Slik kan du få økonomisk støtte til å installere en ny varmepumpe

Fra 1.januar i 2020 blir det forbudt å bruke olje til å varme opp norske bygg. Handler du raskt kan du få støtte for å installere en luft/vann-varmepumpe.

Rørlegger 1 tar på seg store og små oppgaver. De kan også hjelpe til med søkeprosessen til Enova.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

- Fram til 1. april gir Enova deg 5000 kroner i støtte når du installerer en luft/vann-varmepumpe, forteller daglig leder Kjell Ingar Helgemo hos Rørlegger 1 i Trondheim.

Fra 1.januar i 2020 blir det forbudt å bruke olje til å varme opp norske bygg. Dette skal bidra til å redusere klimagassutslippene.

Det er viktig å merke seg at demontert fyrkjel, brenner og rørsystem skal leveres til godkjent sanering. Oljetanken skal tømmes og rengjøres av et godkjent firma.

Rørlegger 1 kan hjelpe deg: Ring 72 900 800 eller gå til nettsiden rorlegger1.no for mer informasjon

- Vi gjennomfører også en gratis befaring for å avdekke akkurat hva du trenger. Går vi videre så kan vi også hjelpe til med søkeprosessen, forteller Helgemo.

Alternativet til olje

Å sanere en oljetank kan avhengig av beliggenhet, grunnforhold og omfang på anlegget, fort beløpe seg til 15 – 20 000 kroner. Mange har fortsatt en oljetank liggende, som de bør kvitte seg med. Men hva er alternativet til oljefyring?

- Vi anbefaler en el-kjel med innebygd styringssystem for varmepumpe og varmeanlegg. Med varmepumpe montert, så sparer man penger på et mye lavere energiforbruk, samtidig som det er mer miljøvennlig enn å bare pøse på med vanlig strømbruk, sier Helgemo.

Han sier også at det med ny og moderne varmepumpe-teknologi, generelt kan være lurt å vurdere mer bruk av vannbåren varme. Da anbefaler Helgemo at man sjekker gamle rør og radiatorer, som fort kan ha avleiringer etter mange års bruk.

- Vi kan utføre kjemisk rensing av systemet hjemme hos deg, slik at dette er i orden, sier Helgemo.

Et moderne varmepumpeanlegg kjører for øvrig vanligvis lavere temperatur på vannet, enn en gammel oljefyr. I tillegg til å sjekke eksisterende utstyr, kan det derfor være behov for å supplere anlegget ditt med flere radiatorer, gulvvarme eller konvektorer.

- Fordelen med alt dette er at man får et topp moderne anlegg i huset og man bidrar til miljøvennlige løsninger. Det er viktig, siden hele samfunnet må bidra for å få ned utslipp av forurensing, sier Helgemo.

- Det er også en miljøeffekt med å fjerne nedgravde oljetanker. En nedgravd oljetank kan medføre oljelekkasje og det kan være en fare for miljøforurensning, fortsetter Helgemo.

Vannbåren varme gir et bedre inneklima og kan være økonomisk lurt, mener daglig leder Kjell Ingar Helgemo hos Rørlegger 1 i Trondheim.

- Gir godt inneklima

Han mener vannbåren varme gir godt inneklima og jevn varme i huset, og gir mindre sot og partikler i innelufta i motsetning til vedfyring.

- Dette er bra for personer med allergi, astma eller som er sensitiv for støv. Med varmepumpe blir det så rimelig å varme opp huset at man bevilger seg bedre inneklima, mener han.

Økonomisk lurt, er det også:

- Snittet på det man sparer er ifølge Energiverket, 25 000 kroner pr år, sier Helgemo.

Med ungdommer i huset kan det være flere positive effekter:

- Det gir en mulighet til å forvarme tappevann, og det er spesielt effektivt for de som dusjer mye, slik som voksne, tenåringer eller barn som er veldig aktive.

Besøk gjerne Rørlegger 1 på nett for andre tjenester også!