KJØKKEN: - Vi føler oss kjempeheldige som bor her. Vi fikk en god følelse for huset med en gang vi kjøpte det, og trives veldig godt, forteller Ragnhild. Foto: Christine Gulbrandsen

— De tidligere eierne sa de håpte vi ville få et godt liv her. Det var barndomshjemmet til kona i familien, og det var tydelig at de ønsket at vi skulle få det bra her. Så vi fikk en god følelse for huset helt fra starten, forteller Ragnhild Schou Lauvland.

37-åringen ønsker velkommen inn i det hyggelige huset på Nedre Lund i Kristiansand, etter først å ha fortalt at hun egentlig ikke skjønner hvorfor vi vil komme.

— Det er et skikkelig brukshus. Sofaen er ganske slitt, så vi dekker over de verste flekkene med et teppe. Det er heller ikke alltid vi tar oss tid til å ta av skoene før vi går inn. Og det er barn ut og inn her hele tiden, men det må man vel regne med når man bor så nærme skolen. Men det er bare koselig, ler Ragnhild.

Lei av overfylte skap og skuffer?

Samhold og omsorg

-Jeg tror miljøet og nabolaget må være noe av det beste med å bo her. Folk vil hverandre vel og har omsorg for hverandre, det er flott, synes Ragnhild. Foto: Christine Gulbrandsen

Vi er glad hun slapp oss inn, for i hverdagshjemmet på Lund er det massevis av inspirasjon å hente, og ikke minst er det fint å formidle noen av verdiene hun setter mest pris på.Og det er ikke de materielle tingene.

— Jeg tror miljøet og nabolaget må være det beste med å bo her. Folk har omsorg for hverandre og vil hverandre vel, forteller Ragnhild.

Et godt eksempel på samholdet i nabolaget var da en fembarnsfar ble tvangssendt ut av Norge i fjor høst, mens kona og de fem barna ble igjen.

— Det berørte oss alle sammen, så vi arrangerte en sosial og hyggelig fest i nabolaget hvor vi samlet inn penger til familien.

Ragnhild forteller at de innsamlede midlene skal brukes til å nå målet om familiegjenforening.

HAGEGLADE: Ragnhild Schou Lauvsland visste ikke at hun var så glad i hage før hun fikk sin egen. Nå bruker familien den hele tiden, og mistemann Christian synes det er supert med egen runse. Foto: Christine Gulbrandsen

— Livet er ikke strømlinjeformet for noen av oss, og når livet innimellom blir ekstra vanskelig, er det viktig at vi viser omsorg og hjelper hverandre.Ragnhild merker at det allsidige miljøet, med folk fra mange kulturer og generasjoner, er verdifullt.

— Når man bor i et variert nabolag, lærer man å ta hensyn og ha større respekt for hverandre.

Billigere å eie enn å leie:

Slitsom tid

Det er ti år siden Ragnhild og ektemannen kjøpte den store eneboligen fra 1932. Da var datteren bare ett år. Nå er hun 11, og sønnene er 8 og 3 år.

GAMMELT HUS: Det hvitmalte huset ble bygget i 1932. Da familien Lauvsland kjøpte det for ti år siden, hadde det behov for en real oppgradering. Men den gamle sjarmen er bevart. Foto: Christine Gulbrandsen

— Huset var godt brukt og hadde behov for oppussing. Vi tok et skikkelig røsk i begynnelsen, og jeg husker jeg sto og skrapte av tapet da jeg sa til mannen min at jeg var så sliten at jeg nesten ikke orket mer.Men paret hadde bestemt seg for å pusse opp mesteparten på egenhånd, og de klarte å motivere hverandre.

Dermed var det bare å brette opp ermene. Igjen og igjen.

— Det var et slit, men det er jo verdt det nå.

Leier frivillig:

Store endringer

I løpet av de årene familien har bodd her, har de drenert på utsiden, byttet kledning og lagt nye takstein.

