MALING: Stueveggen har blitt malt en rekke ganger. Bordet foran kan åpnes, slik at det gir lagringsplass inni. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
FARVEL, BLÅTT: Kjøkkenet hadde blå fronter, hvite fliser og gammelt tregulv. For cirka 2000 kroner ble det som nytt. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
GULLRØR: Kalbekken syntes dette røret langs veggen var stygt, men kunne ikke gjøre noe med det. -Så da tenkte jeg at jeg heller fikk fremheve det, sier hun. Og malte det i gullfarge. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Det første Henriette Amlie Kalbekken gjorde før hun flyttet inn i sin leide leilighet på St. Hanshaugen i Oslo, var å male veggene hvite. Dét er også avtalen hun har med utleier: Når hun en dag flytter ut, skal enten alt være hvitt, eller utleier skal godkjenne endringene.

— Hvitt er safe. Det er som et blankt lerret man kan kombinere med alt og alle farger, sier hun.

Hun har nytørket maling på hendene. Noen av den selvlærte kunstnerens egne bilder – malt på hvite lerret – står oppstilt langs veggen. De er solgt og skal bort snart.

MALING: Stueveggen har blitt malt en rekke ganger. Bordet foran kan åpnes, slik at det gir lagringsplass inni. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Svart veggHun liker ikke å ha sine egne malerier på veggene. Til gjengjeld har hun tatt penselen fatt på selve veggene en rekke ganger.

— Stueveggen har fått gjennomgå mest, sier hun, og peker mot en grågrønn vegg bak sofaen.

Tidligere har den vært hvit, rosa, mørkere grønn, beige og grå. Også den ene veggen på soverommet har skiftet farge flere ganger. Nå er den svart.

DETALJ: Svart og hvitt går igjen i hele leiligheten. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

— Jeg føler meg litt tøff med svart vegg. Jeg kan våkne opp på morgenen og tenke: Yes! Det her blir en kul dag, sier hun og ler.

SELVLAGET: Håndtakene på kjøkkendørene ble skiftet ut med disse, selvgjort av lær. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Det var viktig for Henriette Amlie Kalbekken å kunne gjøre endringer i leiligheten, selv om hun ikke eier selv. Men endringene bør ikke være for kostbare. Med malingsspann og -kost har hun modernisert rommene. Anslagsvis 15.000 kroner har gått med på å få det slik hun vil.

Lærhåndtak

GJENBRUK: Kjøkkenbenken er malt med den samme malingen Kalbekken brukte på gulvet. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Lite synes å være igjen av kjøkkenet, slik det var med blå skap, hvite og blå 90-tallsfliser og lakkerte tregulv. Nå er frontene hvite, med håndtak av lær.— Slike håndtak selges for 300 kroner stykket. Jeg kjøpte bare skinn, klippet ut, og fikk dem for under 150 kroner tilsammen, forteller hun.

EKSPERIMENTERER: Det var viktig for Henriette Amlie Kalbekken å få lov til å gjøre endringer i sin leide bolig. -Jeg elsker å eksperimentere og male og prøve ut ulike fargenyanser, sier hun Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Flisene bak vasken skjules av en finérplate, nøye skåret ut for å passe inn mellom kriker og kroker, og malt i matt svart. Kjøkkenbenken har hun malt i lys grå gulvmaling – den samme som ligger på gulvet i hele leiligheten.

KUL DAG: Denne svarte veggen får Henriette Amlie Kalbakken til å tenke at det kan bli en kul dag. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

I kjøkkenskapet står malingsspann i stabler.— De må være lett tilgjengelige. Plutselig får jeg et innfall om at nå må jeg male, sier hun.

EGEN KUNST: Henriette Amlie Kalbekken liker å skape noe på hvite lerretter. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Teglsteinsmuren i entreen er blitt mørk grå. Et gullmalt, tynt rør stikker ut og går langs den ene veggen.— Det var så stygt, men det var absolutt ingenting jeg kunne gjøre noe med. Så da tenkte jeg at jeg heller fikk fremheve det, sier hun.

Nå brukes det til å henge opp ting: Blader, håndklær og jakker.

Leiekonflikter

Innimellom oppstår det konflikter om forbedringer som leieren har gjort i leide boliger. Det forteller Ellen Strømodden, tvisteløser og stedfortredende direktør ved Husleietvistutvalget i Oslo og Akershus.

— Det kan være leier som krever vederlag for arbeid, eller at leier over lengre tid har investert tid og krefter i å pusse opp – og så vil utleier heve leien fordi leiligheten dermed øker i verdi, forteller hun.

Det er ikke meningen at det siste skal være lett.

— Leier skal ikke måtte betale høyere leie på grunn av arbeid han selv har gjort, sier Strømodden.

Uansett er leietageren nødt til å få utleiers samtykke til å pusse opp.

— Ellers kan det bli vanskelig å kreve kompensasjon for det arbeidet man har gjort, og i verste fall kan utleier kreve at man skal sette boligen tilbake til opprinnelig standard, informerer advokat Tove Berggard i Leieboerforeningen.

Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, råder alle til å gjøre avtalene skriftlig for å unngå trøbbel i etterkant.

— Spør på e-post og spar på korrespondansen, sier hun.

Verdt bryet

Både på soverommet, stuen og kjøkkenet til Kalbekken er det svart og hvitt som dominerer: Hvite lamper og TV. Grafisk mønstret teppe i svart og hvitt. Hvite, svarte og grå spisestoler. Svarte og hvite hyller, hvite bord – og innslag av grønt, grått og metallisk gull i puter og pyntegjenstander.

- Jeg blir svart-hvitt om vinteren. Det henger sammen med humøret. Når våren kommer, henter jeg frem flere farger, forteller hun.

Kalbekken liker å blande nytt og gammelt. På Finn.no har hun fått en hylle som har fått smake malerpenselen en rekke ganger. Nå er den også svart.

— Det er det fine med gamle ting, det er bare å male, de kan liksom ikke bli ødelagt, sier hun.

Svartmaling er en favoritt for øyeblikket, sammen med grønne planter. For ikke lenge siden var alt i marmor. Nattbordet, et fat og noen pynteting er i marmor, og hun har limt en marmoroverflate i plast på hvite IKEA-hyller for å skape en tro kopi av materialet.

Kalbekken mener det er verdt å gjøre endringer i leiligheten, selv om det ikke er hun som får penger igjen for det ved et salg. Hun mener flere utleiere burde tørre å la leietager pusse opp.

— Kanskje de er redde for hvordan det kan bli. Men de fleste vil jo bare gjøre det finere, sier hun.