Brand Studio
Annonse fra City Syd
 

City Syd fyller 30 år:

Da denne trønderske handelsbyen åpnet for 30 år siden ble norgeshistorie skrevet

På åpningsdagen i 1987 meldte politiet om trafikkaos i området. Flere tusen nysgjerrige trøndere møtte opp på Tiller for å beskue det som var landets største i sitt slag.

Adresseavisen, 18.september 1987:

«- Vi har fått svært mange telefoner fra iltre folk som ikke kom frem. Bakgrunnen for dette er at mange valgte å sette fra seg bilene på andre steder enn parkeringsplassen, de trodde nok det ikke var plass nok der, sier vakthavende ved Trondheim politikammer.»

Faksimile, Adresseavisen 18.september 1987. 

Faksimile, Adresseavisen 18.september 1987. 

Det er skildringer fra politiet gjengitt av Adresseavisen, dagen City Syd åpnet. Med overskriften «Folkevandring til butikkbyen» og «Klart for Sirkus City» og «Herlig kaos» sier det litt om hvordan velkomst datidens største kjøpesenter i landet fikk den solrike høstmorgenen i 1987 da dørene ble åpnet for aller første gang.

Faksimile, Adresseavisen 18. september 1987. 

Faksimile, Adresseavisen 18. september 1987. 

 

Snoren ble klippet av daværende Trondheims-ordfører Per Berge, som attpåtil ankom åpningen i helikopter. Det var den ikke helt ukjente Petter Stordalen, som den gangen hadde fått rollen som senterleder. Allerede da kom det klart fram at Stordalen var en karismatisk type, for Adresseavisen omtalte han som en «humørspreder» da han under åpningen valgte ut en tilfeldig fra folkemengden som fikk påspandert både shopping og frisør av sjefen sjøl.

- Petter Stordalen var senterleder de to første årene av City Syds liv, og var i grunnen ikke så godt kjent da. Men når man får oppgaven om å lede det som da var landets største kjøpesenter, blir det stort fokus. Han var riktig mann for jobben, og det er fortsatt mange som husker han godt fra sin tid i City Syd. Han var og er fortsatt en unik person som har vært en voldsom ressurs som satte City Syd skikkelig på kartet, forteller dagens senterleder, Finn Dybdalen.

Dagens senterleder, Finn Dybdalen, mimrer tilbake til åpningsdagen for City Syd i september 1987. 

Dagens senterleder, Finn Dybdalen, mimrer tilbake til åpningsdagen for City Syd i september 1987. 

 

Dybdalen blir fortsatt spurt om han er «han som tok over ætter’n Stordal’n»

- Jeg må være ærlig å si at det er jeg ikke, vi har hatt tre veldig dyktige senterledere mellom han og meg, sier Dybdalen med et smil.

Dette bildet, tatt på åpningen i 1987, viser en smørblid dabværende senterleder, Petter Stordalen. 

Dette bildet, tatt på åpningen i 1987, viser en smørblid dabværende senterleder, Petter Stordalen. 

 

Mellom da og nå har kjøpesenteret rykket å bli hele 30 år, som skal feires ikke bare på selve dagen, men hele denne uken.


Spennende satsing for 30 år siden

I 1987 var det naturligvis bare papirutgaven av Adresseavisen som eksisterte, og dagen etter kom det flere reportasjer fra åpningen. Og det var ingen tvil om at trøndere ville få med seg hendelsen:

«Det var først og fremst de mange tusen kundene som preget City Syd i går. Allerede en liten halvtime etter åpningen var parkeringsplassen smekkfull og bortimot tre tusen mennesker hadde passert dørene på vei inn. Og til tross for at det skapte litt trengsel at de fleste først brukte tiden til å gå rundt i gatene, så folk ut til å trives.»

Da City Syd var klar for åpning, var det nøyaktig 20 år siden de ble vedtatt Heimdalsbyen skulle bygges, og kjøpesenteret ble både et løft for regionen og et tegn på innovasjon.

- Når man ser på bildene før City Syd ble bygd, er det nesten utrolig å tenke på at dette en dag skulle bli et kjøpesenter, det var nesten bare myr og kratt i området. At de turte å satse og så at kjøpesenter var kommet for å bli er spennende, forteller Dybdalen.

Til venstre ser du tomta til City Syd før byggingen i 1987. Til høyre ser du området i dag. Mye har skjedd på tretti år på Tiller. 
        
            (Foto: Bård Flor Gimnes/ Harald M. Valderhaug)

Til venstre ser du tomta til City Syd før byggingen i 1987. Til høyre ser du området i dag. Mye har skjedd på tretti år på Tiller.  Foto: Bård Flor Gimnes/ Harald M. Valderhaug

 

Han jobbet ikke selv på City Syd da det åpnet for 30 år siden, men året etter, i 1988, var han på plass på det som skulle bli hans arbeidsplass i mange år.

- Jeg startet opp på Dressmann og gikk videre til musikk-kjeden HysjHysj. I år 2000 ble jeg senterleder. Jeg husker godt den første dagen som senterleder, det var skremmende og spennende på en og samme gang. Men det er en utrolig givende jobb, forteller senterlederen.

LES OGSÅ: Anka (52) har jobbet på denne butikken i 30 år

Ikke størst, men best

Og spennende er det fortsatt. I dag er ikke City Syd lengre landets største kjøpesenter, til tross for at det fortsatt regnes som et stort senter i sitt slag. Med sine 74 butikker og rundt 900 ansatte, utvikler handlebyen seg stadig. 17. september i år er det nøyaktig 30 år siden åpningen, noe som skal feires med fest.

- Vi skal feire så det durer i veggene, så vi tar det over ei hel uke. For oss handler det om at kundene skal få gevinsten, så vi skal lage mange spennende aktiviteter og tilbud. Det er gøy å tenke på at mange som handler her i dag har gjort det helt siden 1987. Det gjør oss stolte og veldig ydmyk, sier senterlederen.

 
 
Dette er noen av annonsene som man kunne se i Adresseavisen før åpningen av City Syd i 1987. 

Dette er noen av annonsene som man kunne se i Adresseavisen før åpningen av City Syd i 1987. 

Og selv om jubilanten er 30 år, råder det liten tvil om at det skal bli mange nye og gode år for City Syd.

- Jeg vet ikke nøyaktig hvor vi er om 30 år, men jeg tror vi kan forvente oss større forandringer de neste ti årene enn det vi har sett på de tretti første. Det er ingen tvil om at ting utvikler seg fort, og vi må også følge på. Kjøpesenter er ikke det samme som det var i 87´. Nå skal alle funksjonene knyttes tettere sammen, og det er en utvikling vi skal henge tett på.

- Skal City Syd bli Norges største kjøpesenter igjen?

- Det er langt opp dit, sier han og trekker på smilebåndet.

- Vi jobber intensivt med planene framover, og jeg håper vi kan bli enda større. Det viktigste for oss er ikke å bli landets største, men å stadig bli bedre for våre nye og gamle kunder – i minst 30 år til, sier Dybdalen.


Her kan du lese mer om City Syd!

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.