Adrian Bechmann skal ta fagbrev som platearbeider og kanskje bli ingeniør i fremtida. Det får han gjøre som lærling hos Øysand Stål i Buvika. 

Adrian Bechmann skal ta fagbrev som platearbeider og kanskje bli ingeniør i fremtida. Det får han gjøre som lærling hos Øysand Stål i Buvika. 

Lærling i Trøndelag:

Lærlingen Adrian (18) tar en utdanning det gnistrer av

Adrian Bechmann (18) tar fagbrev som platearbeider hos Øysand Stål. Men han kan fort ende opp som ingeniør.
OTEK

- Jeg startet her i oktober og stortrives. Alle har tatt skikkelig godt imot meg, sier Adrian – foreløpig yngstemann hos Øysand Stål.

Sammen med OTEK (Opplæringskontoret for teknologifag, se faktaboks nederst) vil bedriften nå sette fokus på lærlingeordningen som rekrutteringsarena for framtiden. Mange bedrifter i norsk næringsliv mangler arbeidskraft og vil gjerne at flere ungdommer velger denne karriereveien. Fordelene er mange: Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det. Næringslivet etterspør dessuten ingeniører med fagbrev i bunn.

Les også: Dette er opptakskravene for en læreplass

- Jeg hadde lyst til å komme meg ut i arbeidslivet og ta utdanning der, forteller Adrian. Hver dag kjører han selv fra Kvål, der han bor sammen med sin mor. Det går greit å stå opp tidlig og komme seg av gårde, sier han.

- Adrian er flink til å komme når han skal, og han gjør jobben sin skikkelig, skryter daglig leder Åse Karin Kaasbøll hos Øysand Stål. Hun sier at bedriften har 17 ansatte, og de er avhengige av å fylle på med ambisiøse og kompetente ungdommer for å kunne møte framtidens krav til kompetanse.

- Vi må hele tiden sørge for solid rekruttering, slår Kaasbøll fast.

Møtte opp selv

Vi møtes inne i administrasjonsbygget hos Øysand Stål i Buvika, der bedriften har en fantastisk utsikt over fjorden. Prosjektleder Per Jon Hinsværk er veileder for Adrian. Han er veldig fornøyd med valget Øysand Stål gjorde, da de tok inn Adrian.

- Han kom hit selv og møtte opp med søknad og papirer ellers. Bare det forteller ganske mye, sier Hinsværk, som absolutt anbefaler lignende fremgangsmåte for alle unge arbeidstakere.

- Du må vise at det er tak i deg, sier han.

Øysand Stål leter stadig etter nye lærlinger og medarbeidere. Det er ikke alltid enkelt å rekruttere folk til industrien, så nå er det viktig å sette søkelys på alle mulighetene i bransjen, sier daglig leder Åse Karin Kaasbøll og prosjektleder Per Jon Hinsværk, som dessuten er veileder for lærling Adrian Bechmann. 

 

Inne i verkstedet er det full fart. Som lærling i bare tre måneder, er det ennå begrenset hva han kan gjøre. Gradvis skal han lære seg blant annet sveising, noe han vil få en sertifisering for. Under kyndig oppfølging av Hinsværk og de andre i verkstedet, kommer han steg for steg nærmere målet om fagbrev.

Praktisk anlagt? Interessert i teknologi? TIP åpner mange dører!

- Jeg tror det skal gå bra. Det er bare å stå på, sier 18-åringen, før han gjør seg klar til å jevne ut kanten på noen braketter med en vinkelsliper. Gnistregnet spruter mens Adrian jobber. Og her må man være nøye. Øysand Stål leverer mye skreddersøm, det vil si installasjoner på bestilling til bedrifter over hele Midt-Norge. Rundt oss ligger starten på rekkverk og trapper. Denne dagen har firmaet mange ute på anleggsområder også, for å følge opp leveransene.

Aldri kjedelig

- Her blir det varierte arbeidsdager, det er alltid noe nytt å lære. Så jeg tror ikke det skal bli kjedelig en eneste dag, skryter bedriftens yngstemann. Han legger ikke skjul på at det også hjelper å få lærlingelønn. En lærling får en fagarbeiders årslønn, fordelt på to år. Det er ikke i nærheten av ordinær lønn, men Adrian sier at det nå er mye lettere å spare litt og få råd til noen småting ellers i hverdagen.

Noen av Adrians venner har valgt samme vei som han, med to år i skole og to år som lærling for å ta fagbrev. Andre har tatt studiespesialisering, for å studere videre senere.

- Folk må egentlig bare finne ut hva de vil og bestemme selv. Men jeg synes dette er en kjempebra løsning. Etter fagbrevet kan man jo også ta videreutdanning ved teknisk fagskole og universitet. Det har jeg lyst til etterhvert, sier Adrian.

- Hos oss kan lærlinger som fullfører løpet, jobbe som fagarbeidere, eller ta utdanning og bli prosjektledere eller jobbe med anbud. Mulighetene er mange, understreker daglig leder Åse Karin Kaasbøll.

 
Fakta om OTEK:

OTEK er et opplæringskontor innen teknologifag. OTEK nord i Trøndelag har 105 medlemsbedrifter og ca 240 lærekontrakter, samt godkjennelser i 23 fag. OTEK sør i Trøndelag har 90 lærlinger, 80 medlemsbedrifter og godkjennelse i 18 fag. OTEK rekrutterer i hovedsak lærlinger fra utdanningsprogrammet TIP men også fra Elektro. OTEK er et bindeledd mellom skole, næringsliv og det offentlige. Målet er å gi de unge som søker til våre fag, de beste muligheter for en god opplæring, slik at de blir dyktige fagarbeidere og positive medarbeidere. For å nå dette målet bruker OTEK godkjente lærebedrifter som er villige til - og kan - tilby en meningsfylt opplæring med kvalitet. OTEK godkjenner også lærebedrifter i samarbeid med Trøndelag fylkeskommune.  Lærlingene må være aktive, interesserte og villige til å lære. Det er OTEK sin oppgave og ansvar å påse at den samlede læretid dekker alle kompetansemålene i læreplanen. Lærlingene tilbys en rekke fagspesifikke kurs og kan i tillegg søke om midler til andre kurs. OTEK trenger flere lærebedrifter, lurer du på om din bedrift kan være lærebedrift, ta kontakt på www.otek.no.

Les også disse artiklene:

Derfor er Erlend og Sivert perfekte lærlinger for Servi i Rissa

Ingrid (18) er den moderne norske industriens ansikt

Martin (24) er ikke redd for robotene

Derfor ser Sondre (21) lyst på jobb-fremtida

Kari og Susann er super-lærlinger. Nå vil de utfordre mannsbastionen

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.