Annonse fra Ving
 

Den store Rhodos-guiden

Rhodos er en av sommerens mest populære greske øyer. Ferieklassikeren klarer fortsatt å overraske og med både lekre hotell, surfing og kule beach-barer, og det tar bare drøye fire timer å nå øya fra Værnes.

Rhodos er en evig populær ferieøy, og med vakker natur, koselige landsbyer og flest antall soldager i det greske øyriket er det ikke rart at nordmenn har lagt sin elsk på den grønne øya. Helt nord på øya ligger Rhodos by, som er øyas største, og på øst- og vestkysten finner du reisemål med vidt forskjellig karakter og opplevelser.

– Det beste med Rhodos er at det virkelig er et reisemål som passer for alle. Om dere reiser med eller uten barn, er eventyrlystne, historieinteressert, unge eller gamle – her finner du garantert et sted som passer for deg, sier markedsdirektør i Ving, Tonje Løkaas Fossum. Hun er godt kjent på Rhodos etter både å ha jobbet og tilbrakt mange ferier der.


Lei deg en bil!

Tonje bor helst på østkysten der stemningen er herlig avslappende, og tar gjerne med familien på tur med leiebil og besøker småbyer og strender langs kysten. Det er korte avstander, og enkelt å kjøre rundt.

Lindos er en av Rhodos' aller eldste landsbyer og har trange gater, koselige kafeer, butikker og flotte badeviker med myk, gyllen sand. 
 
    
      (Foto: Ving)

Lindos er en av Rhodos' aller eldste landsbyer og har trange gater, koselige kafeer, butikker og flotte badeviker med myk, gyllen sand.   Foto: Ving

 

– Jeg anbefaler virkelig å reise litt rundt på øya. Lindos er et must. Den lille byen ligger vakkert til i en fjellside med små hvitkalkede hus og en herlig badevik nedenfor. Her kan du gå deg vill i en labyrint av smågater, ta deg en iskaffe og spise god mat på en av de koselige tavernaene, tipser hun. Lindos ligger en times kjøretur fra Rhodos by.

Lurer du på hvilket sted som passer best for deg? Se Tonjes syv tips lenger ned på siden.


Bortgjemte badeviker og beach-barer

Og når du kjører sørover langs østkysten må du sette av tid til et stopp eller flere. Her ligger nemlig strender og badeviker som perler på snor. Tonjes favoritt er langgrunne Agathi Beach med silkemyk sand like nord for Lindos.


Et annet tips er Oasis Beach, en idyllisk liten strand med en beach-bar plassert i fjellveggen med herlige loungeputer og avslappende musikk. Stranden ligger ca. 4,5 kilometer sør for familiehotellet Sunwing Kallithea. Vil du ha det stille og rolig anbefaler hun Tassos Beach som ligger like ved, og har en hyggelig restaurant der du kan spise lunsj eller middag.

 – Begge strendene har fantastisk klart vann så du bør absolutt ta med deg snorkleutstyret når du reiser hit, sier Tonje.

MANGE STRANDPERLER: Like nord for Lindos ligger langgrunne Agathi Beach med silkemyk sand.  
    
      (Foto: Privat)

MANGE STRANDPERLER: Like nord for Lindos ligger langgrunne Agathi Beach med silkemyk sand.   Foto: Privat

 

Anthony Quinns Bay er også et populært badested. Her finner du smaragdgrønt vann og pinjetrær som speiler seg i vannkanten. Det er en av øyas fineste badeplasser og som skapt for å ligge og slappe av i solen. Bukta er liten og det kan bli mange turister her om sommeren, så et godt tips er å legge seg på den andre siden av bukten hvor det er langt færre folk.

STRANDFAVORITT: Anthony Quinns Bay på nordøstkysten er en av Rhodos’ fineste badeplasser. 
 
    
      (Foto: Privat)

STRANDFAVORITT: Anthony Quinns Bay på nordøstkysten er en av Rhodos’ fineste badeplasser.   Foto: Privat

 

Middelalder møter millenniet

Rhodos by sammenliknes ofte med Palma i det vestlige Middelhavet, og både karakteren og atmosfæren har visse likhetstrekk. Byen har gjennomgått en omfattende modernisering de senere årene og kan nå by på lekre hotell, bra shopping, trendy uteliv og gode restauranter.

MIDDELALDERSENTRUM: Rhodos by er en trivelig blanding og gammelt og moderne, og blant middelalder-arkitektur finner du trendy barer, kafeer og bra shopping.  
    
      (Foto: Ving)

MIDDELALDERSENTRUM: Rhodos by er en trivelig blanding og gammelt og moderne, og blant middelalder-arkitektur finner du trendy barer, kafeer og bra shopping.   Foto: Ving

 

- Jeg elsker gamlebyen! Den er Europas største, bebodde middelaldersentrum og er med på Unescos verdensarvliste. Her holdt korsfarerne til i en lang periode, og det er fremdeles mye å se fra den perioden. I den moderne delen av Rhodos by finner du trendy barer, kafeer og bra shopping med mange merkebutikker. For den som vil ha både by- og strandliv i ferien er Rhodos by et godt alternativ, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, som inntil nylig var informasjonssjef i Ving.

Hvis du har lyst til å prøve greske spesialiteter anbefaler hun restauranten Locanda Demenagas som ligger fem minutter fra gamlebyen med utsikt over den kommersielle havnen.

SPESIELL RESTAURANT: På den familiedrevne restauranten Locanda Demenagas serveres hjemmelagde, greske spesialiteter, og kanskje får du bli med inn på kjøkkenet for en nærmere kikk.  
    
      (Foto: Privat)

SPESIELL RESTAURANT: På den familiedrevne restauranten Locanda Demenagas serveres hjemmelagde, greske spesialiteter, og kanskje får du bli med inn på kjøkkenet for en nærmere kikk.   Foto: Privat

 

– Restauranten ligger i en trafikkert gate med et bilverksted som nærmeste nabo, men ikke la det skremme deg! Her serverer nemlig Demenagas og familien hans fantastisk, hjemmelaget gresk mat. De har kun greske menyer og du blir invitert med ut på kjøkkenet for å se hva de serverer gjestene. Vel verdt et besøk eller flere, forteller Elisabeth.


Lekre hotell for voksne

For den ultimate parferien anbefaler hun det barnefrie voksenhotellet Casa Cook i Kolymbia. Hotellet har en avslappet loungestemning, trendy interiørdetaljer, hengekøyer på terrassen og direkte utgang til bassenget fra alle rom.

- Casa Cook er et av de kuleste hotellene jeg har besøkt. Det er vanskelig å beskrive stemningen, en blanding av luksus og bohemsk atmosfære – midt i blinken for deg som er på jakt etter et hotell som er en opplevelse i seg selv, mener Larsen-Vonstett, og anbefaler yogatimene med hotellets egen yogainstruktør, Stavroula Gouma på det varmeste.

BOHEMLUKSUS: Det nye hotellkonseptet Casa Cook byr på en blanding av luksus og bohemsk atmosfære – midt i blinken for deg som er på jakt etter et hotell som er en opplevelse i seg selv.  
    
      (Foto: Ving)

BOHEMLUKSUS: Det nye hotellkonseptet Casa Cook byr på en blanding av luksus og bohemsk atmosfære – midt i blinken for deg som er på jakt etter et hotell som er en opplevelse i seg selv.   Foto: Ving

 

Les også: Reiseblogger tester Casa Cook

Vestkysten av Rhodos er vakker og dramatisk med behagelig temperatur takket være den milde brisen fra vest. Ved den lille byen Ixia ligger det flere populære hotell. Her ligger voksenhotellet Sunprime Miramare Beach, opprinnelig et jetset-sted fra 1960-tallet som har beholdt litt av den gamle sjarmen, men i ny og fresh innpakning. Her råder det fred og ro og utsikten over havet er spektakulær. Store bassengområder, lekre rom og gratis treningstimer er bare noe av det hotellet har å tilby.

– Nærheten til Rhodos by og det flotte bassengområdet er noe av det beste med hotellet, forteller Svein Erik Bjørheim som er sjef for Vings ruteflyavdeling og har reist på ferie hit flere ganger med kona Lisbeth.

– Leilighetene er lyse og fine, vi valgte å bo i bungalowene som ligger nydelig til ved havet. Her kan du sitte på terrassen med en kald øl og en ouzo og nyte utsikten over havet. Helt fantastisk!

Les også: Derfor bør du velge Sunprime Hotels


Barnas paradis på østkysten

Østkysten av Rhodos er kjent for å ha de fineste strendene, og her finner du også de fleste familiehotellene. Marianne Bjørkamo og familien la sommerferien til Sunwing i Kallithea rett øst for Rhodos by i fjor sommer og var ikke skuffet over valget. Marianne jobber i Vings gruppeavdeling og har vært på flere av Vings Sunwing Resorts med mannen og de tre barna.

– Kallithea Beach er en av Vings beste Sunwing-resorter. Det føles ut som en liten gresk landsby med flere bassengområder, gressplener og en fin strand med klart vann rett nedenfor. Hotellet er også veldig bra tilrettelagt for både voksne og barn og har en deilig og rolig atmosfære, forteller Marianne.

SOM EN LITEN GRESK LANDSBY: Sunwing Kallithea har flere bassengområder, gressplener og en fin strand med klart vann rett nedenfor.  
    
