DUBAI: Utsikt fra stranden på Atlantis, ytterst på The Palm.  
    
      (Foto: Privat)

DUBAI: Utsikt fra stranden på Atlantis, ytterst på The Palm.   Foto: Privat

Julegaven de aldri glemmer

Hvis du pleier å glemme hva som lå under treet i fjor er du ikke alene, men for disse tre reiseentusiastene er saken en helt annen. De har nemlig gitt og fått gaver de aldri glemmer: en uke i Dubai, en langhelg i Malaga og en fotballtur til England. Nå deler de opplevelsene og sine beste tips med deg som drømmer om å gjøre det samme.
Ving

Vi nordmenn elsker å reise, og du er kanskje en av dem som er fristet til å legge en reise under juletreet i år? En som allerede har gjort det er moren til Mari Hole. Hun overrasket datteren med en reise til Dubai for noen år siden.

– Mamma er en av de mest reiseglade personene jeg vet om. Hun hadde nevnt at hun ville reise til Dubai i julen, og da jeg og lillesøsteren min – som begge levde på studentbudsjett da – fikk vite at vi fikk turen dit i julegave ble vi både overrasket og glade, forteller Mari.

STORFAMILIEN PÅ TUR: Mari Hole ble overrasket av moren med en tur til Dubai, og de feiret julen i eksotiske omgivelser sammen søsteren, tanten og flere familiemedlemmer.  
    
      (Foto: Privat)

STORFAMILIEN PÅ TUR: Mari Hole ble overrasket av moren med en tur til Dubai, og de feiret julen i eksotiske omgivelser sammen søsteren, tanten og flere familiemedlemmer.   Foto: Privat

 

Familien reiste noen dager før julaften, og til sammen var de syv personer på tur: Mari og søsteren, moren deres, en tante, to fettere og den ene fetterens samboer.

– Vi pleier egentlig å ha en veldig tradisjonell julefeiring, så vi var nysgjerrige på hvordan feiringen i Dubai ville bli sammenlignet med den, sier Mari.

Les mer: Dubai – størst, best og vakrest

JULEFEIRING I DUBAI: Mari var spent på hvordan det ville bli med julestemningen, men forteller at de spektakulære juledekorasjonene og den gode stemningen gjorde julaften til en flott dag.  
    
      (Foto: Privat)

JULEFEIRING I DUBAI: Mari var spent på hvordan det ville bli med julestemningen, men forteller at de spektakulære juledekorasjonene og den gode stemningen gjorde julaften til en flott dag.   Foto: Privat

På julaften så familien først på Disney-filmer på pc-en iført nisseluer, før turen gikk ned på stranden – også iført nisseluer. Der tilbrakte de nesten hele dagen. Julemiddagen besto av en overflod av godsaker i det Mari kaller verdens største buffe, og kvelden ble avsluttet med drinker i baren på et av verdens mest luksuriøse hotell, Burj Al Arab.

VERDENS MEST LUKSURIØSE: Kunne du tenke deg å runde av julaften med en drink i baren på et av verdens mest luksuriøse hotell – Burj Al Arab?  
    
      (Foto: Ving)

VERDENS MEST LUKSURIØSE: Kunne du tenke deg å runde av julaften med en drink i baren på et av verdens mest luksuriøse hotell – Burj Al Arab?   Foto: Ving

 

– Jeg forventet egentlig en julaften uten så mye julestemning, men jeg tror sjeldent jeg har fått mer julestemning enn i Dubai. Den kom med én gang, for til og med juledekorasjonene er verdens største og beste i der, akkurat som alt annet. Det ble en veldig fin dag, forteller Mari.

Nysgjerrig på hvilke reisemål du kan fly direkte til fra Trondheim i vinter? Du kan se alle charteravgangene fra Værnes på denne siden. Husk at Ving også tilbyr reiser til over 50 storbyer og mange eksotiske reisemål. 

I Dubai bodde Mari sammen med familien i en suite med fire soverom på JA Oasis Beach Tower.

JA OASIS BEACH TOWER: Mari og familien bodde på JA Oasis Beach Tower, et populært leilighetshotell i Jumeirah Beach med det meste du kan ønske deg.  
    
      (Foto: Ving)

JA OASIS BEACH TOWER: Mari og familien bodde på JA Oasis Beach Tower, et populært leilighetshotell i Jumeirah Beach med det meste du kan ønske deg.   Foto: Ving

 

– Det er ikke mange steder du kan starte dagen med å ligge på stranden mens kameler går forbi, for så å ta en taxi-båt over elven, gå på markedene i den gamle bydelen og deretter ta turen opp i verdens høyeste bygg Burj Khalifa.

