Rolf Helge Lernes byttet ut en gammel og forurensende oljefyr. Med hjelp fra Rørlegger 1 fikk han støtte fra Enove til å sette inn en luft/vann varmepumpe i boligen sin på Heimdal. 

Rolf Helge Lernes byttet ut en gammel og forurensende oljefyr. Med hjelp fra Rørlegger 1 fikk han støtte fra Enove til å sette inn en luft/vann varmepumpe i boligen sin på Heimdal. 

Nye krav mot forurensing:

Oljefyring blir ulovlig i 2020 – få opptil 40 000 på å bygge om nå

Fra 1.januar i 2020 blir det forbudt å bruke olje til å varme opp norske boliger. Handler du raskt kan du få 40 000 kroner i støtte for å fjerne oljefyren og sette inn varmepumpe.
Rørlegger 1

- Enova gir inntil 20 000 kroner i støtte når du installerer en luft/vann varmepumpe (som den på store bildet). I tillegg kan du få 20 000 kroner ekstra om du fjerner oljefyr og tank, forteller daglig leder Kjell Ingar Helgemo (blldet under) hos Rørlegger 1 i Trondheim.

 
 

Det er viktig å merke seg at demontert fyrkjel, brenner og rørsystem skal leveres til godkjent sanering. Oljetanken skal tømmes og rengjøres av et godkjent firma for å utløse støtte fra Enova.

- En slik søknad krever en rapport som bekrefter at oljen er levert som farlig avfall, samt at tanken er rengjort og fylt med skum, sier Helgemo videre.

Høres dette krevende ut å ordne selv?

Rørlegger 1 kan hjelpe deg: Ring 72 900 800 eller gå til nettsiden rorlegger1.no for mer informasjon


- Vi gjennomfører også en gratis befaring for å avdekke akkurat hva du trenger. Går vi videre så kan vi også hjelpe til med søkeprosessen, forteller Helgemo.

 Rolf Helge Lernes på Heimdal byttet ut den gamle oljefyren med en luft/vann-pumpe gjennom Rørlegger 1.

- Jeg er kjempefornøyd, sier Lernes. Han regner med å spare ganske mange tusen kroner på byttet fra oljefyr, samtidig som det er positivt for miljøet.

Styringsenheten for den nye luft/vann varmepumpe-løsningen Rørlegger 1 kan montere. 

Styringsenheten for den nye luft/vann varmepumpe-løsningen Rørlegger 1 kan montere. 

 

Et statlig ris bak speilet er det for oljefyr-utskiftingen i Norge: Fra 2019 halveres støttebeløpet for gamle oljefyrer. I 2020 forsvinner det helt.

- Så her er det lurt å hive seg rundt, slår Helgemo fast.

Alternativet til olje

Å sanere en oljetank kan avhengig av beliggenhet, grunnforhold og omfang på anlegget, fort beløpe seg til 15 – 20 000 kroner. Ifølge NRK så er det trolig rundt 150 000 bygg i Norge i dag, som fyrer med olje. Dette blir altså forbudt fra 1.januar i 2020. Men hva er alternativet?

- Vi anbefaler en el-kjel med innebygd styringssystem for varmepumpe og varmeanlegg. Med varmepumpe montert, så sparer man penger på et mye lavere energiforbruk, samtidig som det er mer miljøvennlig enn å bare pøse på med vanlig strømbruk, sier Helgemo.

Han sier også at det med ny og moderne varmepumpe-teknologi, generelt kan være lurt å vurdere mer bruk av vannbåren varme. Da anbefaler Helgemo at man sjekker gamle rør og radiatorer, som fort kan ha avleiringer etter mange års bruk.

- Vi kan utføre kjemisk rensing av systemet hjemme hos deg, slik at dette er i orden, sier Helgemo.

Et moderne varmepumpeanlegg kjører for øvrig vanligvis lavere temperatur på vannet, enn en gammel oljefyr. I tillegg til å sjekke eksisterende utstyr, kan det derfor være behov for å supplere anlegget ditt med flere radiatorer, gulvvarme eller konvektorer.

- Fordelen med alt dette er at man får et topp moderne anlegg i huset og man bidrar til miljøvennlige løsninger. Det er viktig, siden hele samfunnet må bidra for å få ned utslipp av forurensing, sier Helgemo.

- Det er også en miljøeffekt med å fjerne nedgravde oljetanker. En nedgravd oljetank kan medføre oljelekkasje og det kan være en fare for miljøforurensning, fortsetter Helgemo.

Blir mindre sot

Han mener vannbåren varme gir godt inneklima og jevn varme i huset, og gir mindre sot og partikler i innelufta i motsetning til vedfyring.

- Dette er bra for personer med allergi, astma eller som er sensitiv for støv. Med varmepumpe blir det så rimelig å varme opp huset at man bevilger seg bedre inneklima, mener han. Økonomisk lurt, er det også:

- Snittet på det man sparer er ifølge Energiverket, 25 000 kroner pr år, sier Helgemo. Med ungdommer i huset kan det være flere positive effekter:

- Det gir en mulighet til å forvarme tappevann, og det er spesielt effektivt for de som dusjer mye, slik som voksne, tenåringer eller barn som er veldig aktive.

Besøk gjerne Rørlegger 1 på nett for andre tjenester også!

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.