Kari og Susann er super-lærlinger hos Norske Skog. Nå vil de utfordre mannsdominansen i industrien

Kari Heimsbakk (23) og Susann Hjertø (19) er så dyktige lærlinger at Norske Skog Skogn har garantert dem fast jobb allerede før de er ferdige med fagbrevet.

Kari Heimsbakk (t.v.) og Susann Hjertø stortrives som lærlinger hos Norske Skog Skogn.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

- Det er utrolig stas å bli satt slik pris på. Vi stortrives og blir her gjerne lenge, sier de to kvikke lærlingene fra henholdsvis Hemne og Bodø.

Vi møter de to sammen med utviklingsleder i produksjonsavdelingen, Morten Skrove, og Kari Norset Salater informasjons- og opplæringsleder. Ute er det en kald og vindfull januardag. Inne i papirfabrikkens lokaler på Skogn er det varmt. Ja, i deler av fabrikken er det veldig varmt.

- Man blir vant til det. Det er jo bare å ta en dusj etter jobb, smiler de to lærlingene, som har gjort et solid inntrykk de snart to årene de har vært her.

Det er store dimensjoner på maskinene som lærlingene Kari Heimsbakk (t.v.) og Susann Hjertø jobber med i skiftarbeidet ved Norske Skog Skogn. Denne er over 130 meter lang og skal bidra med å produsere over 500 000 tonn avispapir i år.

- Derfor vil vi beholde dem også. Jeg tror disse to har potensialet til å inneha ederstillinger i produksjonen vår, som stort sett menn har hatt så langt, skryter Morten Skrove. Kollega Kari Norset Salater er enig og sier tida er kommet for at kvinner tar langt flere posisjoner i norske industribedrifter.

- Og vi gjør gjerne karriere her, kommer det kontant fra de to unge kvinnene.

Her finner du mer informasjon om selskapet Norske Skog

Sammen med OTEK (Opplæringskontoret for teknologifag, se faktaboks nederst) vil bedriften nå sette fokus på lærlingeordningen som rekrutteringsarena for framtiden. Mange bedrifter i norsk næringsliv mangler arbeidskraft og vil gjerne at flere ungdommer velger denne karriereveien. Fordelene er mange: Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det. Næringslivet etterspør dessuten ingeniører med fagbrev i bunn.

Norske Skog Skogn har også en egen Facebook-side - den finner du her

For Norske Skog Skogn sin del er det ekstra viktig å sette fokus på dette temaet. I skrivende stund har de hele 35 lærlinger blant 350 ansatte på det gigantiske anlegget på Fiborgtangen. Hele 500 000 tonn avispapir blir rullet ut her.

Men bedriften må hente lærlinger fra hele landet, for etter at ingen søkte kjemi- og prosess i det andre året ved Levanger videregående skole, så ble linja lagt ned. Den lokale rekrutteringen til Norske Skog og andre store industribedrifter tørket dermed inn. Nå vil Norske Skog bidra til at trønderske elever igjen søker kjemi- og prosess for høsten 2018. Både Norske Skog og selskaper som Statoil trenger flinke lærlinger.

Vil ha lokal rekruttering

Informasjons- og opplæringsansvarlig Kari Norset Salater (t.v.), og utviklingsleder i produksjonsavdelingen, Morten Skrove, er opptatt av at man igjen får søkere på kjemi- og prosessoperatørlinja ved Levanger videregående skole.

- Uten ei slik linje må vi hente lærlinger fra andre steder i Norge. Det er helt greit det, men det bør jo være en lokal rekruttering også. Så vi kommer til å ta inn de fleste elevene som lærlinger dersom linja kommer opp igjen på Levanger videregående skole. Og sjansene er gode for jobb hos oss eller andre industribedrifter, om man gjør jobben skikkelig. Vi håper historien til flinke ungdommer som Kari og Susann inspirerer lokale ungdommer til å søke, sier Morten Skrove og Kari Norset Salater.

Ifølge Ingunn Olsen Berg hos OTEK så vil Ranheim Paper og Board, Statoil i Trøndelag, MM Karton og Norske Skog Skogn nå gi en lærlingegaranti for søkere fra Vg2 Kjemi og prosess, med 3 i snitt på programfagene, ingen udokumentert fravær, gode skriftlige og muntlige norskkunnskaper og viser engasjement.