En ørkenutflukt var imidlertid blant opplevelsene som gjorde mest inntrykk.

– Omgivelsene er så eksotiske og vakre i Dubai! Vi kjørte jeep over sanddynene i full fart, før vi parkerte bilene, plantet føttene i sanden og beundret solnedgangen i ørkenhorisonten. Når mørket senket seg fikk vi servert en skikkelig god middag. Utflukten var i det hele tatt en spennende opplevelse utenom det vanlige.

VERDENS HØYESTE BYGG: I løpet av besøket i Dubai var Mari innom Burj Khalifa, verdens høyeste bygg, og beundret den spektakulære utsikten.  
    
      (Foto: Privat)

VERDENS HØYESTE BYGG: I løpet av besøket i Dubai var Mari innom Burj Khalifa, verdens høyeste bygg, og beundret den spektakulære utsikten.   Foto: Privat

 

Mari kan også tipse om den libanesiske restauranten Abd El Wahab, som bød på en av turens beste matopplevelser.

– Bestill et bord på terrassen, så kan du nyte fantastisk mat og samtidig ha utsikt til det spektakulære fonteneshowet foran Burj Khalifa. Det høres kanskje ut som en klisjé, men det er virkelig en opplevelse å få med seg.

Både Mari, søsteren og moren er enige om at julegavereiser kan anbefales.

– Absolutt! Reiser gir minner som varer livet ut, og for meg er det en mye finere og mer personlig gave enn ting du egentlig bare kan gå i butikken og kjøpe selv. Det trenger ikke nødvendigvis være den dyreste eller lengste reisen, og man kan jo også gå sammen og bli enige om at man gir hverandre en reise i julegave, tipser Mari.

IKKE GÅ GLIPP AV: Fonteneshowene foran Burj Khalifa er en opplevelse det er verdt å få med seg.  
    
      (Foto: Ving)

IKKE GÅ GLIPP AV: Fonteneshowene foran Burj Khalifa er en opplevelse det er verdt å få med seg.   Foto: Ving

Ifølge henne er Dubai et godt alternativ hvis man er på utkikk etter en reise som passer for de fleste.

– Dubai er virkelig det perfekte stedet for en variert og allsidig ferie. Alt føles luksuriøst og overdådig. Alt er verdens største, verdens høyeste, verdens beste eller verdens eneste et eller annet, noe som er fascinerende i seg selv. Det er så mye å finne på der at det garantert finnes noe for enhver smak og interesse, avslutter Mari.

GI BORT EN SPANSK LANGHELG: Malaga har lenge vært mest kjent som utfartsåren til badebyene i nærheten, men den kule byen er perfekt for en liten storbyhelg.  
    
      (Foto: Privat)

GI BORT EN SPANSK LANGHELG: Malaga har lenge vært mest kjent som utfartsåren til badebyene i nærheten, men den kule byen er perfekt for en liten storbyhelg.   Foto: Privat

Mor og datter på spansk storbytur

Marianne Kongerud ble overrasket av datteren med en langhelg i Malaga. Datteren Lén-Veronica hadde ringt arbeidsgiveren og sørget for fri på hennes vegne – uten at Marianne fattet mistanke.

– Malaga har lenge vært mest kjent som utfartsåren videre til de kjente badebyene langs Costa del Sol, men det er en kul by med storbyvibber, og jeg tenkte det ville falle i smak hos mamma, forteller Lén-Veronica.

– Det var utrolig gøy når det gikk opp for meg hva det sammenrullede papiret jeg fikk i gave var. Jeg hadde overhodet ikke forventet en reise, og at alt var bestilt og tatt hånd om gjorde det ekstra morsomt, sier Marianne.

MOR OG DATTER-TURER: Marianne og Lén-Veronica har vært både i Malaga, London og Paris på «gaveturer» og synes det er en fantastisk gave – både å få og å gi.  
    
      (Foto: Privat)

MOR OG DATTER-TURER: Marianne og Lén-Veronica har vært både i Malaga, London og Paris på «gaveturer» og synes det er en fantastisk gave – både å få og å gi.   Foto: Privat

 

I løpet av helgen i Malaga sto blant annet shopping i handlegaten Calle Marqués de Larios og en tur opp til den gamle borgen Castillo de Gibralfaro i åssiden på programmet.

– Malaga er en spennende by, og vi rakk å oppleve litt av hvert bare på en langhelg. Jeg vil anbefale alle å stikke innom markedshallen Mercado Central Atarazanas, der matbodene står tett i tett og bugner av frukt, oliven, nøtter og skinker. Det store glassmaleriet som nærmest utgjør hele veggen mot Calle Sagasta, setter prikken over i-en, tipser Lén-Veronica.

KOSELIG SENTRUM: I handlegaten Calle Marqués de Larios i Malaga summer det av liv både morgen og kveld.  
    
      (Foto: Privat)

KOSELIG SENTRUM: I handlegaten Calle Marqués de Larios i Malaga summer det av liv både morgen og kveld.   Foto: Privat

 

Ifølge Marianne er turen til Malaga en av de beste gavene hun noen gang har fått.

– Det var helt fantastisk. Jeg fikk tilbringe tid med datteren min og samtidig oppleve en by jeg aldri hadde vært i før. Det var rett og slett en perfekt gave og en perfekt helg.

For Lén-Veronica er et av de beste minnene fra turen da hun og moren ruslet gjennom de trange brosteinsgatene og slo seg ned på et koselig spisested de fant underveis.

STORBY I LITE FORMAT: I Malagas trange brosteinsgatene bugner det av sjarmerende butikker og koselige spisesteder. Malaga er kjent for tapas, og når du smaker forstår du hvorfor.  
    
      (Foto: Ving)

STORBY I LITE FORMAT: I Malagas trange brosteinsgatene bugner det av sjarmerende butikker og koselige spisesteder. Malaga er kjent for tapas, og når du smaker forstår du hvorfor.   Foto: Ving

 

– Restauranten var det egentlig ikke noe spesielt med, men det å være på jentetur, bare oss to, og å sitte og skravle og le mens vi stappet i oss manchego-ost og spansk skinke med cava til – det er ett av de triveligste minnene fra hele turen, forteller hun.

Hun er heller ikke i tvil når vi spør om hun vil anbefale å gi bort en reise i gave.

– Uten tvil! Det er ikke til å stikke under en stol at det koster litt mer å kjøpe en reise enn det gjør å kjøpe en vanlig julegave, men en gang i ny og ne er det fantastisk å kunne gi bort en opplevelse som du vet vil bli husket i lang tid.

STRAND OG BY: Havnepromenaden Muelle Uno byr på en hyggelig spasertur langs havet. Følger du den hele veien ut til fyrtårnet havner du på den fine bystranden La Malagueta.  
    
      (Foto: Ving)

STRAND OG BY: Havnepromenaden Muelle Uno byr på en hyggelig spasertur langs havet. Følger du den hele veien ut til fyrtårnet havner du på den fine bystranden La Malagueta.   Foto: Ving

 

Marianne er helt enig med datteren. 

– Vi burde egentlig være mye flinkere til å gi hverandre gaver som dette. Å reise eller bare å oppleve noe sammen gir hyggelige minner vi kan kose oss med i lang tid, i stedet for materialistiske ting vi egentlig ikke trenger, sier Marianne.

LES MER: I disse syv byene kan du kombinere storbyliv med strandliv

UFORGLEMMELIG OPPLEVELSE: Fotballentusiaster i familien? Da faller det garantert i smak å finne en fotballreise under juletreet.  
    
      (Foto: Ving)

UFORGLEMMELIG OPPLEVELSE: Fotballentusiaster i familien? Da faller det garantert i smak å finne en fotballreise under juletreet.   Foto: Ving

 

Kjærligheten til Liverpool – og hverandre

Else Nygaard hadde knapt hadde vært på en eneste fotballkamp og var langt fra fotballentusiast – likevel kjøpte hun en fotballreise i gave til mannen sin og seg selv.

– Oddmar og broren Bjørn vokste opp i Tromsø på 70-tallet, og allerede da var tippekampen ukas desiderte høydepunkt. De kjøpte til og med effekter på postordre fra England, og Liverpool-speilet fra den tiden har vi fortsatt hjemme hos oss, sier Else.

LIVERPOOL FOR ALLTID: Liverpool-fanen Oddmar har fortsatt speilet fra 70-tallet. Etter mange år som supporter fikk han kampbilletter i julegave av kona Else.  
    
      (Foto: Privat)

LIVERPOOL FOR ALLTID: Liverpool-fanen Oddmar har fortsatt speilet fra 70-tallet. Etter mange år som supporter fikk han kampbilletter i julegave av kona Else.   Foto: Privat

 

Hun forteller at de to brødrene begge spilte fotball på Fløya i Tromsø, og de kranglet så busta føyk om engelsk fotball. Oddmar heiet på Liverpool og Bjørn på Leeds.

– Oddmars kjærlighet til Liverpool har aldri tatt slutt, men han kom seg liksom aldri på kamp. Det måtte jeg til slutt gjøre noe med, og jeg tenkte at denne opplevelsen måtte jeg dele med ham.

