Derfor bør du tidlig lære barnet ditt å svømme

Forskning viser at barn som starter tidlig med vanntilvenning utvikler fortere ferdigheter innen balanse og motorikk. Men likevel er det rundt 150 000 barn fra 1.- 4.klasse, som ikke kan svømme.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Mange barn elsker vann fra de er små, mens andre er litt mer skeptiske. Å satse på at barna lærer svømming under sydenferien er kanskje noe mange foreldre ønsker. Men at foreldre lærer barnet å svømme, er en vanskelig oppgave – selv om du selv trives som fisken i vannet.

- Det er spesielle kunnskaper og ferdigheter som skal til for å lære noen å svømme. Det handler slett ikke bare om teknikken for å komme seg framover, det er mye mer enn det. Jeg pleier å si at man må først lære seg bokstavene i alfabetet, så lære seg ord, før man kan lese hele setninger. Sånn er det med svømming også, man må lære seg det grunnleggende ved å være i vann før man kan svømme, forteller Rune Larsen, svømmeskoleansvarlig i Trondhjems Svømme- og Livredningsklub (TS&LK).

Trondhjems Svømme- og Livredningsklub lærer flere tusen barn å svømme hvert år.

Hvert år lærer de godkjente svømmeinstruktørene i Trondhjems Svømme- og Livredningsklub rundt 3000 trønderske barn å svømme. Organisasjonen har røtter helt tilbake til 1910, og er Norges nest eldste svømmeklubb.

Trygg i vannet

Svømming er en del av undervisningen på skolen, og nå er det også enkelte barnehager som tilbyr svømming. Men mange opplever at barna ikke får tilstrekkelig trening på svømmeferdighetene gjennom det offentlige. Da kan det være lurt å få en tidlig start.

Rune Larsen og Per Osland i Trondhjems Svømme- og Livredningsklub.

- Å lære seg å svømme tar generelt rundt førti timer med effektiv læring. Det er ikke fort gjort, men de fleste barn har en fin progresjon og mestringsfølelse som følger de hele livet. Det som tar mest tid for mange er det å bli trygg i vannet, og det er ekstremt viktig, forteller Per Osland, som er daglig leder i Trondhjems Svømme- og Livredningsklub.

De anbefaler å starte aktivt med svømmetreningen når barnet er rundt 4-5 år.

- I den alderen har de gode forutsetninger for å lære seg motorikken og bevegelsene, og det kan gjøres uten foreldrene i vannet. Vi er et land omringet av vann, og det er en trygghet å lære barna å være trygge i vann så tidlig som mulig. Det er en livsferdighet alle burde ha, og jo tidligere man kan det – jo bedre er det, sier Osland.

Godkjente instruktører som har kunnskapen som skal til for å lære barna å være trygg i vann.

Les mer om de ulike kursene her!

Tilpassede nivå

Trondhjems Svømme- og Livredningsklub tilbyr i dag alt fra babysvømming til svømmekurs for voksne, og all opplæring følger den nasjonale planen for svømmeopplæring.  Hvert kurs for barn har kun tre til fire barn per instruktør, så det er tett oppfølgning. For barn fra fireårsalderen starter kursene med vanntrening, for så å gå videre på ulike nivå for å komme seg gjennom alle modulene før man blir svømmedyktig.

Å lære barnet å svømme tidlig kan gi mange gode og trygge opplevelser i vannet framover.

Nivåene er lagt opp slik at man først begynner med trening på dykking, for så å gå videre på flyting, gli og fremdrift.

- Vi kartlegger hvilket nivå barnet er på når det starter på kurs, men man kan også finne barnets nivå ved hjelp av et spørreskjema på nettsidene våre. Det viktigste er å ikke presse barnet for hardt og la de bli trygge før de tas på neste nivå, sier svømmeskoleansvarlig Larsen.

Kursene er også lagt opp slik at barnet automatisk flyttes opp et nivå om progresjonen tilsier det.

- Trening på de ulike nivåene er parallelle, og dermed kan de enkelt flyttes opp på neste nivå uten at kurset går på en annen dag eller tidspunkt. Noen barn lærer veldig fort, mens andre trenger litt mer tid, forteller Osland.

Prøv nivåvelgeren her!

Å bli svømmedyktig tar tid.

Mange har kanskje også tatt med barnet på babysvømming tidligere, for å bli kjent med vannet.

- Om man har vært mye i vannet med barnet tidligere, kan det som regel gi en fordel. Men det er et langt stykke fra det, til å bli svømmedyktig. Derfor er det så viktig at man får startet tidlig slik at barnet får et trygt forhold til vann resten av livet, avslutter Osland.

Trondhjems Svømme- og Livredningsklub holder kurs hele skoleåret, og kursene foregår enten på Pirbadet, Teglgården/Fossegrenda, Dalgård eller Byåsen en fast dag i uka. I tillegg har de gratis svømmekurs for barnehager på dagtid, som du kan lese mer om her.

Vil du vite mer? Gå inn på TS&LKs nettsider her!