HJERTE: Rundt omkring i huset henger det hjerter. Det er kanskje en klisjé, men minner oss på de viktige verdiene i livet. Foto: Christine Gulbrandsen
FORAN HUSET: Christian i farta. Han har nettopp kommet hjem fra barnehagen, men det er fortsatt mye futt igjen i treåringen. Foto: Christine Gulbrandsen

Og bygd ut litt og satt opp ny garasje. Innvendig ble veggen mellom kjøkkenet og spisestua slått ned, og alle vegger ble gipset og malt.Utenom i ganga.

— Der har vi satt opp ru panel. Det er genialt, for man ser ikke om veggen blir skitten.

Når man har tre barn, gjelder det å tenke praktisk.

— Vi har for eksempel merket skuffer til både luer, skjerf og skittentøy.

Soverommet i andre etasje er nettopp pusset opp, i en nydelig blåfarge. Foto: Christine Gulbrandsen

Det sparer familien for tid, for Ragnhild er nemlig opptatt av å bruke energien på andre ting.— Jeg liker å ha det ryddig rundt meg, det blir feil å påstå noe annet. Men vi har det ganske røft og robust. Hadde vi hatt et stilrent og minimalistisk hjem, tror jeg fort det hadde virket mer rotete. Det er en balanse mellom å holde det fint og ryddig og ikke slite seg ut.

Kan øke til 11.400 kroner per mål:

Bjelle i gulvet

Den robuste stilen passer godt til det tømmerbygde huset.

Her er høyt under taket, flere synlige murvegger og slipte furugulv.

I gamle dager bodde det en hushjelp i kjelleretasjen, og når huseierne trengte hjelpen hennes tråkket de bare på bjellen i gulvet i spisestua. Bjella er borte, men det er fortsatt spor i gulvet etter tidligere tider. Foto: Christine Gulbrandsen
Fra gangen kommer man inn i den romslige stua. Gulvene er det originale furugulvet, men det er slipt grundig ned. Foto: Christine Gulbrandsen

Et gammelt hus har mye historie i veggene, og til og med noen i gulvet.— Under spisebordet er det et tydelig merke i gulvet. I gamle dager bodde det ei hushjelp i kjelleren, og så tråkket huseieren på bjella når hun skulle komme opp og jobbe. Det hadde vært noe i dag, ler trebarnsmoren.

Husarbeid og matlaging er heldigvis litt enklere nå for tiden, og det passer bra.

Familien er nemlig opptatt av å få nok tid i hverdagen til aktiviteter og turer i skog og mark.

Aktiv livsstil

Ragnhild jobber som fysioterapeut, og er opptatt av en aktiv livsstil. Derfor bruker familien skogen mye, men også hagen.

IKKE HVITT: Plankene på veggen i yttergangen er ikke bare tøffe, men også kjempepraktiske. - Man ser ikke skitne barnefingre, bare tenk hvordan det hadde vært om veggen hadde vært hvit, sier trebarnsmoren. Foto: Christine Gulbrandsen
Den gøyale og praktiske stolen har Ragnhild arvet av sin farfar. Foto: Christine Gulbrandsen

— Hehe, akkurat det med hagen er litt vittig, for jeg ante ikke at jeg var glad i hagearbeid før jeg fikk min egen.I hagen er det både gamle trær og stauder, blandet med litt nyere vekster. En fin kombinasjon av gammelt og nytt. Ikke så ulikt det inne i huset.

— Da vi kjøpte huset, var vi stadig på loppemarked og auksjoner. Så mange av møblene er kjøpt brukt, og en del av dem pusset vi opp. Når jeg tenker meg om, har vi nesten ikke byttet ut noen møbler på de ti årene vi har bodd her, utenom kjøkkenstolene og noen lamper.

Og det har det heller ikke vært noen grunn til.

For det er akkurat den fine miksen av et hus med mye historie, møbler med noen år på baken og en liten dæsj med moderne design, som gjør hjemmet til et perfekt sted å bo for den aktive trebarnsfamilien.

Les også: