— Det er genialt, sier Elisabeth Heggland Urø.

Hun er regionleder for Hageselskapet i Hordaland og daglig leder for Finn Schjøll Hage. Dessuten blogger hun flittig om blomster, trær og planter, og har hatt ansvaret for å lage hagen i NRK-programmet «Anno».

Urø har også vært med da «Norges hagemester» ble kåret på TV 2, samt vært ansvarlig for juryen da Bergens Tidende kåret Bergens fineste hage i fjor sommer.

En lang høst og vinter er over. Nå starter favorittårstidene til Urø.

- Men fortell! Hva er det med disse strømpene?

— Jeg har et lurt triks som jeg bruker om og om igjen. I stedet for å kaste de gamle strømpebuksene mine, bruker jeg dem når jeg skal plante i potter. Hvis man heller lecakuler rett i bunnen må man kjøpe nye hele tiden. De er jo kjempedyre. I tillegg blander de seg med jorden, og så blir det bare rot. Men hvis du fyller lecakulene i knestrømper eller strømpebukser og legger dem i bunnen, får du skikkelig fart på det som skjer over dem i potten. Jeg har flere sånne strømper med lecakuler som har vart i fem år, sier Urø.

- Hvor stort skal lecalaget i krukkene være egentlig?

— Det spørs jo litt på størrelsen på potten, men en hovedregel kan være at det skal dekke rundt tre centimeter i bunnen.

STRØMPER I POTTEN: - Jeg har lecakulene i noen gamle strømpebukser jeg ufrivillig arvet etter min bestemor, sier Elisabeth Heggland Urø og ler. FOTO: Privat

Klar, ferdig — VÅR!

Det er høysesong

og du har kanskje tenkt å få vekk alt det visne fra i fjor og erstatte det med nye løker, planter og frø i påsken.

I ukenfør palmehelgen har det flere steder i Sør-Norge vært varmere enn på Mallorca, så våren er virkelig på vei, for ikke å si på plass.

— Har du hage, er det én ting som er viktigere enn det meste nå, og det er plenen. Spesielt hvis det har vært mye nedbør er det mye mose i den. Og mosen formerer seg og tar knekken på gresset. Hos meg har det aldri vært så mye mose som det er i år, sier Urø.

Og da er det frem med jernriven. Så må du rake vekk mosen. Enkelte steder hvor det er vanskelig å komme til kan det være lurt med middel som fjerner mose.

— Har du en greip - altså en sånn med gaffel med svære tagger - er det smart å stikke den rundt ti centimeter ned i jorden. Da får røttene i plenen din luft. Stikk den nedi omtrent hver 20. centimeter. Dette er spesielt viktig hvis det har vært groper i plenen din i vinter som det har vært is oppå, sier Urø.

LUFT PLENEN: Greipen bruker Urø til å gi luft til gresset røtter. Foto: Privat

Vi advarer om mulig innbilt kløe ved lesning av denne artikkelen:

I tillegg skal du strø plenen din med sand og ny jord, mener hun.

— Blandingen er fire bøtter sand og én bøtte jord. Halvparten av jordbøtten kan gjerne være kompost. Da blir det fart i sakene. Og så må du så ny plen på de stedene hvor det er hull, sier Urø.

Hun mener man helst ikke skal gjødsle og vanne så veldig mye.

— Når du har sådd må du naturligvis vanne, men hvis du gjødsler og vanner for mye, blir plenen avhengig. Det beste og mest økologiske er faktisk å klippe gresset, og så la det ligge. Da trekker det ned og blir god gjødsel, sier hageeksperten.

Erik Evenrud, som driver Nordstrand Plantesenter i Oslo,

  • Rak plenen grundig, mose og gammelt gress må bort

  • Gjødsle: Ofte og lite. Slik får plenen næring, og fortrenger i tillegg mosen. Evenrud anbefaler at man gjødsler en gang tidlig på våren, deretter omtrent en gang i måneden frem til midten av sommeren

  • Luke: Bruk spesialprodukter eller fjern ugresset for hånd

  • Klippe: Pass på at plenen er fem-seks centimeter høy. Ikke klipp for mye

VIL HA GRØNN PLEN: Erik Evenrud ved Nordstrand Plantesenter i Oslo anbefaler at man gjødsler en gang tidlig på våren, deretter omtrent en gang i måneden frem til midten av sommeren Foto: Synne Hellum Marschhäusser

— Behandle plantene som om de var barna dine

På plantefronten forteller Urø at produsentene i år fokuserer på sommeren som var i fjor. Nå skal ikke vi rippe sånn opp i akkurat det, men den var som kjent ikke akkurat varm og tørr.

— Nå produserer de blomster som tåler et kaldere og våtere klima i drivhusene. Men disse er ikke kommet i butikkene ennå.

- Hva bør man plante nå i stedet?

— Det drives frem planter i drivhuset hele året. Det som er for salg kan du plante ute. Har du tulipanløker igjen, er du egentlig litt sent ute, men det går nok det også. Det du riktignok må huske på er at det er kulde om natten, sier Urø, og legger til:

— Blomstene er jo litt som oss. Når solen går ned, får vi litt sjokk. Det er en god idé å bre over dem om natten, som om de var barna dine. Bruk gjerne et gammelt putevar.

Flere nyttige tips:

VEKSTHUS: Takvinduene hjemme hos Urø fungerer utmerket som veksthus. Her står hennes nysådde planter. - Det er viktig å lufte om morgenen for at plantene ikke skal bli for tynne og lange. Vanligvis har de lys over seg, men de siste dagene har det vært nok lys ute, så jeg tok det bort, sier Urø. Foto: Privat

Denne grønnsaken er perfekt i bedet ditt

Det er dessuten på tide å så, men begynn innendørs.

— Man kan egentlig så alt mulig, men jeg sår alltid tomater på denne tiden. Jeg anbefaler busktomater, for de er mer kompakte. Da slipper du å binde dem opp. Agurker og squash er også veldig smart. Squash er faktisk en helt nydelig blomst. Den kan du plante sammen med blomstene i bedet ditt. Det blir utrolig fint. Og glem ikke jordbær og bringebær. Dem sår du også innendørs nå, sier hageeksperten.

Ønsker du en pen og veltstelt hage? Dette er ekspertenes tips:

Mens du sår inne, må du forberede grønnsaksbedene ute. Det gjør man ved å lage et såkalt «falskt såbed».

— Du skal gjøre klart bedet og gjødsle nå. Så kommer ugresset opp. Det fjerner du, og om to uker er jorden klar til grønnsakene. Da kan du for eksempel fylle bedet med kålrot, gulrot og rødbeter, sier Urø.

I tillegg er det perfekt tid på året for plantegjenbruk.

— Du kan ta stiklinger. Det er spennende, for hvis man har en plante, så er det lett å formere den. Da tar du det øverste skuddet, rundt fem-syv centimeter. Husk å klippe rett under et bladfeste, for da får du røtter. Så planter du dem og tar plast over. De bør ikke stå direkte i solen, for da kan bladene bli gule, sier Urø.

- Er det noe annet man bare ikke må glemme å gjøre i påsken?

— Ja! Du må

Og de som har steinfrukter som kirsebær og plomme må huske at disse må klippes helt inn, ellers dør grenen.

Lyst til å lese om flere lure triks? Da anbefaler vi disse: