Jankos Mekaniske Verksted i Snillfjord har vokst fra bare to ansatte ved oppstarten i 1992, til 15 medarbeidere i dag. 

Jankos Mekaniske Verksted i Snillfjord har vokst fra bare to ansatte ved oppstarten i 1992, til 15 medarbeidere i dag. 

Jankos Mekaniske Verksted i Snillfjord:

En bedriftshistorie det slår gnister av

For snart 25 år siden bestemte 19-åringene Jan Rune Berdal og Knut Ove Snildalsli i Snillfjord, at de ville skape noe på egen hånd. Derfor startet de like godt et eget firma. Nå omsetter Jankos mekaniske verksted for 23 millioner kroner, har 15 ansatte og vokser stadig.
Jankos Mekaniske Verksted

Rett ved riksvei 714, mellom Orkanger og Krokstadøra, ligger eiendommen Myrset. Dette er familieeiendommen til Jan Rune Berdal og det var her verkstedeventyret startet for de to optimistiske 19-åringene.

Jan Rune Berdal (t.v.) og Knut Ove Snildalsli startet opp bedriften Jankos da de var 19 år.  

 

I dag er Jan Rune Berdal daglig leder for Jankos, mens medeier Knut Ove Snildalsli leder sveis- og monteringsavdelingen. Jankos driver i hovedsak med maskinering, sveising og reparasjoner. Ulike oppdrag innen dreiing, fresing, boring og alle typer produksjonsoppgaver for industri, blir glatt tatt imot og løst i verkstedet i Snillfjord.

- Her i Jankos sier vi sjelden nei til oppdrag. Vi har alltid tro på at vi kan løse de utfordringen vi får. Det er kanskje litt av forklaringen på at vi har hatt vekst hele veien. Vi har aldri måttet si opp eller permittere noen, selv om det tidvis skjer endringer i bransjer rundt oss, som for eksempel med oljebransjen de siste årene, forklarer Jan Rune.

Omstillingsevne viktig

Bredde i kundeportefølje og evne til rask omstilling og kompetanseheving er andre nøkkelfaktorer for at Jankos har klart å vokse, tross svingninger i markedet og endringer hos kundene.

- Det er korte beslutningsveier hos oss. Ser vi at det skjer ting som får følger for oss, så vi legger om nødvendig fullstendig om på hvordan vi jobber, sier Jan Rune.

Denne høsten trenger Jankos flere medarbeidere. I første omgang er det operatører for CNC-maskiner, medarbeidere som kan bidra til å utnytte den store maskinparken bedre.

Høres Jankos ut som en spennende plass å jobbe? (Obs! Fristene for disse stillingene er gått ut):

* Maskinoperatør/arbeidsleder

* Maskinoperatør

 

- Engasjerte og stabile folk er ønskelig. Vi kan blant annet tilby stor variasjon i arbeidsoppgaver og mulighet for å påvirke egen arbeidssituasjon, sier Jan Rune.

Prosjektleder Pål Lundereng mener Jankos har en åpen og positiv bedriftskultur:

- Her er det alltid et mål om å delegere og fordele arbeidsoppgaver. Man inkluderer folk i arbeidsprosessene hele veien, sier han.

Siden oppstarten i 1992/1993, så har Jankos vunnet både heder og ære i lokalsamfunnet, med ulike priser og generell skryt for utviklingen. Mange av maskindelene som Jankos lager, finner dessuten veien til bedrifter over hele Norge, som deretter monterer disse i sine produkter - som igjen sendes ut til mottakere i land over hele verden.

Midt i smørøyet

- Vår virksomhet har ikke så mange kunder fysisk innom døra. Vi jobber mest på telefon og epost med bestillinger og forsendelser, så for transporten sin del er dette området perfekt. Snillfjord ligger dessuten midt i et område med kraftig satsing på vindmøller, havbruk og veiutbygging.

Inne i verkstedlokalene er det full aktivitet. Det dreies, sveises og hamres. Midt i det hektiske arbeidsmiljøet sitter Linda Helen Skårild i et eget rom og kvalitetssjekker ulike deler som kollegene har produsert. Skader, riper eller feil mål slipper ikke forbi ørneblikket hennes.

Linda Helen Skårild jobber med kvalitetssikring hos Jankos.  

 

- Her må man være nøye. Kundene skal ikke få produkter med feil, slår Linda fast.

- Da vi startet i 1992 var det jo langt færre krav til rutiner, sertifisering og oppfølging enn det som er situasjonen i dag. Hos oss er kvalitet helt avgjørende for å lykkes i konkurransen. Vi er både ISO 9001- og ISO 14001-sertifisert, og i tillegg har vi fått på plass prekvalifisering mot Achilles JQS (offshore) og Sellihca (energibransjen).

- I løpet av de siste årene har vi også bygd om organisasjonen og innført en ny konsernstruktur for å kunne håndtere kunder og driften enda bedre, fortsetter den energiske verksted-gründeren.

Vil avlive myter

Å jobbe i et mekanisk verksted, betyr oftere og oftere at man jobber med datamaskiner og digitale løsninger. 

- Det aller viktigste med disse tiltakene er at bedriften fikk en betydelig bedre produksjonslogistikk, og de ansatte har fått en bedre arbeidshverdag, føyer han til.

Kvalitetsansvarlig Linda Skårild og HMS-leder Ruth Gaarden utgjør den kvinnelige representasjonen hos Jankos. Jan Rune er glad for at de to drar opp kvinneandelen, men han tar gjerne imot flere.

- Det er på tide å avlive mytene om at industribedrifter bare er for menn. Mange tror nok det er veldig tungt fysisk og skittent arbeid, men digitale løsninger og en mer moderne maskinpark gjør at også verksteder som vårt er mye rensligere og lettere å jobbe i, enn bare for noen år siden.

Her kan du lese mer om Jankos

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.