- Vi håper og tror det kan hjelpe på rekrutteringen fremover. Vi trenger folk innen kjemi og prosess, sier hun.

Kari fra Hemne har slekt med industribakgrunn, mens Susann fra Bodø har familie som har jobbet mye innen helse. Begge valgte likevel selv veien via yrkesfag og inn i tungindustrien, fordi begge synes de lærer bedre med utdanning ute i bedrift, enn bare på skolebenken.

Kari Heimsbakk (23) er fra Hemne og stortrives som lærling hos Norske Skog Skogn.

- Så er det kjekt å være ferdig utdannet og ha lønn så tidlig som oss. Mange av våre venner går jo på skole i mange år ennå. Og får vi lyst kan vi jo for eksempel ta ingeniørutdanning mens vi jobber, sier de to, som gleder seg til å ta fatt på fast jobb som kjemi- og prosessoperatører hos Norske Skog. Bedriften legger også til rette for videreutdanning for sine medarbeidere.

- Her er det varierte og spennende arbeidsdager, sier Kari. Både hun og Susann går skift og er på hvert sitt skift i papirfabrikken. Totalt er det fem skift som sørger for døgnkontinuerlig produksjon av avispapir til Norge og Europa.

- Skiftarbeid er helt topp. Ja, det er noen kvelder og helger, men så er det lange perioder med fri også. Det er bare toppers, sier Susann.

Susann Hjertø (19) fra Bodø har planen klar; å utvikle seg videre med utdanning og gjerne ledererfaring hos Norske Skog Skogn.

Begge skryter av den faglige oppfølgingen de får. Sammen med et godt arbeidsmiljø skaper det en flott arena for læring. Og de merker ikke noe skepsis mot unge kvinner i industrien.

- Gutta synes kanskje vi spør og graver om mye, men det er slik vi lærer. Vi vil at ting gjøres ordentlig og da må vi spørre. Jeg tror vi får respekt for det, mener Susann.

Kan bli ledere

- Vi er jo unge kvinner, så det er mange av gutta som tar litt ekstra vare på oss. Men det er bare hyggelig. Og hvem vet, kanskje er det vi som leder noen skift her om noen år. Da skal vi ta med oss de gode holdningene våre veiledere viser oss, sier Kari.

- Det er fullt mulig og veldig hyggelig om en av disse blir i stand til å ta lederposisjoner i produksjonen hos oss. Men de må være tålmodige. Først skal de likevel lære seg ulike roller godt, så de kan fungere i forskjellige jobber. Vi må jobbe effektivt og da må folk være innstilt på å kunne flere ting, forklarer Morten Skrove.

Jentene veileder oss gjennom de enorme lokalene hos Norske Skog. Maskinene pumper ut milevis med papiravis hver eneste time. Kari og Susann er med og passer på at kjemikaliene som brukes innehar riktig blanding av stoffer, samtidig som de følger med de over 130 meter lange papirmaskinene. Inne i kontrollrommet har de stålkontroll over prosessen via en rekke dataskjermer. Skjer det noe uforutsett må de straks ta grep om situasjonen.

Både Susann Hjertø (t.v.) og Kari Heimsbakk jobber i skift med papirmaskinene hos Norske Skog Skogn. Dag og natt, uka og året rundt, går produksjonen.

- Her får vi ansvar og utfordres hele tida. Det er bra, da lærer vi, sier de to.

Begge vet at de er blant ganske få kvinner i industrien. Det bekymrer dem ikke, de trives i et mannsdominert miljø med direkte kommunikasjon, støy og varme. Maskiner og roboter har tatt mange av de aller tyngste oppgavene, og selv om Norske Skog fortsatt er et stykke fra arbeidsdagen for kvinner flest, så tror Kari og Susann at mange har feil inntrykk av norsk industri.

- Å jobbe i industrien er ikke så tungt og møkkete som mange tror, men selvsagt må man tåle skitt under de lange neglene, smiler Susann.

Ifjor forlot Sander Meek (18) hjembyen Kristiansund for å bli lærling i Follafoss

Derfor er Erlend og Sivert perfekte lærlinger for Servi i Rissa

Adrian (18) tar en gnistrende utdanning

En slik morsdag har du nok aldri hørt om!

Ingrid (18) er den moderne norske industriens ansikt

Robotene kommer, men Martin er ikke redd

Derfor ser Sondre (21) lyst på jobb-fremtida