— Man burde nesten ha byttet ut sløyden med «hvordan montere Ikea-møbler», «hva gjør man når en vask drypper», eller lære bort hvordan man bytter en enkel pakning. Kunnskapsnivået er ikke så høyt, sier Ann-Liz Grønli.

Grønli jobber som driftsjef for Utleiemegleren, og får i blant rare spørsmål fra leietagere. Vi har stilt Grønli de «dumme» spørsmålene, så du slipper. Svarene finner du i videoen.

Hun erfarer at enkelte ikke evner å finne frem en skrutrekker og stramme til skruen som er løs.

— Det er de sakene som kommer til meg, når folk ikke evner å fikse noe selv. De vi aldri hører noe fra fikser det kanskje selv, sier Grønli.

- Tror du folk var flinkere til å ordne opp før?

— Ja og nei. Man har sett eksempler på at folk ikke vet noe. Noen roper «Ulv-ulv! Varmekablene blir ikke varme», fordi de ikke vet at det kan ta litt tid før de blir varme.

På tide å rydde opp?

— Ikke kjøp den billigste skrumaskinen

Det er en del basisverktøy du bør ha når du flytter hjemmefra, mener Kjersti Bergesen. Hun har skrevet boken «Handywoman» og er programleder for TV 2s oppussingsprogram «Tid for hjem».

Skrumaskin er lurt å ha, og Bergesen anbefaler at man ikke kjøper den billigste og dårligste.

— Meterstokk eller målebånd må man også ha. I tillegg til vater, en liten håndsag og hammer, sier Bergesen.

Når det gjelder meterstokk og målebånd er ikke prisen så viktig.

HANDYWOMAN: Å være handy er ikke medfødt, mener Kjersti Bergesen, man må øve seg og tørre å feile. Foto: Dag Standal, Billybonkers

— Hva bør du kunne når du flytter hjemmefra? - Man kommer fort til å få lyst til å male noe. Da bør man lære seg litt om grunnarbeid. Trenger det du skal male avfetting? Kanskje du bør pusse litt for at malingen skal sitte. Kunnskap er lett å tilegne seg, sier Bergesen.

Her får du flere smarte tips:

Dette verktøyet bør du ha

Bergesen skiller mellom verktøy du må ha, bør ha og verktøy det er kjekt å ha. I de to siste kategoriene finner man verktøy som ofte lånes av foreldre eller naboen, blant annet stikksag, kapp— og gjærsag, pussemaskin og lasermåler.

Listen viser verktøyet du må ha:

  • Håndsag

Øvelse skaper mester. Legg plankebiten stødig og øv deg på å sage rett. Bergesen tipser om at draget sager, ikke rå kraft.

  • Skrumaskin

Kan brukes til: Skru inn skruer eller omvendt. Foran på skrumaskinen kan du sette inn forskjellige bits som passer til jobben du skal bruke. Bergesen anbefaler en enkel type som fester bitsen ved hjelp av magnet.

  • Bits

Ulike bits passer til ulike skruer. Er bitsen for bred eller for liten vil skrumaskinen «spinne», og det blir nærmest umulig å skru inn skruen. Du risikerer dessuten å ødelegge skruens mønster, sånn at den blir vanskelig å fjerne med skrutrekker eller skrumaskin senere.

  • Bor

Kan brukes til: Før du skrur bør du bore hull til skruen hvis treverket er veldig hardt eller så tynt at det kan sprekke når du skrur.

  • Skrujern

Kan brukes til: Brukes til å stramme, skru inn eller løsne skruer. Sørg for å ha en del forskjellige skrujern, både stjerneskrujern og flate skrujern. Alternativt kan du kjøpe skrujern med magnet og bits, så kan du bytte mellom ulike bits i stedet for å bytte skrujern.

  • Unbrakonøkkel

Kan brukes til: Å stramme eller feste skruer.

  • Kniv

Kan brukes til: Å åpne pakker, skjære til gipsplater, kutte tapet og lignende. Bergesen anbefaler at man har en Stanley- eller teppekniv man kan bytte blad på, og en skarp tollekniv.

  • Tang

Kan brukes til: Klippe ledninger, klippe metalltråder og lignende.

  • Hammer og spiker

Ikke kjøp den billigste hammeren du finner. Kjøp samtidig spikere i litt forskjellige størrelser. Hold i hammerens håndtak når du skal banke.

  • Skiftenøkkel

Kan brukes til: Å feste eller løsne muttere eller lignende.

  • Kubein

Kan brukes til: Riving av vegger, til å vippe opp ting og til å brekke løs ting.

  • Tvinger

Kan brukes til: Brukes til å feste ting sammen. Enten materialet til arbeidsbordet eller de kan brukes til å holde sammen noe du vil lime sammen.

I tillegg bør man ha meterstokk, målebånd og vater.

Les også: