INDUSTRIELT: Lekker belysning fra &Tradition. Foto: Emma Mattsson
BY RYDÉNS: Svenske By Rydéns stilte ut vegg- og taklamper fra sin kommende høstkolleksjon. -Som en moderne krystallkrone. Den er estetisk og gir varme til rommet, men bør kombineres med spotbelysning, råder lysdesigner Torbjørn Eliasson. Foto: Emma Mattsson
GULL: Den tyske motedesigneren Harald Glööckler har designet denne luksuslampen i 24 karat gull for Eglo. Foto: Emma Mattsson
DEKOR: «Lowa» og «Minja» fra By Rydéns er taklampene som også kan ligge som dekor i vinduskarmen. Foto: Emma Mattsson
DEKOR: «Lowa» og «Minja» fra By Rydéns er taklampene som også kan ligge som dekor i vinduskarmen. Foto: Emma Mattsson
GEOMETRISK: Bordlampen «Kizu» av Lars Tornøe. Marmor spås å prege lampetrenden i årene som kommer. Foto: Emma Mattsson
PARAFINLAMPE: Det gamle er det nye nye. Parafinlamper og nye versjoner av antikke lamper er på vei inn i trendbildet, gjerne med fot i kobber eller messing. Foto: Emma Mattsson
PASTELL: «Dynamo table lamp» fra danske Super Living produseres i duse pasteller, metalliske toner og 70-talls farger. Foto: Emma Mattsson
TRENDY: Glødende lyspærer og gjennomsiktige lampeskjermer hos Watt & Veke. Foto: Emma Mattsson
MATT: Pendellamper i matte pasteller fra &Tradition. Foto: Emma Mattsson
SOLEN KOMMER: Lampen «Here comes the sun» ble designet av Bertrand Balasi i 1969, og relanseres i år. Navnet stammer fra Beatles-låten med samme tittel. Foto: Emma Mattsson
SYNLIGE PÆRER: Dekorpærene er kommet for å bli. Foto: Emma Mattsson
SPINN: Svenske Pholc lanserte lampen «Spinn», designet av Sabina Grubbeson. Foto: Emma Mattsson
PENDEL: Fargerike pendellamper hos Watt & Veke. Foto: Emma Mattsson

I februar hvert år viser noen hundretalls utstillere frem det seneste innen belysning på Stockholm Furniture & Light Fair. Det hersker ingen tvil om hvilke lamper som vil dominere i trendbildet i 2015: Dekorpærene, gjerne med viklet glødetråd, er kommet for å bli.

— Dette er jo en salgs moderne krystallkrone, mener lysdesigner Torbjørn Eliasson i White arkitekter, og sikter til taklampen i messing som henger over oss, med femten dekorpærer som lyskilde.

DESIGNER: Lysdesigner Torbjørn Eliasson mener at vi lett blir blendet av trender. - Folk burde tenke mer på belysning og funksjon, og mindre på hvilken lampe som er finest å se på, råder han. Foto: Emma Mattsson

Eliasson har over 20 års erfaring som lysdesigner. Han er fast til stede på Stockholmsmessen, og i år var han også en av foredragsholderne, i forbindelse med boken han ga ut i fjor, om belysning i private hjem. Vi traff ham på lampemerket By Rydéns sin stand – en utstilling som stort sett besto av kobber, messing og glødelamper.

GULL: Den tyske motedesigneren Harald Glööckler har designet denne luksuslampen i 24 karat gull for Eglo. Foto: Emma Mattsson

— Når det gjelder lamper, har jeg ikke sett noe revolusjonært på årets messe. Men det er jo helt klart disse dekorpærene som tåler å synes som markerer seg.

Lamper på moten

Pærene var å spotte overalt på messen, både i mindre vindusvarianter og som tak- gulv- og vegglamper. Sortiment- og presseansvarlig Annelie Rydén-Wik i By Rydéns er helt sikker på at glødelampen vil stå sentralt i innredningstrenden i lang tid fremover.

— Lampeskjermer i matte, skitne pasteller blir nok også værende. Jeg tror også vi kommer til å se mer marmor i belysningstrenden, og metaller som messing og kobber fortsetter å dominere, sier hun.

Rydén-Vik og Eliasson mener begge at belysningsbransjen i større og større grad følger moten.

— På samme måte som mote også påvirker møbel- og interiørbransjen for øvrig.

By Rydéns la de klassiske, tidløse lampene på hyllen for rundt ti år siden.

— Da begynte vi å samarbeide med designere, og nå står det ulike designere bak samtlige av våre lamper. Våre kunder forventer seg noe nytt, og vi er veldig bevisste på å være aktuelle i forhold til trender, sier Rydén-Vik.

Har du tips? Send oss en mail!

Trendy å belyse riktig

Ifølge Eliasson er det også en økende trend å lyssette riktig i private hjem. Belysningsplaner er blitt mer vanlig, og indirekte belysning blir mer og mer populært. Men vi har fremdeles en lang vei å gå, mener eksperten.

NORSK: «Bowl tablelamp» er designet av norske Knut Bendik Humlevik. Foto: Emma Mattsson

— Folk flest velger fremdeles lamper de synes er fine, uten å tenke på lampens funksjon eller hvilket lys den tilfører til rommet. De fleste er ikke klar over at de har dårlig belysning hjemme før de får oppleve forskjellen. Den vanligste kommentaren jeg får fra kunder når jeg har lyssatt et hjem, er «Oi, nå ble det jo et helt annet rom». Belysning har utrolig mye å si for trivselen og stemningen i et hjem. Med riktig belysning kan man også lage små rom i rommet.

GLØDELAMPE: «Kite» er designet av Monika Mulder. Den setter glødelampen i sentrum, i likhet med mange av taklampene på årets messe. Foto: Emma Mattsson

Behovet for riktig lys ligger i underbevisstheten, forteller Eliasson. Han har gjennomført en rekke eksperimenter, blant annet på Ikea, hvor et utstillingsrom ble utstyrt med dårlig belysning den ene dagen, og god den andre.

Mer en dobbelt så mange kunder besøkte rommet på dag to, i forhold til den første dagen.

— Det er viktig at vi skiller mellom lamper og belysning. Disse glødelampene er først og fremst dekorlamper, slik jeg ser det. De gir et varmt lys og bidrar til stemningen i rommet. Men henger du en taklampe med dekorpærer over spisebordet, bør du i tillegg ha to spotlamper i taket som lyskilde til bordet.

Alle lamper man kjøper, uansett funksjon eller trend, bør helst ha en dimmer, råder Eliasson.

— Det kan sammenlignes med volumknappen vi har på musikkanlegget. Vi har behov for å anpasse lysstyrken etter stemningen og tiden på døgnet.

Interessert i boliginspirasjon? Sjekk ut vår profil på instagram @boligoghjem!