I snitt kaster hver av oss 433 kilo søppel i året, viser fersk statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). For 25 år siden, i 1992, var tilsvarende tall 235 kilo.

– Mengden søppel vi kaster er et virkelig stort problem. Skulle alle andre hatt samme forbruk som oss nordmenn hadde vi hatt behov for ressursene til over tre jordkloder, sier Martin Leander M. Brandtzæg, prosjektleder i Naturvernforbundet.

Unngå impulskjøp

Han mener det er på tide at forbrukerne tar aktive valg som bidrar til å få ned søppelmengden. Planlegging, kvalitet og gjenbruk er viktige stikkord for å få det til.

– Planlegger du handleturene og skriver handleliste, er det mindre sjanse for at du kommer hjem med ting du ikke har bruk for. Feilkjøp skjer som oftest når man er usikker på hva man virkelig trenger, sier Brandtzæg.

)For hver tusenlapp som går til forbruk, kaster vi omkring 2 kilo avfall, viser tall fra fra SSB.

For Eyvind Danielsen, leder av Kristiansands lokallag av Fremtiden i Våre Hender, er det såre enkelt. Det viktigste, mener han, er å begrense seg når det gjelder innkjøp.

– Filosofien, eller tankerekken man må ha med seg i butikken, er at alt man tar med seg hjem som man ikke kan spise eller bruke som ved, blir til avfall før eller siden. Og da tenker jeg ikke først og fremt på emballasje. Alt ser fint og fancy ut i butikken, men se for deg produktet om noen år, når det er slitt, rustent, falmet, eller ikke virker lenger. Det skjer med alt. Da er det redusert til et problem og et irritasjonsmoment.

Les også:

Kvalitet holder lengre

Han mener at dette også gjelder helt nødvendige gjenstander.

Og en måte å begrense skaden, som han kaller det, er å tenke kvalitet. Da vil det ta lengst mulig tid før gjenstanden blir avfall.

– Ja, og så gjelder det naturligvis å handle brukt. At noe legges ut til salgs etter en periode i bruk, er for meg et kvalitetsstempel. Selg det du ikke trenger selv, og gi vekk ting du ikke tror andre vil kjøpe, sier Danielsen.

Gamle gjenstander kan komme til heder og verdighet i stedet for å havne på søppelfyllingen. Foto: Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Kvalitet

Produkter med god kvalitet og lang levetid er best for miljøet.

– Hvis du reparerer i stedet for å kaste og kjøpe nytt, bidrar du til verdiskaping uten å forbruke ressurser og lage avfall, sier Brandtzæg.

Les også:

På samme måte oppfordrer han til å reparere eller bruke deler av ting som fortsatt er solide. Eksempelvis kan man skifte fronter på kjøkkenskapene i stedet for å rive alt ned og sette opp helt nye skap.

– Og sofaen kan kanskje bli ny med et nytt overtrekk?, fortsetter han.

– Folk er mer bevisst

Men selv om Brandtzæg bekymrer seg for mengden søppel vi kaster hvert år, ser han likevel tegn på endringer i positiv retning.

– De siste årene har folks bevissthet kanskje begynt å endre seg litt, sier han.

Også statistikken fra SSB viser antydninger til endringer. For det gjennomsnittlige antallet kilo søppel hver forbruker kaster hvert år, har sunket med 6 kilo det siste året. I 2015 kastet vi i snitt 439 kilo søppel hver, i fjor var tilsvarende tall 433 kilo.

Prosjektlederen forteller at etter Naturvernforbundet lanserte www.tavarepådetduhar.no for to år siden, har de sett en stor og økende interesse for å ta vare på ting.

– Folk ønsker ikke bare å gjøre det for lommeboka, men også for miljøet.

Les også:

Han forteller at de også har fått tilbakemeldinger på at folk får en skikkelig mestringsfølelse ved å reparere og vedlikeholde tingene sine.

– På nettsiden vår finner du tips og triks om hvordan du kan vedlikeholde og reparere tingene dine. Der finnes også en oversikt over lokale håndverkere som kan hjelpe. Ved å gi folk denne informasjonen, håper vi det kan gjøre det enklere for dem å ta gode valg, avslutter prosjektlederen.