EVRY utvider i Trondheim for å skape ny teknologi

Etter et halvt århundre med fokus på drift av IT-systemer, transformerer EVRY seg nå til et innovasjonsselskap.

Godt humør og positiv innstilling er viktig hos EVRY. Her er det Janniche Aarøen (foran til venstre) og Mai-Britt Højholdt (bak venstre), sammen med Kristoffer Telstad (foran høyre), Karoline Børresen (midten til høyre) og Laila Frøseth Ellingsen (bak høyre) som har et artig møte!
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

På innsiden av det skinnende EVRY-bygget på Sluppen skjer det ting. Den nordiske IT-giganten skal vokse og utvikle seg i årene fremover. Det merkes også her i Trondheim, hvor EVRY har ca. 400 ansatte.

Roger Flataker, avdelingsleder development hos EVRY i Trondheim.

- EVRY har hovedsakelig vært en driftsleverandør. Nå skal vi vri organisasjonen over mot å jobbe mer med modernisering og innovasjon, forteller Roger Flataker, avdelingsleder for Development i EVRY Trondheim. Nå i desember starter jakten på flere medarbeidere her i byen.

- Vi tenker 30 personer nå i første omgang – det blir flere, sier Flataker.

Høres dette spennende ut? Se stillingene i EVRY her (Obs! Fristen for disse stillingene er utløpt!)

Samfunnet digitaliseres raskt. EVRY har derfor sett behovet for mer fokus mot utvikling av tjenester og produkter for folks hverdag og er trolig allerede en del av din hverdag: Bruker du nettbank, henter en pakke i posten, passerer en bomstasjon, benytter e-resept eller sjekker togtider, så er det stor sjanse for at du bruker en tjeneste fra EVRY. Over fire millioner mennesker i Norden bruker selskapets tjenester daglig.

- Vi er store innen banktjenester, konsulenttjenester og applikasjonsdrift. Vi driver med alt det på baksiden, kan du si, men basisdrift kan utføres bedre og billigere gjennom  våre partnere Amazon, Google, Microsoft og IBM For oss blir digital transformasjon, gjennom for eksempel robotisering og applikasjonsutvikling, det som skal føre EVRY inn i fremtiden, sier Flataker.

I dette fremtidsbildet blir de ansatte og deres kompetanse selve nøkkelen. Noe av det ansatte i EVRY får jobbe med, kommer dessuten fra dem selv. Under spesielle fagkvelder får ansatte jobbe fritt med teoretisk og praktisk problemløsing. Metodikken «design thinking» skal gjennomsyre EVRY. Blant de konkrete innovasjonsgrepene i EVRY er såkalte strategiske design-laber – et konsept som også planlegges i Trondheim.

- I denne laben vil våre kunder få tid og rom til å utvikle ulike konsepter i tett samarbeid med våre ansatte, gjerne fra skisser og helt frem til ferdig løsning. Vi har også flere prosjekter som tar i bruk spennende teknologier, som Blockchain, RPA og AI. EVRY har dessuten EU-støtte og løpende prosjekter sammen med store selskaper om utvikling av ulike nyskapende tjenester, forteller Flataker.

Denne gjengen hos EVRY i Trondheim trenger mange nye kolleger!

Intern mobilitet

Vi går rundt i det flotte EVRY-bygget. Seks etasjer med topp moderne og åpne kontorlandskap, der nye møbler, store vinduer og trivelige møterom styrker inntrykket av en fremoverlent organisasjon. Ja, det finnes selvsagt også stoler, bord og saccosekker i sterke og varierte farger, noe som er blitt en naturlig del av alle innovasjonsmiljøer.

For å utvikle medarbeiderne legger EVRY blant annet til rette for intern mobilitet. De ansatte kan gå mellom prosjekter og avdelinger, eller til og med mellom ulike byer, om det passer slik. En slik mobilitet gir variasjon og fleksibilitet.

- Liker man det man gjør, blir man flinkere, mener Flataker.

Les også: - Er bransjens mest attraktive arbeidsplass

I likhet med mange IT-selskaper har EVRY en forholdsvis lav kvinneandel. 24 prosent av de ansatte i EVRY er kvinner. I ledelsen er det noe bedre, med 27 prosent.

- Kvinneandelen er helt klart et fokus for oss og hele IT-bransjen. Kanskje vil mer innovasjons- og designfokus tiltrekke litt andre typer kandidater.

Hos EVRY er bygningen i betonmg og nyskapende stål, mens innsiden preges av åpne landskap og tilstøtende møtelokaler som skal skape trivsel og inspirasjon.

Støtte til lokale gründere

Støtte og samarbeid med lokale gründere i Trøndelag står også høyt på agendaen.

– Med vår størrelse har vi et særlig ansvar for å bidra til at innovasjonskraften øker, ikke bare i eget hus, men også i gründermiljøene. Vi har en bevisst satsing mot start-up miljøene, som vi vil ha enda bedre forutsetninger for å lykkes med i fremtida, sier Flataker, og nevner vaskehjelp.no som eksempel på en app EVRY har vært med å lage.

Blant de vi treffer på rundturen hos EVRY, er Wenche Aarøen, en 32 år gammel UX-designer. Hun jobber med skisser og utkast til en app for en kunde. Både tusjer, tegnebøker og programvare tas i bruk.

- EVRY er en spennende plass. Her får man bruke kreativiteten, og det er flotte kolleger, sier Wenche.

UX-designer Wenche Aarøen i EVRY i Trondheim. Her sammen med avdelingsleder development, Roger Flataker.

- Det sosiale miljøet hos oss er viktig. Folk er aktive også på fritida. EVRY ble for øvrig nylig kåret til landes mest attraktive IT-bedrift, bare etter Google, Microsoft og Finn.no. Dette er selskaper som vi mer enn gjerne deler liste med, smiler Flataker.

Her finner du mer innhold fra EVRY!