Slik finner du den perfekte brillen

- Da jeg tok brillene på meg tenkte jeg; dette er meg, sier Anita Sætran. Hun takker brillestylistene hos Interoptik Sjøhaug og Sande AS for at de perfekte brillene nå sitter på nesa hennes.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

- Se mot den grønne halvflata, sier optometrist Benedicte Parelius til Anita Sætran, som sitter i en stol og får synet sjekket hos Interoptik Sjøhaug og Sande AS i Trondheim.

Parelius forteller hele tiden hva hun gjør mens hun endrer innstillingene på foropteret, selve maskinen som måler synet.

- H, K, N... Er det en O den siste? spør Sætran fra bak maskinen.

- Nei, en S. Men den er en luring. Den blir så kompakt i den størrelsen at den ser ut som en prikk, svarer Parelius.

Her får Anita Sætran fra Trondheim sjekket synet. Foto: Ole Martin Wold

- Føler de skal opp til eksamen

Sætran må sitte helt stille når det blir tatt digitale bilder av netthinnene hennes, noe som kalles en optomap-scan. Teknikken er avansert og Parelius forteller at de er stolte av utstyrsparken sin, som er en av landets beste.

- De fleste er likevel litt spente når de kommer hit. Noen føler at de skal opp til eksamen og prøver å ikke bomme på bokstavene. Men jeg vurderer jo ikke hvor flinke de er til å lese, sier Parelius.

Hun tar brillene av og på mens hun snakker.

- Jeg har briller uten styrke, og går med dem fordi jeg synes det er fint. Det er en yrkesskade. Kollegene ler av meg når jeg tar dem av og på når jeg jobber. Akkurat som om det har noen betydning, ler optometristen.

Optometrist Benedicte Parelius prøver alltid å få kundene sine til å føle seg komfortable i optiker-stolen. Her gjør hun en god jobb med Anita Sætran. Foto: Ole Martin Wold

Det er ikke mange som bruker briller uten å trenge det. Det er derimot veldig mange som ikke vet at de trenger briller. Det anbefales derfor at man sjekker synet regelmessig, spesielt etter fylte 30 år.

Synet blir ofte dårligere når man blir eldre, men mange venner seg bare til det. Disse får ofte en åpenbaring i optiker-stolen, og oppdager en helt ny verden når de får på plass linsene eller brillene.

De tilbyr også tørre-øyne-konsultasjon for å avdekke ulike behov. Flere og flere plages også med tørre øyne og kan ha behov for veiledning.

- Tørre øyne kan skyldes genetikk, betennelse på øyelokket eller omgivelsene man er i. Jobber man i åpent landskap kan ventilasjonen gjøre lufta tørr. Sitter man mye foran en PC blunker man mindre enn ellers, noe som også kan forårsake tørre øyne.

Ikke lenger flaut med briller

Kunde Anita Sætran ble for mange år siden komfortabel i optiker-stolen, og har de siste årene vært kunde hos Interoptik Sjøhaug og Sande AS.

- Jeg føler meg trygg og godt ivaretatt her. Undersøkelsene blir nøye gjennomført, og i tillegg er det en blid gjeng som jobber her, sier hun.

Trondheims-kvinnen har brukt briller siden hun var 12 år.

- Da jeg begynte med briller turte jeg nesten ikke å ha dem på meg på skolen. De lå i sekken helt til det var noe jeg måtte få med meg på tavla. Da smøg jeg dem opp og tok dem på meg. Jeg fikk noen kommentarer husker jeg, men det ble fort en vane. Etter hvert kunne jeg også velge briller jeg syntes var fine, og da var det helt greit at jeg så dårlig, smiler Sætran.

Parelius bekrefter at det ikke lenger er tabu eller flaut å måtte ty til linser eller briller.

- Jeg hadde nylig en 9-åring her som sa; "yes, jeg får nye briller i dag". Så det er mer aksept for å bruke briller nå enn tidligere. At det er så utrolig mye kult å velge mellom hjelper også, sier hun.

Brillestylistene hjelper deg

Veggene i Interoptik-butikken i Thomas Angells gate er dekket av kule briller, og det er ikke enkelt å skulle finne de riktige brillene. Mange vet ikke hva som passer eller er moteriktig.