GOD STEMNING I LIVERPOOL: Det ble ikke seier til favorittlaget, men helgen i Liverpool ble like fullt en fulltreffer.  
    
      (Foto: Privat)

GOD STEMNING I LIVERPOOL: Det ble ikke seier til favorittlaget, men helgen i Liverpool ble like fullt en fulltreffer.   Foto: Privat

 

Else fulgte med når billettene ble lagt ut og endte med å bestille kampbilletter og hotellovernattinger gjennom Ving.

– Jeg glemmer aldri hvor glad og overrasket han ble da han åpnet gaven. Det var helt ubetalelig, forteller hun.

Turen gikk til Liverpool i mars året etter, da slaget sto mellom Liverpool og Manchester United.

– Byen var kanskje den største overraskelsen. Det ble en utrolig hyggelig helg med besøk på gode restauranter, litt shopping, en tur innom kjente Cavern Club, hvor de bare spilte Beatles-musikk, og selvfølgelig – fotball.

ENDELIG KAMPKLAR: Oddmar har heiet på Liverpool siden han var ung, og tippekampen var ukens høydepunkt. Å få en fotballreise i julegave var et annet.  
    
      (Foto: Privat)

ENDELIG KAMPKLAR: Oddmar har heiet på Liverpool siden han var ung, og tippekampen var ukens høydepunkt. Å få en fotballreise i julegave var et annet.   Foto: Privat

Selve kampdagen beskriver Else som magisk.

– Halve byen var enten på vei til stadion eller på vei til en pub for å få med seg kampen derfra, og det var en utrolig stemning og en helt spesiell atmosfære. Jeg får gåsehud bare av å tenke på når hele stadion sang «You’ll Never Walk Alone», forteller hun.

Kampresultatet derimot, det ble så som så.

–  Steven Gerrard, som da var kaptein, fikk rødt kort og ble utvist etter 38 sekunder. Liverpool tapte. Men det betyr bare at vi må tilbake en gang til for å se dem vinne, smiler Else.

Vil du lese mer om hvordan det er på fotballtur? Manchester – mye mer enn fotball

FORNØYD SUPPORTER: Else var ikke fotballfan selv, men kjøpte en fotballreise til mannen Oddmar i julegave. Å se ham pakke opp gaven var helt ubetalelig, forteller hun.  
    
      (Foto: Privat)

FORNØYD SUPPORTER: Else var ikke fotballfan selv, men kjøpte en fotballreise til mannen Oddmar i julegave. Å se ham pakke opp gaven var helt ubetalelig, forteller hun.   Foto: Privat

Slik kjøper du en reise i gave til noen du er glad i

Å kjøpe en overraskelsestur er ikke så vanskelig som det kan høres ut. Det vanskeligste er å holde på hemmeligheten helt til jul!

 • Det enkleste er å bestille en helgetur, for eksempel til en storby, men du kan selvfølgelig også bestille reiser til sydenreisemål eller andre eksotiske destinasjoner. Pass på at turen ikke kolliderer med jobb eller lignende.
 • Ving tilbyr direktefly til flere spennende reisemål i vinter.
 • Allier deg med personens nærmeste, for eksempel kjæresten, en god venn eller foreldre. Dobbeltsjekk at personen du vil overraske ikke har planer i det aktuelle tidsrommet.
 • Be de du kontakter om å passe på at det ikke legges noen uforanderlige planer akkurat i perioden du planlegger reisen. Du kan også be dem om å legge noen fiktive planer med personen for å være sikker på at det ikke planlegges noe annet. Husk å si at det er en hemmelighet!
 • Når du har bestilt reisen kan du printe ut billetten og rulle den sammen, pynte med et silkebånd og legge den i en fin gaveeske som du pakker inn som en vanlig julegave. Det blir garantert god stemning på julaften!
 • Vær obs på at endring av billetter som regel medfører ekstrakostnader, så vær helt sikker på at datoene du velger passer. Og pass på at du skriver navnet til personen du skal overraske riktig på billetten!

Tips! Hvis du ikke vil bestille hele reisen på forhånd kan du for eksempel gi bort et reisegavekort. Akkurat nå får du 10 % i rabatt på reisegavekort fra Ving.


Vil du ha flere gavetips? Dette er årets beste gaver til reiseglade.

Les flere saker fra Ving:

Fem cruisemyter du ikke bør tro på

Vinterens store reiseguide: Hit bør du reise

Kanariøyene: Slik velger du riktig øy

Dette bør du tenke på når du velger hotell i ferien

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.