Merete Asskildt Gabrielsen

  • Alder: 49 år

  • Familie: Gift, to døtre (16 og 18 år) og en katt

  • Bor: I et atriumhus på Kongsgård 2.

  • Utdannet: Sivilarkitekt 1996, University ofNewcastle i England

  • Aktuell: Arkitekt i Spiss Arkitektur og Plan AS fra 2006

-Jeg har alltid vært kreativ og trives med å jobbe med mennesker. Som barn hadde jeg flere gode opplevelser knyttet til bygg og arkitektur. Foto: Kari Byklum

Hvorfor valgte du å bli arkitekt?

-Jeg har alltid vært kreativ og trives med å jobbe med mennesker. Som barn hadde jeg flere gode opplevelser knyttet til bygg og arkitektur. Vi bodde i Holland og Portugal fram til jeg var åtte år, og vi lånte en hytte på nordkysten av Spania.

Jeg husker godt at jeg likte hytta fordi den var så moderne, annerledes og lå fint i terrenget. Hytta ga meg gode følelser og jeg tenkte at det kunne ha noe med bygget å gjøre.

Mine foreldre tok oss også med i gamle kirker, og for et barn så var det som en spennende oppdagelsesferd å se nonner og munker og samtidig utforske disse gamle byggene og byene.

Så noe av årsaken til at jeg valgte arkitekt, henger nok i en viss grad sammen med oppveksten min.

Hva er det gøyeste med jobben din?

– Det gøyeste er å tegne noe jeg ikke har gjort før. Da må jeg sette meg inn i nye ting, og det er både interessant og spennende.

Et godt eksempel er da jeg skulle tegne en katolsk kirke på Jessheim. Jeg måtte lese meg opp på katolisismen og forstå hvordan de drev menigheten. I den katolske kirken så bor presten i kirken, og det betydde blant annet at jeg måtte tegne flere leiligheter i tilknytning til kirken. Den katolske kirken brukes også til mange andre ting, det foregår blant annet mye undervisning der.

For at jeg skulle ha forutsetning for å tegne en kirke som tilfredsstilte alle kravene deres, var det mye å sette seg inn i.

Merete Asskildt Gabrielsen er ansvarlig arkitekt for Tobienborg hage på Lund, som er innflytningsklart i disse dager. Foto: Foto: Spiss Arkitektur og Plan

Selv om du liker å være arkitekt så er det sikkert noe som tynger innimellom, hva er verst?

– Man har et stort ansvar og det kan til tider tynge. Vi må jo forholde oss til plan – og bygningsloven, og den er omfattende. I tillegg er det til tider mye papirarbeid, dokumentasjon og andre sjekklister som ikke nødvendigvis er like inspirerende. Men jeg er heldigvis strukturert, og det hjelper. I studietida sa de at det å være arkitekt var 10 prosent kreativt arbeid og resten handlet om gjennomføring, og det er ganske nær sannheten.

Har du noen forbilder i bransjen?

-Jeg har ingen forbilder jeg ser opp til, men jeg følger med og merker meg den arkitekturen som tiltaler meg, uten at jeg nødvendigvis merker meg navn.

Men du har kanskje noen favorittbygg i ditt eget nærmiljø?

– I Kristiansand så er jeg veldig glad i biblioteket. Bygget ble åpnet i 1979 og jeg syntes fremdeles det er et godt og tiltalende bygg. Det henger sammen med hvordan bygget henvender seg til folk og byen på, samt materialbruken, passasjen gjennom bygget og hvordan lyset slippes inn. Da jeg studerte i Newcastle skulle vi presentere noe fra ens egen hjemby, og da viste jeg faktisk fram bilder av biblioteket.

På hvilken måte påvirkes folk av arkitektur, kan det for eksempel ha konkret innvirkning på helsa vår?

– Ja, omgivelsene gjør så klart noe med oss, og uten at man nødvendigvis tenker over det så kobles arkitektur opp mot verdighet. Tenk deg skolebygninger, noen er i så dårlig forfatning at barna ikke vil bruke toalettene, mens andre barn går på skole i helt fantastiske skolebygg. Det at jeg kan være med på å forme og skape gode omgivelser for folk, er noe av det jeg liker best med jobben.

Du har lang erfaring som arkitekt, hva er du mest misfornøyd med av det du har tegnet?

-Ha ha, kan du ikke heller spør hva jeg er mest fornøyd med?

Ok, hva er det?

– Tobienborg hage på Lund, som består av 70 leiligheter som er innflytningsklare i disse dager. Jeg har vært ansvarlig arkitekt for dette prosjektet, og det har vært sabla gøy og spennende og jeg håper virkelig at det blir så bra som vi tror og håper.

Vi har jobbet med prosjektet i flere år, først med reguleringsplanen og så med prosjekteringen av selve byggene. Det er et annerledes prosjekt, og etter mye drøfting på kontoret så endte vi med å lage fire punktbygg med fire likeverdige fasader og ingen tydelige for- og bakside.

Trapper og heis ligger i midten av hvert bygg, som gjør det arealeffektivt og vi unngår svalgangsløsninger. Utomhusanlegget sammen med byggene gjør dette til et veldig flott og spenstig prosjekt

Men det er ganske fargeløst?

– Vi vurderte faktisk grått som kanskje er enda mer fargeløst, men jeg er glad vi landet på sort tegl. Vi kunne sikkert vært sprekere, men det har samtidig noe med at vi velger noe som er tidløst og som passer inn i den resterende bebyggelsen. Jeg synes den svarte teglen er veldig vellykket og mener det er med på å forsterke bygget og arkitekturen på en god måte.

Men, vi kan ikke la deg slippe helt enkelt, kan du ikke dele en eneste liten tabbe?

– Det vil jeg holde for meg selv, men det er viktig å si at man lærer hele tiden og tar med seg erfaringer videre til neste prosjekt.

Jeg leste forresten at Karl Lagerfeld en gang hadde blitt spurt hva han ville blitt om ikke han var designer. Han svarte arkitekt, men at han aldri ville turt det.

Så selv om det kanskje er noen ting jeg ikke er like stolt av, kan jeg i alle fall si at jeg er tøffere enn Karl Lagerfeld, og det syntes jeg er en riktig god trøst i hverdagen.