med skråtak, i barndomshjemmet hos mor og svigermor, som er nærmeste nabo.

— Dagen før vi skulle flytte inn, havnet jeg på Haukeland med hjerneblødning. Dermed slapp jeg unna hele innflyttingen, så det var jo meget bra, slår Gordon Skogstrand humoristisk fast.

foto
GJESTEROM: Med gamle interiørskatter. Huset har rikelig med overnattingsplass til barn og barnebarn. Foto: Rune Sævig

Selv om latteren sitter løst, vet 55-åringen at han var heldig som fikk legehjelp så raskt, og ikke var alene da han ble dårlig. Han er nå tilbake i distriktssjefjobben hos Moelven Wood.

Laget sitt eget paradis:

Gudrun-Elisabeth sin datter, Mia Helene Lindborg, og musikerkjæresten Eirik Søfteland kommer på besøk og setter seg ned rundt det franske eikebordet på kjøkkenet, mens de skryter av storfamiliens nye samlingssted.

foto
ROMSLIG: Huset er på 220 kvadratmeter og tomtearealet til gården er på hele 33 mål. Den gamle korntreskeren er et hyggelig minne fra tidligere tider på småbruket. Men paret slår markene rundt husene. Foto: Rune Sævig

Høyden fra kjøkkenet opp til stuetaket er på svimlende 8,5 meter, og gir en katedralaktig fornemmelse.— Jeg synes huset er dritkult og fungerer så bra. Og jeg elsker å lage mat på dette kjøkkenet, forsikrer den 24 år gamle datteren entusiastisk.

foto
UNDER BYGGINGEN: Denne stålkonstruksjonen gjorde det mulig å få takhøyden helt opp i mønet. Foto: Rune Sævig

Og huseierne er alt i full sving med neste prosjekt. Å innrede et syrom og et trimrom i løen. Les også: