Selger du bilen din selv, kan det koste deg dyrt

Selv om du selger bruktbilen din «som den er», kan kjøperen ha to år på seg til å klage dersom bilen er vesentlig dårligere enn forventet. Da kan bruktbilhandelen koste deg dyrt.

Bruktbilsjefene hos merkeforhandlerne i Trondheim, mener det er viktig å tenke over risiken ved å selge bil privat. Her er de representert ved (f.v.) Kjell Valen fra Toyota Bilia, Tor Andre Weiseth fra Møller Bil Trondheim, Oddgeir Estenstad fra Nardo Bil og Trond Sjøholt fra Melhus Bil.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Krangler om bruktbilkjøp er på toppen av klagestatistikken hos Forbrukerrådet. Krangler mellom privatpersoner er ofte årsaken. Merkeforhandlerne av bil i Trondheim mener derfor det er lurt å vurdere både salg og kjøp av bruktbil gjennom etablerte forhandlere.

- Det er mange som mener de får mer igjen for å selge bil privat enn til forhandler, men selv om man slipper unna klager og annet styr, så er det ikke bare å se på bruktbilprisene i markedet og konkludere med at man får det samme for egen bil. De prisene endrer seg ofte fra utgangspunktet, og enkelte ganger er det jo forhandlinger om transport av bilen og andre kostnader, forklarer bruktbilsjef Oddgeir Estenstad hos Nardo Bil (bildet under).

De 15 merkeforhandlerne i Trondheim ønsker å sette fokus på fordelene med salg og kjøp via forhandler, ikke minst sett i lys av de nye innskjerpingene i forbrukerkjøpsloven og kjøpsloven. Når det gjelder sistnevnte, så regulerer det kort sagt kjøp av blant annet bruktbil fra private personer.

Pass deg for "som den er"

- Dette med at mange selger bilen «som den er», gjelder egentlig ikke lenger, mener leder for bruktbilavdelingen hos Toyota Bilia, Kjell Valen.

LES OGSÅ: Derfor bør du handle bruktbil lokalt

Handle lokalt, mener merkeforhandlerne av bil i Trondheim, her representert ved (f.v.) bruktbilsjef Kjell Valen hos Toyota Bilia, bruktbilsjef Tor Andre Weiseth hos Møller Bil Trondheim, daglig leder Bjørn Krogstad hos Strandveien Auto og bruktbilsjef Trond Sjøholt hos Melhus Bil.

Ifølge Forbrukerrådet så er salg kalt «som den er», riktignok noe som begrenser rettighetene hos kjøper til en viss grad, men du som selger må fortsatt ha fortalt kjøper om alt som er viktig, selger må holde det de har lovet - og varen skal være som kjøper kan forvente seg. Er varen vesentlig dårligere enn forventet, kan kjøper ha grunn til å klage i inntil to år.

Du finner alle bruktbilene fra merkeforhandlerne på abruktbil.no!

- Dette er det mange som ikke vet, og det kan jo utløse et ganske stort ansvar hos den som selger. Dette er for å styrke kjøpers rettigheter, noe som selvsagt er positivt. Men det medfører et større ansvar hos selger, fortsetter Valen.

Han sier også at endringene i lovverket de siste årene, også gjelder profesjonelle bilforhandlere. Valen mener dette spesielt gjelder de som ikke er merkeforhandler.

- Vi ser jo ofte at biler selges med tre måneders garanti. Men i virkeligheten så har kjøper minimum seks måneder garanti, da feil som oppstår i de første seks måneder forventes å ha vært tilstede ved kjøpstidspunktet. Det er forhandler som har bevisbyrden. Det er inntil fem års reklamasjonsrett på eventuelle feil det som forventes å «vare lengre enn det, sier Valen.

Les mer om dette temaet hos Forbrukerrrådet!

Ubehagelige opplevelser

Foruten økonomiske konsekvenser ved et problematisk bruktbilkjøp, så mener merkeforhandlerne også at private bilsalg – og kjøp – kan utløse både arbeid og bekymringer for den enkelte privatperson. Man skal gjerne svare på telefoner og mailer eller ta imot vidt forskjellige personer hjemme hos seg selv, for eksempel.

- Å diskutere et kjøp eller salg med en annen person, tar både tid og krefter. Det vil gå utover humøret, i tillegg til at det kan koste deg penger. I verste fall kan man oppleve ubehagelige telefoner eller meldinger i tilknytning til et salg også, sier Trond Sjøholt, bruktbilsjef hos Melhus Bil.

Tor Andre Weiseth, bruktbilsjef hos Møller Bil Trondheim, er opptatt av at det er nettopp denne tryggheten du kan oppnå hos en merkeforhandler. Handler man lokalt, så er det dessuten enklere å få snakket med rette vedkommende.

- Vi har tilgang til en helt annen historikk på bilen enn en privat selger eller kjøper. I tillegg klargjør vi og selger bilen med både garantier og oppfølging innenfor reklamasjonsretten, forklarer Weiseth.

Her finner du Trondheims merkeforhandlere på nett:

Bilcentrum: https://bilcentrum.no/

Bilhuset Midtbyn: http://bilhuset-trondheim.no/

Kia Trondheim: https://www.bos.no/forhandlere/kia-trondheim-article200-158.html

Maskinagentur: http://www.maskinagentur.opelforhandler.com/

Melhus bil Trondheim: https://www.melhusbil.no/

Motor-Trade: https://www.bos.no/bilforhandler/motor-trade/trondheim/

Møller Bil Trondheim: https://mollerbil.no/

Nardo Bil: https://nardobil.no/

Okkenhaug Bil: http://www.okkenhaug.no/

Prøven Bil: http://proven.no

Strandveien Auto: http://strandveienauto.no/

Strindheim Bil: http://www.strindheimbil.no/#!/

Sulland Trondheim: https://www.sulland.no/sulland-trondheim

Toyota Bilia: http://toyota.bilia.no/kontakt/toyotatrondheim/

Witro Bil: http://www.witro.no/