EiendomsMegler 1
 

Her er ulike eierformer:

Din lille guide til de ulike eierformene

Har du funnet drømmeboligen, men lurer på hva de ulike eierformene betyr?

Boligannonsene er krydret med ulike begreper som kan være vanskelige å forstå. Det viktigste å ha kontroll på før du sier ja til å kjøpe boligen er kanskje hva du faktisk kjøper. Eierformene er mange, og forskjellene er små, så her får du en introduksjon til ulike eierformer og forskjellene mellom dem.

LES OGSÅ: Her er vår digitale boligavis

Selveierbolig

Ordet «selveier» går igjen i boligannonsene. Det er kanskje ikke så rart, når en selveierbolig både kan være en leilighet, rekkehus, tomannsbolig eller enebolig. 

Som navnet tilsier, betyr en selveierbolig at du eier hele boligen selv, og du har normalt frihet til å kjøpe, selge, leie ut eller ta lån på boligen som du vil. Dette innebærer også at du har ansvaret selv, og at vedlikehold og kommunale avgifter havner på din regning. Kjøper du en selveierbolig blir du nødt å punge ut 2,5 prosent av kjøpesummen i dokumentavgift.

Den forrige eieren har også hatt friheten til å gjøre hva han eller hun vil med boligen, og det kan være skummelt. Ved tinglysing får du sjekket at det ikke er heftelser på boligen når du kjøper den.

Eierseksjon

En annen variant av selveierbolig er en eierseksjon, som gjelder sameide leiligheter eller rekkehus. Kjøper du en eierseksjon blir du gitt en andel av sameiet.

Før du kjøper bør du bla gjennom sameiets fellesutgifter, regnskap, budsjett, vedtekter og husordensregler. Fellesutgiftene blir ofte fordelt på hvor stor andel du eier, og du forplikter deg til å betale.


Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.

Logo Eiendomsmegler1