Med slike medarbeidere, er det sjelden en kjedelig arbeidsdag hos Siva på Brattøra! F.v. kommunikasjonsdirektør Roy Strømsnes, rådgiver Gro Helene Lerflaten og seniorrådgiver Tor Bjøru. 

Med slike medarbeidere, er det sjelden en kjedelig arbeidsdag hos Siva på Brattøra! F.v. kommunikasjonsdirektør Roy Strømsnes, rådgiver Gro Helene Lerflaten og seniorrådgiver Tor Bjøru. 

Leder an i nasjonal næringsutvikling:

Fra Siva i Trondheim utvikles tusenvis av norske bedrifter

Ikke rart humøret er på topp hos Siva: De siste årene har norske bedrifter tilknyttet statsforetaket i de anonyme kontorlokalene på Brattøra i Trondheim, generert hele 37,3 milliarder i verdiskaping.

Nå har riktignok seniorrådgiver Tor Bjøru (til høyre på hovedbildet) nettopp hatt bursdag, og kanskje dratt med seg ekstra godfølelse på jobb denne dagen, men i Sivas hovedkvarter oppe i Pirsenteret ved vakre Trondheimsfjorden, er det uansett god stemning.

- En utrolig artig og givende plass å jobbe, skryter den blide veteranen. Han har vært her i 30 år og fulgt utviklingen på nært hold. I dag jobber det rundt 45 mennesker i Siva, omtrent jevnt fordelt på de to avdelingene Eiendom og Innovasjon. Hovedmålet er å utløse lønnsom næringsutvikling i bedrifter og regionale nærings- og kunnskapsmiljø. Dette skjer i hovedsak gjennom såkalte næringshager der ulike firmaer samles, og såkalte inkubatorer der gründere og oppstartbedrifter får støtte og medeierskap fra Siva i arbeidet med å starte ny virksomhet.

- Spesielt de siste årene har det skjedd utrolig mye bra med Siva. Men noe som går igjen gjennom hele historien er samfunnsengasjementet her, mener Bjøru. Han får full støtte av kollegaen, rådgiver Gro Helene Lerflaten. De jobber i Eiendomsavdelingen i Siva, som håndterer rundt 700 leietakere over hele landet. Den andre store delen av statsforetaket er Innovasjonsavdelingen, som støttet rundt 3200 norske bedrifter i 2016.

- Siva er utrolig viktig for utviklingen av næringslivet i hele Norge. Å ha en jobb som virkelig utgjør en forskjell, betyr noe ekstra, mener Lerflaten, som også stortrives i Siva. Og tidlig i 2018 får hun enda flere kolleger. Kommunikasjonsdirektør Roy Strømsnes sier at Siva har to trainee-stillinger som skal besettes.

- Dette er en kjempespennende mulighet til å lære om næringsutvikling, sier han.

Vil du bli trainee hos Siva i Trondheim? Trykk her! (OBS! Fristene for søknader kan være gått ut!)

Siden oppstarten i 1968 har Siva i Trondheim hjulpet mange tusen norske gründere og bedrifter med kapital eller lokaler. Her er noen av dem som hver dag jobber for å hjelpe det norske næringslivet: F.v. Tor Bjøru, Grethe Johnsen, Cristina Santos og Gro Helene Lerflaten. 

Siden oppstarten i 1968 har Siva i Trondheim hjulpet mange tusen norske gründere og bedrifter med kapital eller lokaler. Her er noen av dem som hver dag jobber for å hjelpe det norske næringslivet: F.v. Tor Bjøru, Grethe Johnsen, Cristina Santos og Gro Helene Lerflaten. 

Feirer jubileum

Neste år bli det stor jubileumsfeiring av Siva, eller Selskapet for industrivekst SF, som det formelt heter. Siva ble etablert i 1968 i Trondheim og er en del av det næringsrettede virkemiddelapparatet i Norge. Arbeidet Siva gjør har ringvirkninger i hele landet. En oversikt fra i mai viser at i perioden 2013-2015, hadde bedrifter tilknyttet Sivas inkubatorer og næringshager generert 37,3 milliarder i verdiskaping. I fjor tok inkubatorene inn over 70 prosent flere nye bedrifter enn året før. Næringshagene hadde en tilsvarende økning på 47 prosent. I 2016 var rundt 3200 bedrifter tilknyttet Sivas inkubasjons- og næringshageprogram.

Les også: Her finner du tall og fakta om Siva

Tor Bjøru og Gro Helene Lerflaten og de andre i eiendomsavdelingen, jobber med å finne eiendom som Siva kan investere i, gjerne i form av de såkalte næringshagene der ulike bedrifter lokaliseres under samme tak. Kravet til eiendomsdriften er ordinær avkastning, så her er det ikke snakk om statlige almisser på noe sett og vis.

Ikke gaver

I innovasjonsavdelingen jobber man med investeringer og programmer som bidrar til å utvikle nytt næringsliv og skape vekst i eksisterende bedrifter og bedriftsfelleskap. Det gjør også arbeidsdagen variert og lærerik for de som jobber der.

- Ja, vi bidrar til utvikling og innovasjon, men hos oss må man også forholde seg til de formelle strukturene i de ulike bedriftene. Det er mye å følge opp for å påse at investeringene ikke er bortkastet, sier rådgiver Cristina Santos.

Hos innovasjonsavdelingen i Siva får man utvikle og hjelpe gründere og bedrifter over hele landet. Det gjør arbeidsdagen spennende, synes rådgiver Cristina Santos. I forgrunnen sitter seniorrådgiver Ragnar Waalen. 

