Før helgen skrev vi om vasen som får danskene til å gå amok. 900 dansker planla å møtes på Kongens Nytorv i København søndag for å knuse Kähler-vaser.

For halvannet år siden ble en gullstripet Kähler-vase lansert i begrenset opplag, og da den ble utsolgt begynte folk å selge den på nettet til skyhøye priser. Vasen ble et symbol på forbrukersamfunnet og på småborgerlighet.

Aksjonen skulle handle om hvordan en vase kunne bli så viktig for folk.

— Jeg kunne selvsagt bare gitt den bort, men jeg syns faktisk at det er et viktig signal. Forhåpentligvis kan det få folk til å tenke over hvordan en bruksgjenstand kan være så viktig. Det er jo bare en vase, uttalte Dina Dinesen, initiativtager til fellesknusingen til Politiken.dk.

Sjekk hva det sier om deg at du eier denne vasen:

Knuste fire vaser i aksjonen

Søndag møttes folk til aksjon, men kun fire Kähler-vaser ble knust, ifølge nyderne.tv2.dk.

En av initiativtagerne bak aksjonen, Hëdi Wedelberg Bjørnum, fortalte at agendaen slett ikke handlet om å knuse vaser.

— Dette eventet er kun blitt så stort fordi folk går mer opp i vaser enn i for eksempel asylpolitikk, sier Bjørnum til nyderne.tv2.dk.

Ble skremt av border på veggene og knallfargede fliser:

Et menneskeliv eller en vase?

Dina Dinesen skriver på Facebook-eventet om en 19 år gammel mann ved navn Reza som skulle utvises til Afghanistan.

«Hvorfor var ikke folk provoserte over at vi utviser en foreldreløs tenåring til døden? (Dinesen mener Reza vil bli drept om han reiser til Afghanistan, journ.anm) Hvordan kunne jeg provosere danskene? Så slo det meg; Det er ingenting danskene er mer engasjerte om som (trommevirvel) — Kähler-vasen.»

Dinesen skriver at hun har sett på knusingen som en test om hva danskene synes er viktigst. Et menneskeliv eller en vase?

«Hva ville få meg i avisen?»

Deretter opprettet hun eventet med vaseknusingen, og skrev et blogginnlegg om utviste Reza.

«Dessverre hadde jeg rett. Reza var ikke viktig nok til å komme i mediene, ikke viktig nok til at folk sendte engasjerte beskjeder, og til at landet er oppmerksom på ham. Men det var et par vaser som ikke en gang finnes.»

Vi anbefaler disse sakene: