GJENBRUK: Lina Maria Karlsen er en kreativ sjel med sans for gjenbruk. Spisestuebordet og et par av stolene er kjøpt brukt. Det er også deler av innholdet i bokhyllen. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
BARSKAP: Den gamle TV-en er bygget om til barskap. Klokken er kjøpt på en bruktbutikk. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
ALLE ROM: Bruktanskaffelsene er fordelt på alle rom. Skattholdet på soverommet er brukt, og det samme er stolen til høyre. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
TEAK: Lina Maria Karlsen holder seg mest til én type treverk: teak. Kommoden er arv fra kjærestens slekt. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
VINTAGE: I leiligheten står det flere gamle kameraer til pynt. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
KUPP: Lina Maria Karlsen syntes hun gjorde et kupp da hun fikk denne isbjørnen for 20 kroner. Bildet er laget av den norske illustratøren Julie Østrem. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
LOPPEKJØP: Kulelampene fra Benny Frandsen ble kjøpt på loppemarked for 10 kroner. Nå er de malt. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

— Denne fant jeg på en bruktbutikk ... denne har vi arvet ... og disse fant jeg på vei ut av et loppemarked. Denne lå faktisk i en container.

Lina Maria Karlsen viser oss rundt i leiligheten og stryker fingrene over stoler, bord, lamper og andre ting som har funnet veien til boligen via omveier.

Blant favorittbruktkjøpene er en grønn telefon med dreieskive og spiralledning.

GJENBRUK: Lina Maria Karlsen er en kreativ sjel med sans for gjenbruk. Spisestuebordet og et par av stolene er kjøpt brukt. Det er også deler av innholdet i bokhyllen. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

Hvilke fortroligheter som har strømmet gjennom røret, kan Karlsen bare gjette seg til. Nå står den nostalgiske telefonen til pynt i bokhyllen.— Først så jeg den i en bruktbutikk i Oslo – til 500 kroner, noe som var altfor dyrt. Men så fant jeg en lik telefon til en mye rimeligere penge ett år senere. Den ga meg litt hjertebank, sier Karlsen, som driver bloggen «Her skal vi bygge og bo».

Levd liv

Våren og høsten er høysesong for loppemarkeder, men du kan gjøre gode bruktkjøp hele året, i butikker og på markeder.

— Jeg liker å kikke, fundere og være litt på skattejakt. Det er ikke alltid jeg finner noe, men jeg blir uansett inspirert, sier Lina Maria Karlsen.

Noen ganger ser hun ting hun vil fikse litt på for at det skal passe inn i leiligheten. Stolputer er blitt trukket om, og ting er blitt malt.

LOPPEKJØP: Kulelampene fra Benny Frandsen ble kjøpt på loppemarked for 10 kroner. Nå er de malt. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

Det siste skjedde med kulelampene fra Benny Frandsen – kjøpt på loppis for 10 kroner – som henger over sofaen.Takket være spraymaling og en flink samboer, skiftet de i vinter farge fra oransje til turkis. Nye lamper av samme type fås for drøyt 600 kroner.

— Men jeg er egentlig ikke så opptatt av trender, sier Karlsen.

Hjemmene våre blir ganske like hvis alle følger siste skrik. Slik blir det gjerne når interiørinteressen er stor og økonomien god, tror Karlsen. Ting som har levd litt, tilfører noe ekstra.

— Det er noe med å skape personlighet. Jeg liker at det vises hvem som bor her, sier Karlsen.

Høyt forbruk

Brukte ting trenger ikke å være så gamle. Det er fullt mulig å finne relativt nyinnkjøpte ting som andre av en eller annen grunn ikke ville ha mer.

— Folk generelt har et høyt tempo på forbruket. Jeg liker ikke å moralisere så mye over det, men vi har godt av å bremse litt. Dette er også en grunn til å kjøpe brukt, sier hun.

TEAK: Lina Maria Karlsen holder seg mest til én type treverk: teak. Kommoden er arv fra kjærestens slekt. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

Karlsen og samboeren vil ikke bo i en «tidskapsel fra 50-tallet». I leiligheten er det derfor en god miks av rund retro og strammere linjer.De sjarmerende chihuahuaene Weezy og Vaular, som er halvsøsken, har trippet ivrige omkring under intervjuet. Begge var hvalper da de flyttet inn – og kan altså ikke med rette kalles «brukthunder».

— Men nesten gang vi skal ha en hund, kan det hende vi adopterer en voksen en som trenger et hjem, smiler Karlsen.

Tre om loppemarked

Solveig Grøvle, redaktør i Norske interiørblogger (NIB)

- Hva er ditt forhold til loppemarkeder?

SOLVEIG GRØVLES BESTE KJØP: Thonet-stolene rundt kjøkkenbordet. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

— I starten handlet jeg alt mulig rart, uten mål og mening. Jeg er utrolig interiørinteressert og kjøper en del nytt i tillegg, og da blir huset fullt! Senere hadde jeg en periode hvor jeg var sjeleglad for at loppemarkedene tar imot ting. Det jeg liker med loppis, er at man kan gjøre et kupp og finne en skatt. Derfor drar jeg ikke på loppemarkeder i Oslo. I Østfold, hvor jeg bor, lever loppeånden fortsatt. Ikke er det langt til Sverige heller, hvor det er loppis i fleng. Åh, som jeg elsker denne tiden! - Hva er ditt beste loppistips?

— Støtt dem som holder loppemarked, det er stort sett gode formål. Kjøp vafler, kaffe og saft, og ikke prut på ting som allerede er billig. Ikke kjøp ting du skal fikse på hvis du ikke er en utpreget DIY-type, de blir som regel bare stående. Etter hvert har jeg blitt flink og kjøper kun ting som passer inn i stilen jeg har. Noen ganger gjør det helt vondt i kroppen å gå forbi en skatt, men i det lange løp lønner det seg ikke bare å handle på impuls.

- Hva er det beste loppekjøpet du har gjort?

— Thonet-stolene jeg har rundt kjøkkenbordet. De kostet 1500 kroner for alle seks. Jeg ville først male dem svarte. Men nå er jeg veldig glad for at de jeg lot dem være i sin opprinnelige marineblå farge.

Birgitta Roald, interiørstylist

- Hva er ditt forhold til loppemarkeder?

— Jeg har alltid vært veldig glad i loppemarkeder, det er spennende å se om man finner et godt kjøp. Om man må betale i dyre dommer, faller litt av sjarmen bort. Veldig mange har oppdaget at det er mye bra å hente, og det kan bli litt hysterisk. Jeg vet om oppkjøpere som har kommet inn før loppemarkedet starter, og sikret seg gode antikke gjenstander. Da blir det ikke likt for alle dessverre, og litt av ideologien faller bort.

BIRGITTA ROALDS BESTE KJØP: En Safari-skinnstol kjøpt i nærheten av Hønefoss. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

— Hva er ditt beste loppistips?- Let på steder der du ikke forventer noe: under bord, i store kasser og i oppbevaringskurver. Og kom sent på søndager – da kan man oppleve å være nesten alene. Kom deg ut av byen, til bygda eller mindre steder. Det er der jeg har funnet noen av de flotteste tingene, og tempoet er roligere. Det gir en god følelse å ha gjort et varp, og å støtte et godt formål. Men ikke kjøp alt du kommer over fordi det er fint. Jeg synes det er viktig å tenke på om man trenger tingen, hvilken verdi den har, og ikke drukne hjemmet i nostalgi.

- Hva er det beste loppekjøpet du har gjort?

— En vintage Safari skinnstol. Jeg fant den ved Hønefoss til under 500 kroner.

Grete Sivertsen, sjefredaktør i Bo Bedre

- Hva er ditt forhold til loppemarkeder?

— Jeg handler dessverre ikke på loppis. Jeg forsøkte en gang – da kjøpte jeg en veldig kul barbersol ... som ble stående i garasjen til min mor og far. Etter noen år var faren min så lei av stolen som tok opp plass, at han sendte den tilbake til loppis. Jeg har vurdert å prøve igjen. Om jeg skulle komme over et loppis her i byen, skulle jeg se etter gammel keramikk.

Les også: