Huset på Tasta har de siste årene stått ferdig julepyntet den siste lørdagen i november. Da inviterer Aslaug venner og bekjente til julemarked.

Hun lager nemlig altfor mye julepynt til å kunne beholde alt selv. Når salget er over, sitter hun igjen med rundt en tredjedel av pynten, noe hun mener er passelig.

Bare én ting sa hun nei til å selge i år, en dekorasjon av greiner hun var veldig fornøyd med.

Ellers gjør det ikke noe at ting hun har brukt mye tid på å lage, forsvinner.

— Det er bare kjekt at andre synes om det. Som oftest lager jeg bare nye ting hvis jeg vil ha en maken. Noen ganger til og med samme ettermiddag som jeg har solgt tingene. Jeg er kanskje litt sprø, sier hun.

I høst fikk stuen mørke vegger. Nå kan flere hvite flater måtte vike:

Aslaug Alfsen liker å omgi seg med levende lys. Foto: Jonas Haarr Friestad

Må lage noeAslaug har alltid likt å lage ting, men ble spesielt ivrig da hun sluttet å jobbe for 12 år siden.

— Jeg måtte ha noe å gjøre. Å lage ting er noe jeg bare må, rett og slett, sier hun.

Resultatet er nisser hun har sydd, konglekranser, juletrær og blomsterdekorasjoner, for å nevne noe. Pynten er plassert rundt i alle husets tre etasjer.

Toner i blått og brunt sørger for julestemning på middagsbordet, sammen med kransen av klatrehortensia. Foto: Jonas Haarr Friestad
Slike dekorasjoner lager Aslaug med stoff og sytråd. Foto: Jonas Haarr Friestad

— Ser jeg at jeg har litt lite pynt, er det bare å finne frem symaskinen. Så prøver jeg meg frem for å finne en fin plass til pynten. Noen ganger går det gjerne noen dager, så tenker jeg at det ikke passet der likevel. Det blir litt flytting på tingene. Innredet leiligheten med farger fra 50-tallet:

Lite rødt

Bare et fåtall av juledekorasjonene er røde. De holder stort sett samme stil og fargetoner som huset ellers. Enkelt og lyst, slik Aslaug liker det.

Aslaug har trukket et ståltrådhjerte med silkestoff. - Gjort på et øyeblikk, sier hun. Foto: Jonas Haarr Friestad

Stueveggene har vært hvite i de 31 årene hun og mannen har bodd i huset, og møblene er klassiske, i nøytrale toner.

Noen av figurene Aslaug har sydd, har hun hatt ferdig mønster på. Ellers lager hun ofte sin egen vri på julepynt hun har sett andre steder. Foto: Jonas Haarr Friestad

Unntaket er en lilla Arne Jacobsen-stol som Aslaug kjøpte for å friske litt opp.Hun har også vært innom ulike stilepoker.

Da det var på moten med brunt og oransje, malte hun kjøleskapet oransje og lot det være sånn noen år.

Loftstuen, som før var mørkeblå, er nå lys og luftig, med innebygde bokhyller og en gammel, men stilig Ikea-sofa. Foto: Jonas Haarr Friestad

En liten stund hadde hun masse møbler i mahogni og velur, men det var ikke helt hennes stil. En periode var loftsrommet malt mørkeblått.— Det var jo som om vi fikk hele rommet i hodet, minnes hun.

Vinden kan bare ule, for Roy og Maibel sitter lunt i atriet:

Krans av visne kvister

Nå er både tak, vegger og gulv i den øverste etasjen hvite, men langbordet har fortsatt innspill av mørke blåtoner i dekketallerkenene.

Noen av nissene i trappen er blant de få tingene i rødt. De er også noe av den julepynten Aslaug har hatt lengst. Foto: Jonas Haarr Friestad

Bordet er dekket til morgendagens julemiddag for venninnene, med kongler, reinsdyr og dekorasjoner hun har laget selv av blomster og greiner fra hagen.Kransen på bordet er laget av klatrehortensia og er en av tingene i huset Aslaug har brukt mest tid på.

Dekorasjonen i Iittala-vasen er laget med mose fra steiner ved Stokkavatnet og sølvtråd fra hobbybutikk. Foto: Jonas Haarr Friestad

— Det tok ganske mange timer en ettermiddag, men den holder seg år etter år. Jeg tok inn visne kvister mens de fortsatt var våte etter regnet, og la dem rundt en krans av halm. Så sprayet jeg den med snøspray til slutt. Endte med moderne oppdatering av hele boligen:

Egen vri

Av og til lar også hun seg friste til å kjøpe julepynt i butikken, men mener det er mye man kan gjøre selv, bare på et lite øyeblikk.

Kjeglene i inngangspartiet er laget i papp, spraymalt og har en stjerne på toppen. Foto: Jonas Haarr Friestad

Hun viser til et hjerte i ståltråd tredd med hvitt silkestoff, eller enkle pappkjegler sprayet med maling, med en stjerne i toppen.Inspirasjonen får hun ofte fra magasiner, eller fra annen julepynt hun ser, men lager gjerne en egen vri på det hun har sett.

Gamle kvister kan bli dekorative hvis Aslaug tar hånd om dem. Foto: Jonas Haarr Friestad

Fordi tingene hun lager stort sett er nokså enkle, koster de ikke all verden, med unntak av stoffene, som gjerne er i god kvalitet.Mye av materialene henter hun fra sin egen hage, på hytta eller i naturen.

En dekorasjon på kjøkkenet er laget av mose fra steiner ved Stokkavatnet, surret sammen og pyntet med sølvtråd.

Peisen i stuen prydes av en konglekrans som Aslaug har laget selv. Foto: Jonas Haarr Friestad

Aslaug får fritt spillerom til å pynte hjemme.— Mannen blander seg ikke. Han hjelper meg også med å støpe føtter til noen av dekorasjonene, sier hun.

Tingene blir til i et eget hobbyrom, og av og til på kjøkkenbordet.

Kvister funnet ute er pyntet med røde fugler. Foto: Jonas Haarr Friestad

Selv om hun er passe lei av pynten når julen er over, og gjerne får den ned i skuffene allerede i romjulen, eller like etter nyttår, lager hun ny hele året.— Får jeg en idé, eller har noe fint stoff, kan det godt hende at jeg lager julepynt allerede i januar.

Les også: