— Vi ønsket å lage noe som skiller seg ut, sier arkitekt Maren Spilling i Ark-Net.

Kanalbygget på Kjøita i Kristiansand er ett av tre leilighetsbygg i prosjektet som har fått navnet Secret Garden, og som skal bestå av 140 leiligheter.

Mellom byggene skal det anlegges en hemmelig hage som blir et grønt og lunt samlingssted for beboerne og et visuelt uttrykk. Enn så lenge er det mest byggeaktivitet i området, og første byggetrinn, Kanalbygget, blir innflytningsklart til høsten.

LATE DAGER: Ah, her kan vi gjerne tilbringe noen late sommerdager. Foto: Børre Eskedahl
BAD: Fliser i fiskebensmønster er både annerledes og lekkert. Foto: Børre Eskedahl
DETALJ: Denne lampen er bare en av mange lekre detaljer i leiligheten. Foto: Børre Eskedahl

Bonden ville ikke at det skulle stå tomt, Elin Rydningen tok affære:

Vi fikk ta en titt på en av toppleilighetene som nå begynner å ta form. Og ikke minst på den tilhørende terrassen, med utsikt i alle himmelretninger.

I disse dager er arkitektene i ferd med å legge siste hånd på verket.

— Vi har valgt å legge vekt på andre kvaliteter enn det som kanskje er vanlig i nye leilighetskomplekser. De fleste leilighetene har gjennomlys, og toppleilighetene har terrasser bygget som små takhager, forklarer arkitekten.

SPILLER SAMMEN: Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, og både belysning, materialer, farger og interiør er planlagt i sammenheng med hverandre. Foto: Børre Eskedahl
KJØKKEN: Benkeplaten på kjøkkenøya er italiensk marmor, mens de andre benkeplatene er sort kompaktlaminat. Kjøkkenfrontene er laminerte, mens vasken er i sort kompositt. Foto: Børre Eskedahl
SPENSTIG LØSNING: Foldedøren mellom kjøkkenet og terrassen er en spenstig løsning som ikke er særlig utbredt ennå. Foto: Børre Eskedahl

Bare fuglene får se

Den private takterrassen strekker seg langs leilighetens langside.

På motsatt side skjermer veggen til naboleiligheten for både vind og innsyn. Det gjør at man er helt privat, og kan stå i utedusjen uten innsyn fra annet enn fuglene. Her er det innredet med tanke på både store selskaper og rolige hjemmekvelder.

SPISEPLASS: Spiseplassen er et av flere naturlig samlingssteder i leiligheten. Foto: Børre Eskedahl

— Uteområdet er absolutt en av leilighetens største kvaliteter, mener arkitekten.Fra stua går man inn i sin egen suite med soverom, garderoberom og bad. Man kan ha gjester i stua, men likevel trekke seg tilbake til sitt private område, sier arkitekten.

Får villafølelse uten villa:

TRENDY? Legg merke til fargen som strekker seg over hele rommet. En stilig løsninger som arkitekt Spilling mener vi kommer til å se mer av fremover. Foto: Børre Eskedahl

Marmorfliser uten sammenligning

Badet i suiten har italienske fliser lagt i fiskebensmønster. Det andre badet har storskala marmorfliser som hver målte 1,5 x 3 meter før de ble tilpasset. Et utfordrende arbeid for montørene.

— Mye av materialvalget er utenfor standard, og dermed ble håndverkerne utfordret til å gjøre ting de ikke var kjent med fra før.

Lyset er avgjørende

Lyssettingen fikk også mye oppmerksomhet da arkitekt Maren Spilling og interiørarkitekt Helén Rosvold Andersen skulle klargjøre leiligheten for eierne, som ikke har rukket å flytte inn ennå.

— Det er viktig å planlegge lyset slik at det ikke blir helt jevnt, men skaper et samspill mellom lys og skygge. Samtidig er det viktig å finne ut hvordan rommene skal brukes og hvor møblene skal stå, før man bestemmer lyssettinger, forklarer interiørarkitekt Rosvold Andersen, og fortsetter:

EKSKLUSIVT UTTRYKK: Den lune, mørke veggfargen i kombinasjon med lyse møbler, gir et eksklusivt og lekkert uttrykk. Foto: Børre Eskedahl
GOD PLASS: Terrassen er på hele 100 kvadratmeter, men delt inn i soner for å gjøre den mest mulig intim. Foto: Børre Eskedahl

— Og veggfargene må også lage de riktige kontraster mellom fargen, belysningen og det naturlige lyset. - Vi lever drømmen her:

Veggfargene er todelte i allrommet. Lyset som kommer naturlig inn fra takhagen forsterkes av en lys veggfarge i kjøkkendelen. Men så er det valgt en mørkere farger som definerer stuedelen og omfavner den på en lunere måte.

— På noen av soverommene er det malt med samme farge på veggen, himlinger og listverk. For å slippe inn naturlig lys, er foringene hvitmalte, forklarer Spilling og legger til at denne måten å male på kommer til å bli mer utbredt i fremover.

«Once in a lifetime»

Maren Spilling, som har jobbet som arkitekt siden 2007, forteller at oppdraget hun og arkitektkollegaene Erik Asbjørnsen og Janicke Jebsen Vinje fikk med å tegne Secret Garden, er en sjelden opplevelse.

UTSIKT: Sittegruppen rammer inne avslappingssonen på en innbydende måte. Det er fri utsikt over byen, men ikke innsyn. Foto: Børre Eskedahl

UTEKJØKKEN: Å tilberede mat utendørs gir en ekstra dimensjon og oppleves både verdifullt og praktisk. Foto: Børre Eskedahl

Ja, det er et «once in a lifetime»-oppdrag. Og i akkurat denne leiligheten har vi fått designe så detaljert at det omtrent bare er tannbørsten som mangler, sier Spilling.Mange av materialene og møblene er spesialbestilt fra flere steder i Europa.

— Men det gjemmer seg også noen Ikea-detaljer og småting fra billigbutikker blant interiør i høyere prisklasse. God smak og gode løsninger handler ikke alltid om penger. Og nettopp det gjør det utrolig moro å jobbe med slike prosjekter, avslutter arkitekt Maren Spilling i Ark-Net.

Interessert i interiør? Les mer her: