Ja, du blir faktisk smartere av jazz!

Tror du oss ikke? Se forskningen som gir deg alle gode grunner til å bli en jazzlytter.

Dee Dee Bridgewater Foto: Artist/Trondheim Jazzfestival
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Fra Louis Armstrong og Billie Holiday til Take 6 og Dee Dee Bridgewater, sjangeren er bred – og fordelene er mange. For jazz er ikke bare kunst og underholdning, men har også vist seg å være positiv stimuli for både kropp, sjel og kognitive evner.

Vokalgruppa Take 6 beærer også Trondeim jazzfestival med et besøk i år. Foto: Trondheim jazzfestival

Sjekk ut alt om vårens vakreste eventyr; Trondheim Jazzfestival!

«Jazzercise» for økt kreativitet

Har du hørt jazzmusikere improvisere, og latt deg fascinere av hvordan musikken blir til mens de spiller? Når musikere improviserer, øker nervestimuleringen. En studie utført ved John Hopkins University konkluderer med at jazzmusikere skaper unike, improviserte melodilinjer ved å skru hemningene av – og kreativiteten på. Men, du trenger ikke klimpre selv å nyte godene. Å lytte til jazz kan sette i gang hjernebølger på theta-nivå, som er grenselandet mellom våken tilstand og søvn, hvor kreativiteten blomstrer. På theta-nivået inspireres ny innsikt og aha-øyeblikk oppstår lettere. Noe å tenke på neste gang du grubler for å finne løsningen på et problem?

Gjør deg mer produktiv

En studie publisert i U.K. Journal of Advanced Nursing slår fast at det å høre på musikk kan øke produktivitet, energinivå og hjelpe deg med å holde motet oppe. Er du søvnig, kan musikk i raskt tempo lindre og gjøre at du føler deg mindre trøtt. Ikke alle sjangere har den effekten, men det har jazzen.

Dee Dee Bridgewater, altså!

Raskere bedring for slagpasienter

Forskning utført ved universitetet i Helsinki viser at slagpasienter som lyttet til jazz et par timer om dagen, kom seg raskere, og fikk betydelig forbedret både humør, fokus og verbal hukommelse. Dette sammenlignet med de som ikke lyttet til noe, eller som fikk lydbøker på øret.

Perfekt studie- og konsentrasjonsmusikk

Når du tenker jazz, tenker du kanskje på en laidback og kul type med solbriller og beret? En stereotyp, ja, men den tilbakelente stilen kan og være en effekt av musikken. Jazz er nemlig en av musikksjangrene som senker stresshormonet kortisol. Og koblingen mellom stressnivå og evnen til å studere, henger tett sammen. Er du stressa, er det vanskelig å konsentrere seg. Det blir som kryptonitt for evnen til å huske. Ved å lytte på rolig jazz mens du studerer eller skal konsentrere deg om noe, kan du klare å stresse ned, noe som igjen gjør at du har lettere for å huske og forstå det du leser.

Så kanskje er det helt legitimt med en pause fra eksamenslesing eller arbeid til fordel for Trondheim Jazzfestival? En bedre unnskyldning finner du neppe, for da får du med deg en rekke artister - blant andre Jarle Bernhoft (bilder under):

Jarle Bernhoft er en av artistene som kommer til Trondheim Jazzfestival. Foto: Trondheim Jazzfestival

Se her for programmet til Trondheim Jazzfestival 3. til 12. mai

P.S. Melder du deg på nyhetsbrevet er du med i trekningen av to festivalpass til Trondheim Jazzfestival (verdi 1 990,–). Vinnerne trekkes 30. april.

Jazzfest