Trondheims skjulte perler på kaikanten

Hvor i Trondheim sentrum kan du nyte måkeskrik, bølgeskvulp og utsikt med historisk sus uten byens støy? Kun noen meter unna sentralstasjonen. Nå lader Troll restaurant og Kafe Skuret opp til sommerhalvåret med autentisk mat, drikke og kystkultur.

Deleier, daglig leder og kjøkkensjef på Troll, Lars Laurentius Paulsen og driftsleder på Kafe Skuret, Thea Elizabeth Nossen, ser fram til sommersesongen langs Fosenkaia.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

- Vi har rettet opp gulvet nå, men det var så skeivt at servitørene nesten bommet på glasset da de skulle skjenke vin, forteller kjøkkensjef på Troll, Lars Laurentius Paulsen, mens han peker på vindusrekka i restauranten og ler så barten dirrer.

Det har både sin sjarm og sine utfordringer å drive restaurant og kafe i historiske bygninger på Fosenkaia. Det er ikke mer enn et velberegnet steinkast unna sentralstasjonen at Troll åpnet dørene for et par år siden, med helnorsk matkultur med en eksotisk vri på menyen. Året før tok folkene bak over driften av Kafe Skuret også, som hver vår våkner opp og blir et yndet tilfluktsted for øltørste. Sammen er de to velkjente skur, det blå og det gule, og naboer som jobber sammen om god mat, drikke og konserter.

Les mer om Troll restaurant her!

Atmosfæren langs kaikanten er unik - noe helt annet enn Solsiden, mener Lars Laurentius Paulsen.

- Vi er midt i sentrum, men her får du en helt annen følelse enn du får langs restaurantrekka på Solsiden. Atmosfæren her er avslappet, du hører dønningene fra elva og kan sitte og nyte synet av Trondheims eldste trebåter fra uteserveringen til både Troll og Kafe Skuret. Det er noe ekte over det hele som passer veldig godt med filosofien i både maten og stemningen vi ønsker å ha, forteller Paulsen - som foruten å ha styr på kjøkkenet på Troll, også er deleier og daglig leder.

Variert og jovialt

Sammen med Thea Elizabeth Nossen, som er driftsleder på Kafe Skuret og innehaver av det hun omtaler som verdens beste lengste sommerjobb, lader de nå opp til våren og sommeren langs kaiperlen. Kafe Skuret, som holder til noen skritt unna restauranten, brukes som lagringsplass for båter om vinteren. Kystlaget Trondhjem satte i 1989 i gang et omfattende restaureringsarbeid på skuret, som da var falleferdig. Med dugnadsånd, lånte høvelmaskiner og mye iver ble bygningen blåst liv i igjen. Når våren kommer sjøsettes båtene, og Kafe Skuret gjenoppstår.

Det gule skuret som nå huser Kafe Skuret, er lagring for båter om vinteren, og byens triveligste kafe og konsertlokale på sommeren.

Les mer om Kafe Skuret her!

- I år åpnet vi 1. mai, og hver gang er det som å rigge til en sommerfestival som du vet blir fantastisk. Det er noe helt særegent å drive et konsertsted, bar og kafe i disse omgivelsene. Når sola står på er uteserveringen full av blide gjester og når regnet høljer ned er det ingenting som er så stemningsfullt som å nyte godt selskap og god drikke i disse lokalene. Også kan man bli rodd over fra Ravnkloa med fløttmann som før i tida. Det setter raskt stemningen, forteller Nossen.

Når sola står på viser uteserveringen seg fra sin beste side.

På kveldstid forvandles lokalet om til konsertarena av det intime slaget. Under høye trebjelker sitter og står publikum i skjønn forening. Og ofte har gjestene en helaften der kvelden starter med en treretters hos Troll, og avsluttes med en god drikke og konsert på Kafe Skuret.

PS! Her kan du booke bord på Troll restaurant.

- Vi har kanskje byens mest varierte musikkscene, fra den hardeste hip-hopen til den mykeste visesangeren. Det gjør at Kafe Skuret blir en møteplass for alle, uansett alder eller samfunnslag, og det er slik vi ønsker å ha det. Rustikt og ekte, jovial stemning og at folk slipper å blakke seg på å være her. Derfor har vi veldig gode priser på drikkevarer, forteller Nossen.

På scnene på Kafe Skuret finner man noe for enhver musikksmak.

I mai kommer blant annet velkjente Tommy Tokyo til Kafe Skuret, mens dagen før nasjonaldagen er det svenske Oscar Danielson som gjester intimscenen.

Filosofi uten jål

Det rustikke er noe som kan gjenkjennes hos Troll også. Menyen er lagt opp etter gode norske råvarer, fra produsenter som dyrker de samme verdiene som restauranten. Kjøttet kommer fra Holte Gård i Drangedal, som er kjent for å sette dyreverden i høysetet – og det kjennes på smaken, mener Paulsen på Troll.

Fra kjøkkenet på Troll får man kvalitetsmat fra lokale leverandører.

- Jeg har jobbet med Magnus på Holte gård i en årrekke, og der går dyrene fritt og får vokse i sitt tempo. Det gir en kvalitet som ikke man måle seg med andre, mener Paulsen.

Fisken kommer enten i form av en spesialbestilling fra Vesterålen, eller trukket opp fra dypet i Trondheimsfjorden natten før. For mens andre har firmabil, har Troll restaurant sin helt egen firmabåt. Ei lita snekke som ofte sikrer en lokal vri på fiskesuppa.

Paulsen kaster ofte loss for å sikre lokal vri på fiskesuppa.

- Når havet tillater det, blir det fisk fra Trondheimsfjorden i suppa på Troll. Det er noe både vi og gjestene setter pris på, og gir en fin vri på det hele. Filosofien bak det vi gjør henger mye sammen med slik vi synes at mat skal være, og det vi omringer oss her på Fosenkaia, forteller kjøkkensjef Paulsen.

Baren på Troll er bygd opp av materiale fra et gammelt trønderlån, og stolene og bordene i restauranten fikk de Storås Snekkeri til å lage av 150 år gammelt trevirke. For i det gamle skuret skal det være ekte og ærlig – akkurat som det du får servert på fatet.

Kjøkkensjef og kaptein på firmaets egen farkost.