Tora Jervidalos fire brukte pinnestoler hadde fått stå i boden i påvente av fornying. Nå er de pusset og malt med dip-dye-effekt.

Store deler av interiøret i leiligheten der Jervidalo bor, er laget eller pusset opp av henne selv og samboeren Martin Nicolaysen.

Prosjektene er grundig dokumentert på www.selvlaget.com, og du finner flere bilder av stolene og fremgangsmåten på bloggen.

Mer inspirasjon finner du på Jervidalos Instagram-profil, @selvlaget.

Dip-dye handler om kun å male en del av et møbel.

foto
Ferdig resultat. Ekstrabilde. Foto: Tora Jervidalo

Man maler for eksempel stolbeina halvveis opp mot setet, eller halve stolryggen. Det skal se ut som man har dyppet møbelet rett ned i malingen.Søk på «dip-dye furniture» på Google, eller Pinterest for inspirasjon.

Effekten blir kjempefin, men det krever litt arbeid for å få et godt resultat.

Dette trenger du:

Maling

Grunning

Topplag i grunnfargen

Dekorfarge

Ev. klarlakk eller lignende

Sandpapir, grovt, middels grovt og fint

Pensel/rulle

Maskeringsteip

Fremgangsmåten:

foto
Trinn 1. Foto: Tora Jervidalo

Trinn 1: Begynn med å vaske stolen grundig, gjerne med husvask, eller salmiakk. Deretter kan du pusse, eller skrape vekk gammel maling og lakk. Målet er å få en glatt overflate. Da er det best å begynne med grovt papir, gå videre over med middels grovt og avslutte med fint papir. Vask bort pussestøvet og la stolen tørke før du begynner å male.

foto
Trinn 2. Foto: Tora Jervidalo

Trinn 2: Ønsker du å la noen felter på stolen forbli umalte som en effekt? Bruk maskeringsteip, målebånd/meterstokk og vater. Deretter kan du å grunne stolen, ett strøk bør holde. NB! Skru inn skruer under stolbeina mens du maler, så unngår du at stolen tørker fast i underlaget.

foto
Trinn 3. Foto: Tora Jervidalo

Trinn 3: Når grunningen har tørket, kan du sjekke om det er behov for å sparkle ujevnheter. Deretter kan du male stolen i fargen du ønsker, i Jervidalos tilfelle hvit. Hun anbefaler at man maler to strøk.

foto
Trinn 4. Foto: Tora Jervidalo

Trinn 4: Når malingen er helt tørr kan du gå i gang med maskeringsteip, meterstokk/målebånd og vater. Maskeringsteipen brukes for å markere kant mellom grunnfarge og dekorfarge. Velger du for eksempel å male alle stolbeina halvveis opp, vær ekstremt nøye når du plasserer maskeringsteipen. Vær sikker på at maskeringsteipen er på likt nivå på alle beina og at det er i vater. Jervidalo anbefaler at man bruker smalere teip ved å dele den på langs, for da blir kanten bli penere og jevnere.

foto
Trinn 5. Foto: Tora Jervidalo

Trinn 5: Nå kan du male de delene av stolene du ønsker skal ha dip-dye-effekten. Husk at du kan blande deg frem til akkurat den fargen du ønsker. Når stolen har tørket, fjernet du maskeringsteipen og skruene under stolbeina. Gå over stolen med klarlakk eller lignende hvis du ønsker ekstra beskyttelse og holdbarhet. Les om flere prosjekter du kan lage selv:

«Friske» roser av kaffefilter og teip

Slik lager du en vårstilig vase

Er vinduene dine utette? Slik fikser du dem

Slik sparkler du gipsveggen

Bruk kulturmelk på vinduene for å slippe at naboene ser inn

Slik lager du din egen pendellampe

Oppskrift på stoppet sengegavl

Har du ekstra perler? Lag en bolle av dem

Trekk om en puff på en time

Slik lager du kjøkkenets kuleste krukker

Vil du lage ditt eget innpakningspapir? Se her

«Ny» kommode med maling og tapet

Slik lager du lettvegg

Sett opp gipsplater på lettvegg – oppskriften

Lag en bokshylle til å henge på veggen