      (Foto: Ving)

SOM EN LITEN GRESK LANDSBY: Sunwing Kallithea har flere bassengområder, gressplener og en fin strand med klart vann rett nedenfor.   Foto: Ving

 

Hun anbefaler reisemålet for familier med både små og store barn.  Henrik på fem år elsket vannskliene og Madelene syntes det var ekstra stas å få besøk på rommet av Vings maskot Lollo på selve tiårsdagen sin. Kristoffer på 18 stortrivdes også, hans beste tips er å leie vannscooter nede ved stranden, en morsom aktivitet hele familien kunne være med på.

– Ta gjerne en tur inn til Rhodos by om kvelden. Det er kun 20 minutter med buss eller taxi og vi dro ofte en tur etter middag for å tusle rundt i gamlebyen og titte i de mange butikkene, sier Bjørkamo.

Les også: Derfor er Sunwing familiens favoritt


Surfing i sør

Helt på sørspissen av Rhodos åpenbarer det seg en gyllen strand som åpner seg mot det knallblå Middelhavet på den ene siden og Egeerhavet på den andre. Himmelen er spekket med kiter i alle regnbuens farger. Dette er Prasonissi, en av Europas mest populære kite- og windsurfingsteder, som hver sommer fylles med eventyrlystne surfere fra hele Europa.

Benjamin Ashton, som bor og jobber i Oslo, besøkte Prasonissi med vennegjengen for et par år siden og ble imponert over den langstrakte stranden og surfemiljøet. De tilbrakte en uke med kitesurfing, god mat og lange dager på stranden.

KITEPARADIS: Ifølge Benjamin Ashton har Prasonissi-stranden helt sør på Rhodos perfekte kiteforhold for både nybegynnere og mer erfarne. 
    
      (Foto: Privat)

KITEPARADIS: Ifølge Benjamin Ashton har Prasonissi-stranden helt sør på Rhodos perfekte kiteforhold for både nybegynnere og mer erfarne.  Foto: Privat

 

– Stedet har en kul atmosfære og kiteforholdene er unike. Været er nesten bestandig bra og forholdene passer for både nybegynnere og mer erfarne. Her er alle velkommen, forklarer Benjamin.

Ved stranden er det flere restauranter som serverer god gresk mat. Her ligger det også flere beach-barer der du kan slappe av med en øl og snakke med andre surfere etter en lang dag på stranden, tipser han.


Hvilket reisemål passer for deg?

Rhodos by passer godt for deg som vil ha både strand, shopping, kultur og uteliv i ferien.

Kallithea ligger like ved Rhodos by med flere fine familiehotell. Passer godt for deg som vil bo fredelig og rolig med kort vei inn til byen.

Kolymbia er det perfekte valget hvis du vil ha det avslappende i ferien. Her ligger luksushotellet Casa Cook og flere andre voksenhotell.

Lindos er et populært sted å besøke, og perfekt for deg som er interessert i gresk historie og kultur.

Vestkysten er rolig og strendene får store bølger på grunn av den milde vestavinden. Flere lekre voksenhotell og noen familiehotell.

Faliraki har fine strender og et bredt utvalg restauranter og utesteder. Dette er stedet for deg som vil ha fest og moro i ferien.

Kiotari er en populær liten ferieby med en lang sandstrand og en fin strandpromenade med hyggelige tavernaer.


Tre gode restauranter
Restaurant Wonder utenfor gamlebyen i Rhodos by. Serverer gresk og internasjonal mat utendørs i en vakker bakhage.
Locanda Demenagas i den kommersielle havnen i Rhodos by. Serverer greske spesialiteter.
Mavrikos i Lindos. Familierestaurant siden 1912. Serverer nydelig, gresk mat.

Ikke gå glipp av
* Lei en bil og besøk noen av de flotte strendene langs østkysten. Anbefaler Oasis, Thassos, Anthony Quinns Bay, Tsambika og Agathi (på vei til Lindos).  
* En båttur – vannet utenfor Rhodos er krystallklart og en båttur blir aldri feil. Sjekk hva vi har av utflukter.
* Gå dere vill i labyrintgatene i gamlebyen. Det er mulig å leie en guide som forteller mer om den spennende epoken hvor korsfarerne var på Rhodos.
* Smak på nye, greske spesialiteter som grillet blekksprut, grillet halloumiost, dolmades (vinblader som er fylt med ris og grønnsaker) og fylte zucciniblomster (ofte fylt med ris, grønnsaker og myte). Og for ikke å glemme baklava til dessert – de søte, smakfulle kakene som ser grå og triste ut, men som er en fest i munnen.


Reisen hit
Ving har charterfly til Rhodos fra Oslo, Sandefjord, Stavanger, Bergen, Molde og Trondheim.


Les også:
Slik øyhopper du i den greske øyverdenen med barn
Se mest mulig i ferien: Kombiner flere reisemål

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.