Hos innovasjonsavdelingen i Siva får man utvikle og hjelpe gründere og bedrifter over hele landet. Det gjør arbeidsdagen spennende, synes rådgiver Cristina Santos. I forgrunnen sitter seniorrådgiver Ragnar Waalen. 

 

Foruten samfunnsengasjementet i Siva, så mener rådgiver Grethe Johnsen at de er heldige som får jobbe med flinke gründere, bedrifter og investorer over hele landet.

- Siva legger ting til rette, men det hadde ikke skjedd noe om det ikke var for de mange bra folkene der ute. Det kan være på Lovund med  sine 500 innbyggere, eller i Oslo – uansett så vokser det frem spennende prosjekter og bedrifter overalt. Det gjør det lettere å trives her også, ikke minst fordi vi lykkes når andre lykkes. Det er det som driver oss, sier hun.

Viktig å være i Trondheim

Midt i kontorlandskapet sitter Siva-direktør Espen Susegg. Han er stolt over at Siva fra sin posisjon 560 kilometer fra Oslo, har lykkes med å bli en av de viktigste drivkreftene for innovasjon i Norge, sammen med institusjoner som Forskningsrådet og Innovasjon Norge.

- At Siva ligger i Trondheim, er kjempeviktig. Jeg tror det setter oss i stand til å møte gründere og bedrifter over hele landet, på en bedre måte, enn om vi hadde operert i østlandsgryta, sier Susegg.

Administrerende direktør Espen Susegg er opptatt av Sivas lange historie, men mener også at det er viktig med fremtidsrettet utvikling av statsforetaket. 

Administrerende direktør Espen Susegg er opptatt av Sivas lange historie, men mener også at det er viktig med fremtidsrettet utvikling av statsforetaket. 

 

Han gleder seg stort til jubileumsåret 2018. Siva fyller 50 år og markerer det med egen jubileumsbok og fornyelse av merkevaredesignet, blant annet. Siva skal også flytte ut en periode, før de kommer tilbake til helt nyoppussede lokaler. Så gleder direktøren seg over fortløpende utvikling av foretaket også.

- Nylig kom nyheten om at regjeringen har satt av 50 millioner til etablering av de første sentrene innen konseptet som heter Norsk katapult, hvor man skal gjøre det lettere for innovative bedrifter å teste løsningene sine. Slik kan nye ideer utvikles mer effektivt, og det er fantastisk å se at norske politikere har så sterk tro på det vi gjør, sier Susegg.

Redskap for innovasjon

Katapultsentrene tilbyr ekspertise, avansert utstyr og fasiliteter tilrettelagt for testing, simulering og visualisering. Slik kan nye produkter og tjenester utvikles raskere, billigere og bedre. Det gir økt konkurransekraft og bidrar til at flere lykkes med innovasjonsprosjektene sine. Ordningen er utformet av Siva sammen med Forskningsrådet og Innovasjon Norge.

Les også: Dette er Norsk katapult

- Katapult-konseptet kan gi innovative norske bedrifter ytterligere et redskap for å skape arbeidsplasser over hele landet, tror Susegg, mens to fra eiendomsavdelingen og to innovasjonsavdelingen tar en uhøytidelig (men egentlig blodig alvorlig) intern foosball-kamp ute i resepsjonen.

- Det er viktig å ha det artig på jobb, mener den blide gjengen.

Eiendoms- og innovasjonsavdelingene hos Siva tar gjerne et foosball-oppgjør i ledige stunder. F.v. Grethe Johnsen, Tor Bjøru, Gro Helene Lerflaten og Cristina Santos. 

Eiendoms- og innovasjonsavdelingene hos Siva tar gjerne et foosball-oppgjør i ledige stunder. F.v. Grethe Johnsen, Tor Bjøru, Gro Helene Lerflaten og Cristina Santos. 

 
Fakta om Siva:

Siva ble grunnlagt i 1968 og tilrettelegger for eierskap og utvikling av bedrifter og nærings- og kunnskapsmiljø i hele landet, med et særlig ansvar for å fremme vekstkraften i distriktene. Strategien frem mot 2020 er:

  1. Industriell utvikling og industrielle testarenaer for framtidsrettet industri
  2. Sterke regionale arenaer for kommersialisering av forskning og ideer fra næringslivet
  3. Siva som et relevant og fleksibelt virkemiddel med tilstrekkelig økonomisk handlingsrom

Denne strategien innebærer at Siva ønsker å ta en tydelig rolle innen omstilling av næringslivet i Norge. Selskapet prioriter samspillet med de øvrige virkemiddelaktørene, med hovedvekt på Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd.

 

Experis støtter Siva i rekrutteringen av nye trainees:

 

Experis er et rekrutterings- og konsulentselskap som tilbyr høyt kvalifiserte konsulenter, prosjektløsninger og rekruttering innen fire spesialistområder: Executive (lederrekruttering), Engineering, Finance og IT. Experis Trondheim består i dag av 90 konsulenter. Målet er å hjelpe trønderske kunder med kompetanse, slik at mål nås og vekst kan sikres. Experis har solide fagmiljø innen IT, Finance og Engineering, som sammen med utfordrende oppdrag hos våre kunder sørger for gode karrieremuligheter for konsulentene. Experis Executive er en av markedets fremste aktører innen Executive search and selection, og har lang erfaring med å rekruttere ledere til trøndersk næringsliv. Experis bistår din virksomhet med å finne dyktige ledere og nøkkelpersonell. Kontaktperson i denne sammenheng: Anne Dordi Alseth, epost: anne.dordi.alseh@no.experis.com, mobil: 924 48 268.

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.