Ingrid (18) er den moderne norske industriens ansikt

Glem alt du tenker om tradisjonell industri: Når lærling Ingrid Elise Johnsen hos industribedriften Sandvik Teeness skjærer i metall, gjør hun det ved å programmere datamaskiner.

18-åringen Ingrid Elise Johnsen stortrives som lærling hos Sandvik Teeness i Trondheim. - Å være lærling er topp. Nå kan jeg ta fagbrev, tjene penger samtidig og gå videre med annen utdanning etter hvert, om jeg ønsker det, sier hun.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

18-åringen og datamaskinen hun bruker, er på mange måter den moderne norske industrien i et nøtteskall: Hun er ung, ambisiøs og har en forståelse for programmering og digitale løsninger som overgår mange av hennes langt mer erfarne kolleger. Samtidig tar datastyrte maskiner over stadig flere tradisjonelle, tunge og skitne arbeidsoppgaver.

- Vi bruker nesten mer tid på å programmere operasjonene, enn på selve operasjonen. Jeg liker det, man lærer utrolig mye om teknologi og digitale løsninger, sier Ingrid fornøyd. Hun er inne i et tre-årig løp som lærling hos Sandvik Teeness AS, der det produseres såkalt vibrasjonsdempende verktøy for norsk og internasjonal industri. Når Ingrid er ferdig med fagbrevet er hun CNC-maskinoperatør, et yrke som handler mer og mer om teknologi og digitalisering.

Vi treffer henne på jobb en desemberdag. Gulvene vi går på er skinnende rene. Maskinene rundt oss likeså. Det er nesten vanskelig å fatte at dette er i hjertet av en av byens største industribedrifter.

- Mange blir overrasket når de ser hvordan vi har det. Folk flest tror jo at alle er dekket i olje og skitt når man jobber i industrien. Men det er ikke slik hos oss, sier Ingrid.

Kvalitet og trivsel

- Vi har i mange år vektlagt renhold og ryddighet, både av kvalitetshensyn og for trivselens skyld, sier Ståle Lund hos Sandvik Teeness AS.

Sammen med OTEK (Opplæringskontoret for teknologifag, se faktaboks nederst) vil bedriften nå sette fokus på lærlingeordningen som rekrutteringsarena for framtiden. Mange bedrifter i norsk næringsliv mangler arbeidskraft og vil gjerne at flere ungdommer velger denne karriereveien. Fordelene er mange: Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det. Næringslivet etterspør dessuten ingeniører med fagbrev i bunn.

Les også: Dette er opptakskravene for en læreplass

- For min del handler det om utdanning, men på en annen måte enn de som tar studiespesialisering. Jeg kjenner at jeg lærer mer ved å være ute i en bedrift. Her får jeg tillit til å prøve forskjellige ting, og jeg får god oppfølging, sier Ingrid.

Ståle Lund hos Sandvik Teeness jobber mye med å veilede og følge opp lærlingene i bedriften. Han har stor tro på dette som en spennende karrierevei for flere trønderske ungdommer.

Ståle Lund sier at det er lov å begå feil i Sandvik Teeness, men samtidig skal man ikke skyve feilen videre.

- Man skal ta ansvar for det som er gjort, da lærer man av feil også, sier Lund.

Han er veldig fornøyd med å ha Ingrid som lærling i bedriften. Lund har ønske om å sende henne til NM for lærlinger, fordi hun har et så høyt nivå. At hun er en ung kvinne, hjelper på variasjonen og miksen i bedriften. Av bedriftens syv lærlinger, så er det to kvinner. Helst burde tallet vært mye høyere, synes Lund:

- Som mange andre industribedrifter så mangler vi kvinnelige medarbeidere. Slike som Ingrid er kjempeviktig. Hun viser at det er fullt mulig å jobbe og utvikle seg i en ellers mannsdominert bedrift og bransje, sier Lund.

- Hvorfor skal man bare følge etter alle andre og ta studiespesialisering? Bryt ut og tenk selv, sier Ingrid. Hun stortrives med arbeidsoppgaver som mange trolig forbinder mest med røslige mannfolk. Nå håper hun å kunne være et eksempel for andre jenter, som vil tenke utradisjonelt.

Praktisk anlagt? Interessert i teknologi? TIP åpner mange dører!

Arbeidshverdagen i moderne industri er både fysisk lettere og mer teknologisk utfordrende enn de fleste aner, mener Ingrid Elise Johnsen, som er lærling i håndtering av såkalte CNC-maskiner hos Sandvik Teeness i Trondheim.

Var på utplassering

Ingrid, som bor i Malvik, gikk på Charlottenlund videregående skole, da hun fikk utplassering hos Teeness. Der bet hun seg fast med sin kunnskap og positive innstilling, og ble tilbudt lærlingplass.

- Å være lærling er topp. Nå kan jeg ta fagbrev og gå videre med annen utdanning etter hvert, om jeg ønsker det, sier hun.

Ståle Lund bekrefter at fagbrevet kan være bare starten på et lengre utdanningsløp.

- Hos oss er det ingeniører som har fått ta utdanning ved siden av jobben her. Vi legger gjerne til rette for kombinasjon utdanning og jobb. Det gir oss motiverte og kompetente arbeidstakere, som er mer rustet for kompetanseutfordringen i fremtida, sier han.

På vei gjennom lokalene går vi forbi to bordhockey-bord. Her spilles det jevnlig for å slappe av i en travel arbeidsdag. Og nå rett før jul, er det snart klart for egen turnering. Det hoies og ropes når pucken lurer seg inn i de små målene. Etter turneringen er det dessuten klart for juleservering for ansatte og pensjonister.

- Arbeidsmiljøet her er kjempebra. Både de vanlige ansatte og lærlingene tas godt vare på, sier Ingrid.

Les flere saker om det å være lærling:

Derfor er Erlend og Sivert perfekte lærlinger for Servi i Rissa

Adrian (18) tar en gnistrende utdanning

En slik morsdag har du nok aldri hørt om!

Derfor ser Sondre (21) lyst på jobb-fremtida

Kari og Susann er super-lærlinger. Nå vil de utfordre mannsbastionen