Her er mange av de som står bak chipen, kalt nRF52832, som kan benyttes i alle slags “dingser” som skal kobles trådløst til internett. 

Her er mange av de som står bak chipen, kalt nRF52832, som kan benyttes i alle slags “dingser” som skal kobles trådløst til internett. 

Startet i Trondheim:

Et ekte teknologi-eventyr

Siden starten i Trondheim i 1983, har Nordic Semiconductor vokst til nesten 500 ansatte som utvikler teknologi vi alle bruker i hverdagen.
Nordic Semiconductor

Dette er et historisk bilde: Jan Meyer og Oddvar Aaserud (foran) og Frank Berntsen og Trond Sæther (bak), som grunnla Nordic VLSI A/S i 1983. Til bildet i Arbeider-Avisa sto det at de "jobber med innmaten til integrerte kretser, et produkt det er all grunn til å satse på i fremtiden".  Foto: Nordic/Arbeider-Avisa

 

Selskapet på Tyholt i Trondheim er markedsledende innen trådløs teknologi med ultralavt strømforbruk. Selskapet har en rekke produkter og løsninger for Bluetooth - som raskt har blitt den mest anvendte trådløse kommunikasjonsstandarden for «Internet of Things» (IoT). Nordic Semiconductors løsninger er klasseledende når det gjelder lavt strømforbruk og tilrettelegging for produktutvikling.


Fordi teknologien er så lite plasskrevende og bruker ekstremt lite strøm, tas den i bruk i stadig flere produkter innenfor blant annet helse, sport, underholdning og sikkerhet. Fjernkontroller, ladere, høreapparater samt treningsteknologi som fitnessbånd og pulsklokker er typiske eksempler på produkter som bruker denne teknologien. Dette er produkter vi alle kjenner til, og vant til å se i butikkhyllene.


- Når jeg går på Elkjøp skal jeg lett kunne plukke ut produkter jeg vet inneholder vår teknologi, sier Svein-Egil Nielsen, CTO (Chief Technology Officer) og utviklingsansvarlig i Nordic Semiconductor.

Svein-Egil Nielsen, CTO (Chief Technology Officer) og utviklingsansvarlig i Nordic Semiconductor, mener at tilhørigheten til Trondheim og teknologimiljøet er viktig.  Foto: Nordic Semiconductor

 

Perfekt match

Trondheimsfirmaets spisskompetanse skaper stadig større interesse internasjonalt. Selskapet Arduino står bak verdens ledende «open source»- løsning for enkel prototyping av elektronikk, og annonserte 16. mai sitt nyeste produkt Arduino Primo. Nordic Semiconductors nyeste chip er selve hjertet i dette produktet. Chipen, kalt nRF52832, er meget brukervennlig og kan benyttes i alle slags “dingser” som skal kobles trådløst til internett.


Toppsjef Federico Musto i Arduino anslår i en pressemelding at antallet internettilkoblede enheter vil stige fra dagens 15 milliarder, til svimlende 200 milliarder enheter. Behovet for slik teknologi vil altså øke kraftig, og skape store muligheter for selskaper som Nordic Semiconductor.

- Nordic sin chip er en perfekt match for oss, sier Musti i Arduino.

Nordic viser frem den helt ferske Arduino Primo på Maker Faire i California, USA nå førstkommende helg, 20. - 22.mai.  Foto: Nordic

 

Blitt et stort selskap

Fra å være noen få ivrige sjeler på starten av 1980-tallet, er Nordic Semiconductor med sin teknologi og spisskompetanse blitt et stort selskap. Første kvartal 2016 var omsetningen i overkant av 40 millioner amerikanske dollar, som tilsvarer nærmere 328 millioner norske kroner. Både nasjonalt og internasjonalt gjør selskapet seg bemerket, også ved at de har en sponsoravtale med sjakklegenden Magnus Carlsen. Veksten siden oppstarten i 1983 har gått jevnt og trutt, med flere titalls nyansettelser bare det siste året. Nå lyser de ut enda flere nye stillinger i Trondheim:


Senior Wireless Protocol Software Developers

Senior Embedded Software Developers for the Internet-of-things

Obs! Fristen for stillingene er gått ut!

Siden 2014 har Nordic Semiconductor vært en av Magnus Carlsens nærmeste sponsorer. I likhet med Nordic, har Magnus hele verden som arena, og konkurrerer med de aller beste.  Foto: Nordic

 

- Vi rekrutterer både blant utviklere i etablerte stillinger, og blant studenter. For oss er tilhørigheten til Trondheim, NTNU og teknologimiljøet viktig. Vi har kontorer over hele verden, men hovedkontoret er i Trondheim. Lokal nærhet til beslutninger er noe våre ansatte verdsetter høyt, forklarer Nielsen.


Alle som jobber eller vil jobbe i Nordic Semiconductor, må forberede seg på tydelige forventninger i jobben:

- Hos oss er kvalitet meget viktig. Her kommer man inn i et miljø der man må ønske å utvikle noe unikt. Vi leverer de beste produktene i vår bransje, og det er helt avgjørende for å lykkes internasjonalt. Å være nummer to eller tre er ikke noe tema. Ja, her er det utfordrende arbeidsoppgaver, noe som gjør hver dag spennende, sier Nielsen.


I Trondheim jobber det mer enn 40 nasjonaliteter for Nordic Semiconductor. Neste år flytter alle ansatte inn i et eget nytt bygg rett ved siden av de eksisterende lokalene.  Foto: Nordic Semiconductor

Verdibasert ledelse

Han vektlegger også viktigheten av verdibasert ledelse.

- Som sagt så ønsker vi nærhet til beslutningene, men det handler også om å ta avgjørelser på lavest mulig nivå. Siden vi bare har de best kvalifiserte ansatte, så er det lett å flytte beslutningsmyndighet ut til de ulike medarbeiderne. For oss i ledelsen handler det da mer om å sette en tydelig kurs og deretter la folk jobbe så godt som vi vet at de kan.


I rekruttering av nye medarbeidere har også Nordic Semiconductor merket offshorekrisen. Dette ved at en del spennende kandidater har vendt nesen inn mot andre bransjer enn offshore. Nielsen synes det er flott at de kan ansette og satse parallelt med at norsk næringsliv delvis sliter i motbakke. Neste år vil det markeres ytterligere en milepæl for selskapet. Da flyttes hovedkontoret inn i et helt nytt bygg på Tyholt.


- Våre ansatte stortrives i Trondheim, også de som flytter hit fra utlandet. I vårt eget bygg kan vi skape et enda bedre miljø for våre medarbeidere. Det vil i sin tur legge til rette for ytterligere innovasjon og produktutvikling, poengterer Nielsen.


Les mer om Nordic Semiconductor på deres hjemmeside

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.