Syv gode råd som får deg til å lykkes i skirenn

Hva er den beste oppladningen før et turrenn, og optimale disponeringen etter at startskuddet er gått? Det er ei uke til Saltdalshytta Skienern 25. februar, og Tore Bjørseth Berdal fra Team United Bakeries (TUB) gir deg sine beste råd for å lykkes.
Enern

Han er midt i en travel sesong med langdistansecupen Visma Ski Classic, men stiller til start på Saltdalshytta Skienern som oppladning til Vasaloppet helga etter. Sammen med seg har Berdal flere av utøverne på det midt-norske profflaget. I fjor gikk snillfjordingen til topps under det 40 kilometer lange turrennet, og gleder seg til å stille på start igjen.

Tore Bjørseth Berdal fra Team United Bakeries deler sine beste råd for å lykkes i renn. 

 

- Min familie har hytte på Nerskogen like ved Enern-traseen. I vinter har jeg trent godt i disse løypene og mener at det er Norges flotteste langrennsområde.

Her er Tore Bjørseth Berdal fra Team United Bakeries sine beste råd for å lykkes:

Uka før - hvordan trener man?

- For det første bør man har lagt et såpass godt grunnlag at man nå kan konsentrere seg om å samle overskudd frem mot renndagen. Redusere treningsmengden med kortere og rolige økter. For en mosjonist bør man ha gått en god del på ski tidligere i sesongen, og gjerne hatt flere turer som er tilsvarende lengden på rennet man skal gå. Onsdag før Saltdalshytta Skienern vil vi på laget kjøre en kortere intervall på 5x4 minutter, for å få trykk i muskulaturen. Dette vil jeg også råde mosjonister å gjøre. Ikke kjør deg selv hardt uka før, hvil kroppen slik at den er klar for å yte maks under rennet.
Vil du anbefale å stille med glatte ski og satse på staking?

- Da må man være sikker på å kunne gjennomføre 40 kilometer med staking. Man må ha trent mye på staking for å klare nettopp det. Mange tyr til skøyting når man blir sliten av staking, og selv om Skienern-traseen har nokså vennlige høydekurver, vil man uansett komme seg til mål med stil. Om du ikke har trent spesifikt på staking, anbefaler jeg derfor å stille til start med feste for å få en fullgod rennopplevelse.

Lagkameratene Tore Bjørseth Berdal og John Kristian Dahl fra fjorårets Skienern. De kommer tilbake 25. februar for å kjempe om pallplasseringene.   Foto: OPP

 

Hvordan oppnå selvtillit og godfølelsen like før start?

- Det er et veldig godt spørsmål. Aldri lett å vite om man har trent nok på forhånd eller om dagsformen er god. Gjennom sesongen kjører vi i TUB standardøkter som vi måler treningsformen opp mot. Slik får man svar på om man blir bedre, eller stagnerer i treningen. Dette er også greit å gjøre for mosjonister. Dessuten vil jeg råde alle til å disponere sitt eget renn. Ikke bli stressa av folk rundt deg. Sett deg et mål om å slå kameraten eller naboen, men ikke heng deg for mye opp i resultatlister fra i fjor. Mange faktorer spiller inn på tidsbruk under et skirenn, spesielt vær og føre. I fjor var det tunge forhold med snøvær og vind på Saltdalshytta Skienern. Gå ditt eget løp, og forsøk å ha det morsomt underveis.

Det er ingen grunn til å hoppe over matstasjonene. Drikk og spis før du føler behovet! 

 

Hva med mat og drikke?

- Min beste erfaring er å ikke tilføre kroppen store mengder mat før en konkurranse. Mange tror at man må spise mye for å ha nok energi fra start til mål. Ofte blir man tung og dorsk i kroppen dersom man spiser for mye. Lag deg en normal frokost, men spis underveis i rennet. Ta deg tid til å stoppe på matstasjonene, selv om du ikke har lyst på noe. Om du venter til du får lyst på mat eller drikke, er det ofte for sent. Vi i TUB går alltid med drikkebelte i konkurranser. Under langløp som Vasaloppet drikker vi hver femte kilometer. På Saltdalshytta Skienern som er betraktelig kortere, drikker jeg likevel små slurker i nedoverbakkene og har med meg favorittsjokoladen i drikkebeltet. Det verste jeg vet er energibarer eller energigel. Spis noe du synes er godt.
Hva med valg av skiutstyr?

- Jeg mener at ski blir bedre jo mer de brukes. Vær derfor ikke redd for å bruke samme ski på trening som i konkurranser. Når det gjelder gliding og smørning tenker mange alt for dyrt og komplisert. For de fleste er det tilstrekkelig å glide skia og følge smøretips som blir gitt. Formen til mannen eller kvinnen oppå skia spiller større rolle for resultatet, enn selve utstyret.


Kan man stille til start med felle-ski?

- Alle øktene jeg har gått klassisk i vinter, har jeg brukt felle-ski. Det er helt supert dersom man ikke går for staking. Jeg mener at felle-ski senker terskelen for å stille til start på turrenn, og i Skienern-traseen vil man sannsynligvis oppleve ett føre på start, ett i midtpartiet og ett inn mot mål. Felle-ski vil fungere godt på alle tre.

Denne uka arbeidet tråkkemaskinene med løypetraseen til Saldalshytta Skienern. Nydelige forhold på Nerskogen.  

 

Hva kan du si om løypetraseen til Saltdalshytta Skienern?

- Når jeg sier at traseen går i Norges fineste langrennsterreng, så mener jeg det. Utsikta underveis er helt rå med Svarthetta, Blåhøa og Gjevilvassdalen som kulisser. Løypa er slak og fin hele veien, samtidig er den tung og vedvarende ved at man aldri får noe hvile. Likevel vil jeg si den er lettgått og vennlig, og passer derfor alle ferdighetsnivå. Jeg tar med meg John Kristian Dahl, Chris Jespersen og Vetle Thyli til start neste helg. Vi gleder oss til å komme tilbake for å kjempe om en ny seier.

  • Saltdalshytta Skienern 25. februar samler bredden, og tiltrekker både eliten, mosjonistene og familiene. Det finnes tre ulike distanser å velge mellom; 40 km, 28 km og 13 km.
     
  • Arrangementet er vinterferien høydepunkt i skibygda Oppdal, og er samtidig en folkefest. Premieutdeling i Oppdal sentrum fra kl. 15.00, Fjelltapas på Skifer Hotel fra kl. 18.00 og folkekjære Hellbillies står på scenen i Oppdal kulturhus fra kl. 21.00. Se program her!
     
  • Her kan du melde deg på Saltdalshytta Skienern 25. februar

 

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.