Det vet imidlertid de ansatte, som alle er sertifiserte brillestylister.

Her er brillestylistene: (Øverst fra venstre) Heddy Jøssund, Haldis Andresen, Berit Lindgård og Marianne H. KolstøForan fra venstre: Hege Trøen og Hilde Rølvåg. Foto: Ole Martin Wold

- Vi tar hensyn til personlighet, stil og ansiktsform når vi kommer med forslag til briller. Trekkene, kjeven, kinn og øyeplassering har en betydning for om brillene passer eller ikke. Men det viktigste er at de føler seg vel i brillene, sier butikksjef og brillestylist Hege Trøen.

De hadde nylig en kunde som valgte et par briller der øyenbrynet sto midt i brilleglasset, noe som i utgangspunktet ikke er helt etter boka.

- Men han ville ha noe annerledes og var fornøyde med hvordan brillene så ut. Da er vi også fornøyde, sier hun.

Anita Sætran visste ikke hva hun var ute etter da hun skulle finne seg nye briller, men fikk god hjelp av brillestylistene.

- De trengte bare å komme med et par forslag før brillene som var midt i blinken for meg kom. Da jeg tok dem på meg tenkte jeg; dette er meg, sier Sætran, som er opptatt av at brillene skal forsterke personligheten hennes.

Anita Sætran setter stor pris på hjelp fra brillestylist og butikksjef Hege Trøen for å finne de perfekte brillene. Foto: Ole Martin Wold

Brilletrender

Mange velger nettopp briller som passer personligheten. Men mote er også viktig.

- Nå er det blåst liv i briller med dobbelstang og pilotbrillen. Ikke bare som solbriller, men også som vanlige briller, forteller butikksjef Trøen.

Trøndere er noe tregere enn andre til å ta til seg siste mote. De runde brillene kom for fem år siden, men først nå begynner salget av disse å ta seg opp i Trondheim.

Det går fortsatt mest av de klassiske svarte og brune markerte brillene, men det er briller i duse farger som er de heteste i vår.

- Nå er det hudfargete, "blush"-fargete eller transparente briller som gjelder. Gjerne med tynne titaninnfatninger, sier Trøen.

- Da jeg tok brillene på meg tenkte jeg; dette er meg, sier Sætran om da hun fikk på seg de nye brillene. Foto: Ole Martin Wold

Det kan koste noen kroner å oppdatere brillegarderoben, men folk er villige til å investere i briller på lik linje med vesker, jakker og sko.

- Man kan ha briller til enhver anledning; både til hverdag, trening og fest. Er man en aktiv person, er det lurt å velge briller som er formet for den bruken. Og så kan man i tillegg ha briller til daglig bruk, som sitter annerledes, sier Hege Trøen.

Føler kunden at det blir mye penger å bruke på en gang, har de muligheten til å bruke en brillekonto og dele opp betalingen over 12 måneder.

- Det er noe med tryggheten i å ha et ekstra par liggende, men det er også den luksusen som gir folk muligheten til å variere ved forskjellige anledninger.

Ikke glem solbrillene

Også solbriller er viktig å ha i brillegarderoben.

- Solbrillene er solkremen til øynene. Blir man for eksempel snøblind, kan man få arrdannelser på hornhinnen, som igejn kan tåkelegge synet. Hos linsebrukere som er mye ute i sola, kan slimhinnen utenpå det hvite i øyet bli knudrete og tørr og irriterer linsa. Dette er skadelig i lengden, sier Benedicte Parelius.

Det er viktig å ha et par solbriller i brillegarderoben. Her prøver Anita Sætran siste skrik på solbrillefronten. Brillestylist Berit Lindgård hjelper til. Foto: Ole Martin Wold

Til de som er aktive og mye på fjellet anbefaler hun krumme solbriller.

- Det er en forskjell på flate og krumme solbriller. Går man på fjellet med flate solbriller slipper man inn sollys på alle kanter. Det er ikke bra. Man må ta vare på øyehelsen på lik linje med resten av kroppen, sier hun.