Slik får du mer ut av felle-skiene dine

Visste du at med enkle råd kan felle-skiene fungere enda bedre i skisporet?

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

– Felle-ski er langrennssportens renessanse. Uten tvil. Felle-ski øker interessen til langrenn og forenkler skituren. Dessuten senker det terskelen for å kunne delta på turrenn, mener butikksjef Terje Volden hos Intersport Oppdal.

- Har du kjøpt deg felle-ski har du også senket terskelen for å delta på turrenn, mener Terje Volden og Roy Egil Elven hos Intersport Oppdal.

Det enkleste i verden

Til tross for at det er torsdag formiddag midt i januar, er det hektisk i skiavdelingen hos Intersport Oppdal. Her solgte de 150 par felle-ski bare i løpet av desember, og interessen har holdt seg stabilt inn i det nye året. Felle-ski utgjør nå størstedelen av det totale salget av langrennsski. De ansatte kartlegger kundens behov, ferdigheter, vekt og høyde før de plukker ut ski som vil passe optimalt. Tilsynelatende har skiene utseende som vanlige, ordinære ski. Det er først når man snur sålen til at man ser nyvinningen – et felt midt på skia med en fell.

Det er travle tider for de ansatte ved Intersport Oppdal hvor salget av felle-ski stadig når nye rekorder.

– For å finne ei ski som vil fungere i sporet, er det viktig at kunden opplyser riktig vekt slik at vi finner ski som er stiv eller myk nok. Dette har stor betydning for både feste og glid, forklarer butikkmedarbeider Roy Egil Elven.

Dessuten vil både ferdigheter og behov avgjøre hvilken ski som bør velges. Det finnes modeller både for barn, nybegynnere, mosjonister og eliteløpere.

– Alle skimerker har gjort gode tester, og er nokså jevne i kvalitet. Felle-ski er det enkleste i hele verden, samtidig som det faktisk fungerer bra, konstaterer Elven.

Vant Birken med felle-ski

De siste års vintre med utfordrende og skiftende vær, har gjort skismørerens oppgave nærmest uoverkommelig.

– Felle-ski bidrar til å øke skigleden og senke terskelen for å dra ut på skitur. Har man én time til rådighet, unngår man å bruke dyrebar tid på å smøre ski. Det er bare å stikke ut, påpeker Volden.

Han hevder også at barrieren for å delta på skirenn minsker ved bruk av felle-ski. Det er ikke lenger ei unnskyldning at man er redd for å smøre seg bort.

– Vinneren av Fredagsbirken, Petter Soleng Skinstad gikk på felle-ski i fjor. Mange kvier seg for å melde seg på ulike renn fordi man ikke kan nok om skismøring. Ta på deg felle-skia og gjennomfør skirennet du lenge har hatt lyst til å gå, oppfordrer Volden.

Vedlikehold av felle-ski

Til tross for felle-ski er lettvint og tidsbesparende, trenger de både pleie og vedlikehold. Før kunden tar med seg skia ut av butikken, tilbyr Intersport Oppdal gliding av sålen. Dette bør gjøres påfølgende ti ganger for å mette nettopp sålen. Det finnes også gode ekspertråd når det gjelder fellen.

Med en enkel nøkkel kan du justere bindingen for å forflytte tyngdepunktet - og dermed festesonen. Fungerer godt dersom man går i motbakker, med påfølgende nedoverbakke hvor feste og glid vil være avgjørende.

– Det finnes en spray som renser og vedlikeholder fellen på best mulig måte. Fellen slites mest på bløtt og isete forhold, og det er smart å børste av snø og is fra fella rett etter turen. Oppbevar skia på et tørt og kjølig sted, for å tørke fuktigheten i fella før neste tur. For oppbevaring gjennom sommeren, vil det være best om skia får stå på et sted hvor det ikke blir for varmt, sier Elven og blir supplert av Volden:

– Fellen er utskiftbar, og vi kan utføre selve arbeidet. Slitasjen vil variere av bruk og skiføre. Men vi sier at etter en sesong bør man vurdere om fellen skal byttes.

Felle-ski på Skienern

Påstanden om at felle-skia ofte ikke glir godt nok når minusgradene blir for strenge, er Elven noe usikker på. Han påpeker at de fleste ski vil være trå å gå på ned mot ti minusgrader, og at tester viser at dette ikke er særegent for felleski. Han har brukt tid på å teste felleski opp i mot smøreski, både når det gjelder glid og feste.

Landslagsutøver Kari Øyre Slind har trent i løypetraseen til Skienern i Oppdal frem mot neste verdenscuprenn. Fjorårets Superener Mats Johan Hårstad er med på treninga.

– Jeg testet under varierende snøforhold og terreng, og fire-fem minusgrader. På enkelte steder gled felle-ski dårligere, andre steder igjen bedre. Når det gjelder feste handler det også mye om fraspark og teknikk. Jeg pleier å si at felleski gir en enkel, men stor skiglede. Og de passer like godt på fjellet som i bymarka.

Oppdal har opplevd svært gode langrennsforhold helt siden november, med rikelig snø i løypetraseene. På spørsmålet om han ville valgt felle-ski til Midt-Norges største turrenn, Skienern som går av stabelen 25. februar, er han klar i sin anbefaling.

– Felle-ski er ikke noe dårlig alternativ for verken elite eller mosjonist. Selv om de aller beste nok vil velge helt blanke ski, vil felle-ski gi en god rennopplevelse for de aller fleste.

GODE RÅD FOR FELLE-SKI

  • Felle-ski er klassisk-ski med korte feller i festesonen.

  • Fungerer på alle type snøforhold, best i harde og isete spor.

  • Bindingen er flyttbar for å kunne forflytte tyngdepunktet, og slik justere glid og feste. Flyttes med en enkel nøkkel, og vil være fordelaktig å benytte dersom terrenget er vedvarende bratt med påfølgende nedoverbakke.

  • For å vedlikeholde og rense fellen etter bruk, påføres en spray man får kjøpt i sportsbutikker.

  • Etter skituren børstes fellen fri for is og snø. Trykk fellen noe ned for å bevare limet.

  • Oppbevar skia på et tørt, men ikke for varmt sted før neste tur for å unngå is i fellen. Unngå skiboksen.

  • Husk at du må mette sålen med glidevoks for å optimalisere egenskapene til sålen, og for å mette selve sålen.

  • Oppbevaring etter endt skisesong bør skje på et tørt og kjølig sted for å bevare limet i fellen på best mulig måte.

SKIENERN 25. FEBRUAR

  • Turrenn i Oppdal som arrangeres for niende år på rad

  • Løypetrase fra hjertet i Trollheimen til Oppdal sentrum - et turrenn i Norges flotteste skiområder

  • 3 distanser: 42 km, 23 km og 13 km

  • Bli med på folkefesten i Oppdal - samtidig arrangeres også barneskifestival, Hellbillies i Oppdal kulturhus, Skifer Hotel byr på Fjelltapas og gode tilbud på overnatting.

  • Se mer på enern.com , eller meld deg på årets Skiener her!