Ekspert frykter katastrofe om ikke utviklingen av kunstig intelligens endres

Professor Stuart Russell er verdensledende innen kunstig intelligens. Nå kommer han til Trondheim under Technoport-konferansen for å ta et oppgjør med etikken bak framtidens teknologi.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

For femte året på rad arrangeres Technoport-konferansen i Trondheim. 28. februar 2018 braker det løs, og nå er det temaet «Deep Tech» som blir den røde tråden gjennom konferansen. Et av trekkplastrene til årets konferanse er Stuart Russell, ansett som ledende innen utvikling og forståelse rundt kunstig intelligens, og professor og adjunkt på henholdsvis Berkeley og University of California. Under Technoport skal han snakke om framtiden til kunstig intelligens (AI) og hvorfor han mener vi bør endre måten vi tenker på i dag.

- Det er fundamentale endringer som må gjøres for å unngå potensielle katastrofale utfall nå som AI-systemer blir stadig mer intelligente, forteller professoren.

Se fullt program for konferansen her!

Han frykter at vi er på vei inn i en tid hvor vi ikke ser konsekvensene av hvordan potensielle autonome våpensystemer og robotisering av krig kan være med å forme framtiden.

Professor Staurt Russell.

- Om vi ikke tar et fornuftig standpunkt til hvordan man kan misbruke kunstig intelligens for å spre misinformasjon, kan det få fatle konsekvenser, mener Russell.

Her kan du lese mer om hva som skjer på årets Technoport-konferanse

Flere utfordringer

Russell har flere ganger uttrykt sin bekymring for manglende humanisme rundt utviklingen av kunstig intelligens, og sammen med Future of Life Institute har han laget en video, Slaughterbots. Den viser tydelig hvordan han mener at framtidens krigføring kan bli om vi ikke endrer utviklingen, og gikk fort viralt med over tre millioner visninger på YouTube. Se videoen under:

Han mener også at det er flere utfordringer med kunstig intelligens i framtiden nå som utviklingen skjer raskt.

- Utilsiktet partiskhet i systemene til «machine learning» er et problem, men også noe som kan løses. En annen risiko vi må ta, er hvordan AI kommer til å ha en svært stor innflytelse på den stadig økende arbeidsledigheten i verden. Vi ser allerede i dag at robotene tar over flere yrker som baserer seg på repeterende arbeid, i stor grad i produksjonsarbeid. Det kommer til å ha mye å si i framtiden om vi skaper enda mer arbeidsledighet, mener Russell.

Her kan du lese mer om Technoport-konferansen!

Innovasjon for framtiden

Selv om Russell adresserer en mer human politikk rundt kunstig intelligens, mener han likevel at det er mye positivt i vente også.

- Om ti år ser jeg for meg at vi har systemer som har naturlig språkforståelse og veldig godt utviklede personlige assistenter som er tilpasset brukeren ned på detaljnivå. Jeg tror også at vi kommer til å se digitale robotløsninger som klarer å prosessere og forstå alt som vi mennesker har kommunisert skriftlig til da, hevder professoren som ser fram til å dele sine refleksjoner under årets Technoport.

Bildet er fra Technoport-konferansen i 2017. Foto: Wil Lee Wright

Technoport-konferansen er Norges ledende møteplass for de som er interessert i, eller driver med «Deep Tech», og målet er å samle økosystemet for innovasjon og kommersialisering.

Konferansen tiltrakk seg i 2017 over tusen besøkende, og har vokst jevnt og trutt siden oppstarten i 2014. Siden da har fokuset til konferansen gått fra å være om innovasjon og entreprenørskap, til en tydeligere satsing på tung, teknologisk innovasjon.

Kjøp billetter til konferansen her!