Liten festival i vekst:

Her er alt du trenger å vite om Transform-festivalen i Trondheim

Bosnias Billie Holiday, Amira Medunjanin fra Sarajevo, er en av stjernene som kommer til verdensmusikkfestivalen Transform. Og i år setter Trondheims største lille festival, ny deltaker-rekord.
Transformfestivalen

Transform-festivalen arrangeres fra 1. til 5.november. De fleste arrangementene vil gå av stabelen på Dokkhuset på Nedre Elvehavn.

- Årets Transform-festival blir den største i rekken. Vi er mange som jobber utrolig hardt for å kunne presentere et større spekter av musikk fra den store verden i Trondheim. Vi er blitt en internasjonal by med over 140 ulike nasjonaliteter, men det gjenspeiles ikke nødvendigvis på byens scener. Det finnes store publikumsgrupper i byen som er lite inkludert i byens profesjonelle kulturliv, og det vil vi gjøre noe med. Ikke bare fordi det er naturlig og god integrering, men fordi det gjør byen så utrolig mer spennende!, forklarer Hill-Aina Steffenach, daglig leder for Transform.

I denne miksen passer Amira Medunjanin fra Sarajevo perfekt. Hun er født i Sarajevo og vokste opp i en tid da populariteten for tradisjonell musikk var stor i tidligere Jugoslavia. Spesielt sevdahlinka fikk en spesiell plass i hennes hjerte. Sevdah kan ikke lett oversettes til norsk, men beskriver et univers av følelser rundt kjærlighet, smerte, håp, håpløshet og livet i seg selv, og sangene kan på mange måter sammenliknes med portugisisk fado eller spansk duende. Hun er i dag en internasjonalt anerkjent artist. Musikktalent og utseende gjør at hun gjerne blir omtalt som “Bosnias Billie Holiday” av musikkskribenter.

- Sammen med fantastiske TrondheimSolistene og gitarist Ante Gelo fra Bosnia blir dette en sjelden perle av en konsert, tror Steffenach. God kvalitet på artistene er viktig, mener hun.

Les også: Dette er Transform

Fra republikken Yakutia i Russland kommer kanskje verdens råeste munnharpespiller; Olena Podluzhnaya, som også imiterer dyre og fuglelyder så bra at du snur deg rundt for å se om de sitter rett ved siden av.  

Fra republikken Yakutia i Russland kommer kanskje verdens råeste munnharpespiller; Olena Podluzhnaya, som også imiterer dyre og fuglelyder så bra at du snur deg rundt for å se om de sitter rett ved siden av.  

 

- Kunst og kultur er en av de viktigste faktorene for å komme i kontakt med hverandre og bryte ned fordommer. Så vi inviterer topp artister, som alle har et stort navn innen sitt land eller musikkfelt, for å holde konserter - gjerne i samarbeid med profesjonelle aktører i Trondheim. Slik håper vi at publikum skal få oppleve noe genuint nytt og flott.

Obs! Du finner alle arrangementene og billettene ved å trykke her! (se også program nederst i denne saken)

Viktig samarbeid

Festivalen og Transform sitt arbeid det siste året, har medført viktig samarbeid med festivaler og organisasjoner som både får artister til Trondhem, men som også hjelper med eksport av musikere og håndverkere i vår region, ut i verden. To av festivalene ligger i henholdsvis Mumbai og Kalkutta i India.

- Slike samarbeid er noe det vil komme flere eksempler på fremover, lover Hill-Aina.

Nils-Olav Johansen er årets DremTeam-artist. 

Nils-Olav Johansen er årets DremTeam-artist. 

Blant godbitene i år er at Nils-Olav Johansen (bildet) er årets DremTeam-artist, med konsert lørdagen kl. 20.

- Han er en musikalsk magiker, og det vil komme frem til sitt fulle lørdag kveld, slår festivallederen fast.

Fokus på skjevfordeling

- I tillegg til konserter vil vi også formidle kunnskap om samfunn og samfunnspolitikk. Verden ser en enorm strøm av flyktninger grunnet krig, klimaendringer og konflikter. Skjevfordelingen av goder, og ikke minst utnyttelse av fattige land til fordel for rike, er viktige aspekter å kjenne til i debatten rundt innvandring og integrering, sier Transform-lederen.

Festivalen samarbeider også med LO og deres Mangfold- og integreringskonferanse, som tar for seg norske forhold i arbeidslivet og innvandrere. Og det er sterke navn som vil sette ulike tema på dagsorden:

- Vi er veldig glade for at Erling Borgen kommer til seminaret Underrapoortert virkelighet på Dokkhuset lørdag, sammen med kolleger fra Israel, Togo, Tyrkia og Jemen. Norge er en fredelig plett som ligger langt unna verdens store konfliktområder, men vi er aktivt med i mange av konfliktene og det bør man kanskje diskutere mer, mener Hill-Aina.

Reporter og forfatter Erling Borgen deltar i Transform-seminaret Underrapportert virkelighet, der reportere og andre som rapporterer om brudd på menneskerettighetene, deltar. 

Reporter og forfatter Erling Borgen deltar i Transform-seminaret Underrapportert virkelighet, der reportere og andre som rapporterer om brudd på menneskerettighetene, deltar. 

 

Kjøp festivalpass her!

Hun nevner også rytmefyrverkeriet Mamadou Diabate Band som spiller fredag kveld.

- De er legendariske!

Videre bør kapasiteter som Dag Hoel og Kristoffer Egeberg nevnes. De snakker om tema som Israel og de kristne, samt Norges mer og mer utvidete rolle i fredsbevarende operasjoner.

Fra 31.oktober til 5.november er det utstilling på Torget, kalt Beads around the world. Dette omtale som en forunderlig og vakker reise i historie, kultur og geografi, hvor perler (beads) står i sentrum.

Under her er hele programmet (trykk her for kjøp av billetter):

1.november: St. Olavs Hospital, bevegelsessenteret, kl. 12.00: Forståelse av helse og sykdom i ulike kulturer, og bruk av alternative behandlingsmetoder for helbredelse.

1.november: Litteraturhuset, kl. 19.00: Dag Hoel; Armageddon Halleluja!

1.november: Dokkhuset, kl. 20.00: Teofilovic / Amira og TrondheimSolistene

 
 

2.november: Litteraturhuset, kl. 19.00: Kristoffer Egeberg - Fredsnasjonen Norge

2.november: Dokkhuset, kl. 20.00: Dobbelkonsert: The Secret In Our Voice og Afenginn-Opus (under)

2.november: Cafe Ni Muser, kl. 20.00: Griot Family - en reise til Vest-Afrikas hvite strender og varme sol

Afenginn, med karismatiske Kim Nyberg i front har helt siden oppstarten i 2002 utfordret sitt musikalske univers med stadig nye retninger.  

Afenginn, med karismatiske Kim Nyberg i front har helt siden oppstarten i 2002 utfordret sitt musikalske univers med stadig nye retninger.  

 

3.november: Radisson Blu Royal Garden Hotel, kl. 09.00 - 15.00: Mangfolds- og integreringskonferansen 2017 - hvordan går det nå, egentlig? Om fakta, myter og fake news

3.november: Cafe Ni Muser, kl. 20.00: Dobbelkonsert: Teofilovic og Lajos Sarkozy Band

3.november: Dokkuset, kl. 21.00: Dobbelkonsert: Are Möller Trio, med gjester


4.november: Dokkhuset, kl. 09.00: Underrapportert virkelighet (konferanse med bl.a. Erling Borgen)

4.november: Frimurerlogen, kl. 17.00: Diwali-Chaar Yaar (konsert)

4.november: Festsalen, kl. 19.00: Dalakopa-konsert og dansefest

4.november: Dokkhuset, kl. 20.00: Dobbelkonsert med Nils-Olav Johansen DreamTeam og Makoomba


5.november: Kulturhuset ISAK, kl. 12.00-17.00: Barnas verdensdager

5.november: Vår Frue Kirke, kl. 19.00: Jordspent og himmelvendt - et svensk/norsk musikermøte

Kjøp billetter her!
Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.